ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα επιχειρήματα για πρόωρες κάλπες δεν πείθουν το Μαξίμου

Η συγκεκριμένη παραφιλολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έχει έλθει και πάλι στο προσκήνιο, λόγω της κρίσης του COVID-19.

Kathimerini.gr

«Οι πολίτες δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς. Μας εξέλεξαν για να φέρουμε αποτέλεσμα και θα φέρουμε», είχε πει τον Φεβρουάριο, προ κρίσης κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών, που ήταν και πάλι θέμα στη δημόσια συζήτηση.

Η συγκεκριμένη παραφιλολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έχει έλθει και πάλι στο προσκήνιο, λόγω της κρίσης του COVID-19. Η απάντηση όμως του πρωθυπουργού παραμένει ίδια. Τα εκλογικά σενάρια αυτή τη φορά ξεκίνησαν πάνω σε δύο άξονες.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την αλλαγή των δεδομένων. Οι υπερασπιστές της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λένε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη σε διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που διαμορφώνεται πλέον στη χώρα, με δεδομένη την οικονομική λαίλαπα που δημιουργεί ο ιός. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία και να ζητήσει ανανέωση εντολής για την επανεκκίνηση της χώρας.

Το επιχείρημα ακούγεται λογικό, αλλά είναι εν μέρει μετέωρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη με σημαία ακριβώς αυτά που απειλεί ο κορωνοϊός: την ανόρθωση της οικονομίας ύστερα από μία δεκαετή κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι δύο προεκλογικοί στόχοι του πρωθυπουργού όχι μόνο παραμένουν πάνω στο τραπέζι, αλλά γίνονται ακόμα πιο επιτακτικοί στη μετά κορωνοϊό εποχή. Αρα γιατί να ζητήσει εντολή από τους πολίτες για κάτι που ήδη έχει πάρει;

Το δεύτερο επιχείρημα είναι πως το συγκεκριμένο χρονικό σημείο, που ο πρωθυπουργός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής σκακιέρας μετά τους επιτυχείς κατά γενική ομολογία χειρισμούς στην τουρκική επίθεση στον Εβρο και στην υγειονομική κρίση, μπορεί εύκολα να ρίξει στο καναβάτσο τον αντίπαλό του, να ξεπεράσει εύκολα τον σκόπελο της απλής αναλογικής και να κερδίσει πάνω στα νέα δεδομένα μια καινούργια τετραετία.

Την απάντηση στο συγκεκριμένο επιχείρημα την έχει δώσει ξανά σε ανύποπτο χρόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν έλεγε, πάλι τον περασμένο Φεβρουάριο, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας πως «εμείς δεν είμαστε εδώ για να αποστρατεύουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Τα προβλήματα της χώρας θέλουμε να αποστρατεύσουμε. Και αυτό θα κάνουμε». Συνεπώς, αυτή τη στιγμή σφάλλει όποιος θεωρεί πως η προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ακόμα ένας γύρος μονομαχίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ενα τρίτο επιχείρημα εκείνων που θεωρούν πως ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές εντός του 2020 είναι η δυσαρέσκεια που θα αναπτυχθεί σε επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες από την οικονομική καθίζηση. «Θα κερδίσει χρόνο», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η επόμενη μέρα

Κάτι τέτοιο ωστόσο εμπίπτει και πάλι στην κατηγορία του «τακτικισμού», που απορρίπτεται, καθώς οι εκλογές δεν λύνουν προβλήματα. Προβλήματα λύνουν οι πολιτικές και ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις εστιάζουν στα πολλά ζητήματα που θα αναζητούν απαντήσεις την επόμενη μέρα.

Την ίδια ώρα, και το ενδεχόμενο κάποιου ανασχηματισμού, που υπό φυσιολογικές συνθήκες ήταν στα πλάνα περίπου το καλοκαίρι, είναι εξαιρετικά μετέωρο. Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα το αμέσως επόμενο διάστημα μπορεί να θεωρηθούν έμμεση αποδοκιμασία των υπουργών που θα ανασχηματιστούν, κάτι που θα εκπέμψει λάθος μήνυμα μετά μια τέτοια κολοσσιαίων διαστάσεων προσπάθεια για την αναχαίτιση του ιού.

Αυτό που ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί είναι «διαρθρωτικές κινήσεις» προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του κυβερνητικού σχήματος –όπως άλλωστε έγινε πρόσφατα με την αναβάθμιση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά σε υφυπουργό– στο πλαίσιο μιας αναγκαίας εθνικής επανεκκίνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X