ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απάντηση της Αθήνας στον ΟΗΕ: Μη γενόμενη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή Σινιρλίογλου αποτελούσε μια πρώτη επίσημη προώθηση της ιδέας της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Του Βασίλη Νέδου

Ως μη γενόμενη αντιμετωπίζει η Αθήνα τη συμφωνία ανάμεσα σε Αγκυρα και Τρίπολη, όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή που κατέθεσε η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη. Με την επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με ημερομηνία τη 19η Φεβρουαρίου (δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη), η Αθήνα απαντά στην κατάθεση των συντεταγμένων στην οποία είχε προχωρήσει η Αγκυρα στις 13 Νοεμβρίου 2019. Τότε το υπουργείο Εξωτερικών είχε απορρίψει δημόσια την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου και πλέον εστάλη και η επίσημη απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή Σινιρλίογλου αποτελούσε μια πρώτη επίσημη προώθηση της ιδέας της «Γαλάζιας Πατρίδας» με σαφή αναφορά στη δυνατότητα της Τουρκίας να επεκτείνει την υφαλοκρηπίδα της και πέρα από τον 28ο μεσημβρινό. Στην επιστολή τότε αναφερόταν ότι «η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να καταθέσει γεωγραφικές συντεταγμένες της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, που εκτείνονται στα εξωτερικά όρια των χωρικών υδάτων των νησιών που αντίκεινται στη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου, δεδομένου ότι τα νησιωτικά χαρακτηριστικά σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή δεν μπορούν να αποκόψουν την προβολή των τουρκικών ακτών και της υφαλοκρηπίδας». Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες αργότερα, στις 29 Νοεμβρίου, δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία Αγκυρας - Τρίπολης για τη σύνταξη του γνωστού πλέον μνημονίου για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Στην επιστολή της κ. Θεοφίλη τονίζεται ότι η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές διεκδικήσεις «εν τω συνόλω τους, όπως και τις αυθαίρετες συντεταγμένες που έχουν προσαρτηθεί στην (τουρκική) επιστολή, που παράνομα ορίζει τα εξωτερικά όρια της διεκδικούμενης από την Τουρκία υφαλοκρηπίδας, σε πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, αυτοί οι ισχυρισμοί και οι προαναφερθείσες συντεταγμένες είναι κενές από οποιεσδήποτε νομικές επιπτώσεις. Δεν μπορεί να αποτελέσουν θεμέλιο οποιωνδήποτε νομικών δικαιωμάτων και δεν μπορεί να γίνει επίκλησή τους εναντίον της Ελλάδας. Υπό αυτή την έννοια, η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματά της υπό το διεθνές δίκαιο». Η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση ότι η τουρκική τοποθέτηση στον ΟΗΕ «μαζί με άλλες παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην ίδια θαλάσσια περιοχή, σε πλήρη αδιαφορία για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως και άλλων γειτονικών χωρών, διακινδυνεύουν σοβαρά την ασφάλεια και την ειρήνη».

Η Αγκυρα πάντως εξακολουθεί τον ενεργειακό σχεδιασμό της. Το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που απέκτησε με την ονομασία «Sertao» ξεκίνησε ήδη από την Κορνουάλη και πλέει στον Βισκαϊκό Κόλπο με κατεύθυνση νότια, προς το Γιβραλτάρ.

Προς ετήσιο ρεκόρ

Στο επιχειρησιακό πεδίο, και τα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας προχώρησαν σε οκτώ υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά (Φαρμακονήσι, Ρω, Λειψοί, Αρκιοί, Κουνέλι και Παναγιά). Από τις συνολικά 40 παραβιάσεις που καταγράφηκαν, η μία κατέληξε σε εικονική αερομαχία. Ο, καθημερινός πια, ρυθμός επαναλαμβανόμενων υπερπτήσεων οδηγεί πέραν πάσης αμφιβολίας σε ετήσιο ρεκόρ προτού καν συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση