ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Ελλάδα

Α. Διακόπουλος στην «Κ»: Κοινοποιήσαμε σ’ όλους την κόκκινη γραμμή μας

Newsroom K

Δεν θα γίνει αποδεκτή η παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλώνει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κυρ. Μητσοτάκη

Η «καθαρή κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας σε ενδεχόμενο απόπειρας παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της έχει κοινοποιηθεί σε εταίρους και διεθνή κοινότητα, αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος. Εκτιμά ότι στην παρούσα φάση, ένα θερμό επεισόδιο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Επίσης, τονίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει έδαφος είτε για συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν, είτε για προσφυγή στη Χάγη.

Επισημαίνει ότι οι άριστες σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας έχουν δημιουργήσει το υπόβαθρο για σύναψη κάποιας στρατηγικής συμφωνίας στο μέλλον. Ενώ τονίζει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η επίκληση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα και την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της Ε.Ε. Ο κ. Διακόπουλος εκτιμά ότι γρήγορα η Ελλάδα θα αποκτήσει νέες φρεγάτες, ενώ υπογραμμίζει την σημασία της ανάπτυξης εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ως προς το ζήτημα της στελέχωσης των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Διακόπουλος υπογραμμίζει ότι είτε θα αυξηθεί η θητεία, είτε θα προσληφθούν επαγγελματίες οπλίτες.

–Διανύουμε δύσκολη συγκυρία. Η Ελλάδα ζητάει τις διασφαλίσεις που προκύπτουν από την συμμετοχή σε πολυμερείς οργανισμούς και συμμαχίες. Έχουμε λόγο ή απλώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις;

–Η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική αρχών, σταθερά αγκιστρωμένη στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν ζητάμε περισσότερες διασφαλίσεις από αυτές που μας οφείλονται από τη συμμετοχή σε αυτούς τους οργανισμούς και τις συμμαχίες. Αυτοί οι οργανισμοί πρέπει, πρώτον να δείχνουν την αλληλεγγύη που οφείλουν σε μια χώρα-μέλος (ΝΑΤΟ-Ε.Ε.) και δεύτερον να λειτουργούν βάσει των αρχών και αξιών, τις οποίες έχουν φτιαχτεί για να υπηρετήσουν, δηλαδή της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας αλλά και τις αρχές του Δικαίου και ενός Διεθνούς συστήματος με κανόνες. Πρέπει, όμως να τονίσω, πως εάν θέλει μια χώρα να έχει λόγο στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της, πρέπει να συμμετέχει ενεργά.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στον Βασίλη Νέδο στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ