ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απειλή βέτο Μητσοτάκη στην ΕΕ για Λιβύη

Προειδοποιητική βολή Αθήνα προς όλες τις κατευθύνσεις μετά από τις τελευταίες εξελίξεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με τα γεγονότα να τρέχουν γύρω από το θέμα της Διάσκεψης του Βερολίνου για την κρίση στη Λιβύη και την Ελλάδα να παραμένει εκτός της διαδικασίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εμφανή την δυσφορία του Μαξίμου, απειλόντας ουσιαστικά με «βέτο» σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση παρθεί για τη χώρα της βορείου Αφρικής, αν σε αυτήν δεν ακυρώνεται παράλληλα και το μνημόνιο της Τρίπολης με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Ελλάδος, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε με επιστολές του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σε όλους τους αρχηγούς κρατών-μελών της Ένωσης, ενημερώνοντας τους για τις προθέσεις της Αθήνας. Παράλληλα, αργότερα μέσα στη μέρα, αναμένεται η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο τον επιστολών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «πέραν του ενδιαφέροντος για τη χώρα, εστιάζονται στο απαράδεκτο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη» και προειδοποιουν πως η Ελλάδα «δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καμία πολιτική λύση στη Λιβύη που δεν θα έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου με την Τουρκία».

Αναλογιζόμενοι τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ελλάδα προαναγγέλλει μια επικείμενη καταψήφιση τελικής συμφωνίας (αν αυτή υπάρξει στο Βερολίνο) σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, πριν καν δηλαδή φτάσει σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Ουσιαστικά μια καταψήφιση της οποιασδήποτε συμφωνίας η οποία θα περιέχει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, θα αποτελούσε και ένα «βέτο» της Ελλάδας, αποτρέποντας την συμφωνία να επικυρωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε δηλώσεις του σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι Alpha Ελλάδος, το βράδυ της Πέμπτης, 16 Ιανουαρίου, ο κύριος Μητσοτάκης ανέφερε πως «η Ελλάδα κακώς δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς με την Ιταλία είμαστε γειτονικές χώρες και θα έπρεπε να συζητήσουμε το μέλλον μιας χώρας που ενδιαφέρει την Ευρώπη και την Ελλάδα» και σε μετέπειτα στάδιο έκανε αναφορά πως η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση από το 2015, δεν είχε δείξει ενδιαφέρον προς το συγκεκριμένο θέμα.

Το θέμα του τουρκικού σεισμογραφικού

Ερωτηθείς επί του θέματος για την επικείμενη αποστολή τουρκικού σεισμογραφικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis», στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο πρωθυπουργός απάντησε πως από πλευράς Ελλάδας θα γίνει «ότι χρειάζεται για να μην φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο», ενώ σημείωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Τουρκία παραμένουν ανοιχτοί

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X