ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βήμα βήμα προς το άνοιγμα στην Ελλάδα

Γιατί αποφασίστηκε παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου

Η προαναγγελθείσα παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα ανακοινώθηκε και επισήμως χθες, μετά τη σχετική εισήγηση των ειδικών. Η απόφαση για παράταση κατά μία εβδομάδα και όχι δύο, όπως εισηγούνταν κάποιοι εκ των ειδικών, έγινε, όπως εξηγούν από την κυβέρνηση, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, η κατάσταση της πανδημίας είναι πολύ σύνθετη. Από τη μια, υπήρξε έκρηξη κρουσμάτων στις αρχές της εβδομάδας, η κατάσταση ωστόσο όδευε χθες προς σχετική σταθεροποίηση.

Την ίδια ώρα, οι ΜΕΘ, παρά τη δεδομένη πίεση που υφίστανται, δεν εξαντλούν τα όρια των αντοχών τους, καθώς σε αυτό το κύμα, σε αντίθεση με εκείνο του περασμένου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, νοσούν πολλοί, αλλά δεν καταλήγει μεγάλος αριθμός στις Εντατικές. Η συγκεκριμένη κατάσταση οδήγησε σε πιο «ψύχραιμη» απόφαση.

Δεύτερος λόγος που οδήγησε στην εν λόγω απόφαση είναι η διαχείριση της ψυχολογίας των πολιτών. Οι πολίτες είναι στα όριά τους και αυτό φαίνεται καθώς, παρά το γενικό lockdown, η κίνηση στους δρόμους δεν μειώνεται. Η συσσωρευμένη πίεση θέλει και μια διαχείριση η οποία γίνεται καλύτερα όταν τα μέτρα παρατείνονται για μικρότερο χρονικό διάστημα και όχι μονοκόμματα για δύο εβδομάδες.

Ο τρίτος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός λόγος είναι ο οικονομικός. Υπάρχει περίπτωση η επόμενη εβδομάδα να πάει καλύτερα και ως εκ τούτου να αποφασιστεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.

Η μιας εβδομάδας παράταση του lockdown στοιχίζει περίπου 400 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που δεν υπάρχει η πολυτέλεια να σπαταληθεί προκαταβολικά. Συνεπώς γίνεται αντιληπτό πως η κυβέρνηση θέλει να πάει βήμα βήμα και να δει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας τα δεδομένα, με κυριότερο την κατάσταση στα νοσοκομεία, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Αυτή τη στιγμή, και τα δύο ενδεχόμενα –είτε 8 είτε 15 Μαρτίου– θεωρούνται πιθανά.

Ο εμβολιασμός

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση δηλώνουν αισιόδοξοι πως βρισκόμαστε στην τελευταία φάση της πανδημίας, καθώς ο εμβολιασμός προχωρεί με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και η χώρα κινείται εντός του κομβικού στόχου, που είναι ο εμβολιασμός του 50%-60% έως τις αρχές του θέρους. Τα δεδομένα δείχνουν πως μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε φτάσει σίγουρα το 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Αυτή τη στιγμή εμβολιάζονται ταυτόχρονα τρεις ομάδες: συνεχίζεται για τους 80-84, έχει αρχίσει ο εμβολιασμός των 75-79 και προχωρεί γρήγορα αυτός των 60-64 με τα εμβόλια της AstraZeneca.

Μετά τους 75-79 θα ανοίξει εντός του Μαρτίου η ομάδα των αυξημένου κινδύνου ευπαθών (μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς σε αγωγή). Οσο θα προχωρεί ο εμβολιασμός τόσο θα αλλάζει και η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς, όπως τονίζεται, ακόμα και να έχουμε κρούσματα, θα γίνονται λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, κάτι που θα επιτρέπει την επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Τον Μάιο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός στις ομάδες 60 άνω και ευπαθών, που είναι και αυτοί που προκαλούν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Τα παραπάνω θα ισχύσουν με τα τωρινά δεδομένα. Αν έρθουν παραπάνω εμβόλια από τον Απρίλιο και μετά, τότε μπορεί η διαδικασία να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα.

Παραιτήσεις για τους εμβολιασμούς

Τις παραιτήσεις της αντιδημάρχου Παιδείας Δήμητρας Ακριτίδου, την οποία απάλλαξε από τα καθήκοντά της, και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσου Τσαβλή ζήτησε χθες ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, για λόγους «ηθικής τάξης».

Στο δελτίο Tύπου που εξέδωσε ο δήμος δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα δύο στελέχη της διοίκησης του δήμου ήταν ανάμεσα στα 24 άτομα τα οποία φέρονται να εμβολιάστηκαν εκτός σειράς τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για παρατυπίες στη διαδικασία εμβολιασμού στα ιδρύματα «Αγιος Δημήτριος» και «Αγιος Παντελεήμων» της Θεσσαλονίκης, καθώς εμβολιάστηκαν άτομα που δεν εργάζονταν στα ιδρύματα, προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Ο διευθύνων την Εισαγγελία έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για να διακριβωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X