ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βλέπει κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες το ΔΝΤ

Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν δημοσιονομικό κίνδυνο.

Kathimerini.gr

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα αναδεικνύει, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, η οποία συζητήθηκε χθες από το εκτελεστικό του συμβούλιο. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο συστηματικά επιστρέφει το ΔΝΤ, θεωρώντας το ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική οικονομία. Αυτή τη φορά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θέτει άμεσα θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, αλλά επισημαίνει σοβαρούς κινδύνους, εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το Ταμείο δεν καλύπτεται από τις προτάσεις που η κυβέρνηση συζητεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη μείωσή τους και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του Ταμείου που συντάσσεται στο μεταπρογραμματικό πλαίσιο, μετά την επίσκεψη στην Αθήνα της αντιπροσωπείας του, στις 21-25 Ιανουαρίου. Η «μεταπρογραμματική έκθεση παρακολούθησης» αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Η αποστολή του Ταμείου είχε γίνει σε συντονισμό με εκείνη των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά οι εκθέσεις των δύο είναι διαφορετικές.

Οπως διεφάνη και από τη δήλωση της αντιπροσωπείας του, κατά την αποχώρησή της από την Αθήνα, το Ταμείο κρατά υψηλότερους τόνους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης τέσσερις μέρες πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, που θα αποφασίσει αν θα εκταμιευθεί ή όχι το 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, επαναφέρει κάποια σύννεφα αβεβαιότητας στον ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία η κυβέρνηση φρόντισε να αποφύγει, ολοκληρώνοντας την Τρίτη την έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Η έκθεση του Ταμείου, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν, δεν προτείνει μέτρα διόρθωσης, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα. Επισημαίνει, όμως, κινδύνους και εκφράζει ανησυχίες. Μεταξύ άλλων στα βασικά σημεία της περιλαμβάνονται τα εξής:

• Η αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφάσισε η κυβέρνηση θα προκαλέσει αναστάτωση και θα καθυστερήσει τη μείωση της ανεργίας.

• Οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν δημοσιονομικό κίνδυνο. Αναμένεται να εξειδικευθεί το κόστος από την κυβέρνηση μετά την οριστικοποίηση των αποφάσεων.

• Το ψηφισμένο μέτρο για τη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020 πρέπει να εφαρμοστεί.

• Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ δεν διατρέχει κίνδυνο.

• Η πρόωρη εξόφληση των δανείων του από την Ελλάδα, η οποία εξετάζεται για φέτος, θεωρείται ευπρόσδεκτη.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, η έκθεση αναμένεται να επαναλάβει πως μεσοπρόθεσμα θα χρειαστεί μια «ισχυρή αντίδραση πολιτικής» για να εξασφαλιστεί η ικανότητα εξόφλησής του, αν εμφανιστούν σημαντικοί κίνδυνοι.

Στην έκθεση επισυνάπτεται απαντητική επιστολή της κυβέρνησης, την οποία υπογράφει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X