ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Π. Καμμένος: Ζητώ δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

Kathimerini.gr

Την άρνησή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς σε αυτήν υποκρύπτεται, όπως είπε, η ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών, κατέστησε γνωστή ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και την ανακοίνωση ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση. Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία βάζοντας μια ακόμα κάλπη δίπλα στις κάλπες των ευρωεκλογών ενώ προανήγγειλε τη διαγραφή όσων ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της Συμφωνίας.

«Εάν κάποιος πει ότι παραιτείται όλων των θέσεων και ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Διαφωνώ μαζί του αλλά δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Αλλά εάν κάποιος κρατήσει και την καρέκλα του και ψηφίσει υπέρ, δεν έχει θέση σε εμάς» τόνισε ο κ. Καμμένος.

«Εμείς δεν καταψηφίζουμε την κυβέρνηση, αλλά την κυβέρνηση που φέρνει τη συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε και ανέφερε ότι αν δεν είχε υπήρχε το θέμα της συμφωνίας «η κυβέρνηση θα ήταν στην καρδιά μας μέχρι τέλους».

«Για το θέμα των Πρεσπών είμαστε στην αντιπολίτευση» επεσήμανε.

«Είναι γνωστές οι θέσεις του καθενός και τι θα πράξουμε στις δύο ψηφοφορίες. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε χθες να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα για το Σινικό Τείχος. Αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης θα ψηφίσουμε αυτό που έχουμε δεσμευτεί ο καθένας ξεχωριστά και αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της συμφωνίας θα διαγραφούν απο τους ΑΝΕΛ», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία καταθέσει πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης απάντησε:

«Αν ο κ. Μητσοτάκης κάνει δημόσια δήλωση οτι δέχεται λύση χωρίς τον όρο "Μακεδονία",  ότι ποτέ του δεν θα διαπραγματευτεί τον όρο ‘Μακεδονία’ και ότι θα την καταργήσει ακόμη κι αν έχει ψηφιστεί, του υπογράφω την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αλλά δεν θα το κάνει».

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ότι οι ΑΝΕΛ ξεκίνησαν από ένα κίνημα που είπε «όχι» στο δεύτερο μνημόνιο όταν ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να μετατρέψει τη ΝΔ σε βοηθό συνήγορο του ΠΑΣΟΚ ξεχνώντας τις μέχρι τότε θέσεις της ΝΔ και της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. «Ξεκινήσαμε με ένα κίνημα χωρίς χρηματοδότηση ήρθαν πολίτες της κεντροδεξιάς, του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων της μεταπολίτευσης. Στην ιστορία της μεταπολίτευσης δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να έχει υποστεί τέτοιο κυνηγητό όπως οι ΑΝΕΛ, είπε στη συνέχεια και σημείωσε ότι «Οι ΑΝΕΛ δεν μετριώνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά την ψυχή των πολιτών που βρεθήκαμε μαζί», είπε.

Στη συνέχεια αιτιολογώντας τη σημερινή απόφασή του τόνισε πως «μία από τις θέσεις που πήραμε εντολή να κρατήσουμε ήταν να μην παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας και αυτό καλούμαστε σήμερα να εκτελέσουμε σαν λαϊκή εντολή σε μία στιγμή που σαν κυβερνητικό εταίρος πρέπει να πούμε το μεγάλο "ναι" ή το μεγάλο "όχι". Για αυτόν τον λόγο και μόνο ανακοίνωσα την αποχώρηση από την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση την οποία πονάμε και που για πρώτη φορά έδωσε ελπίδα στους Ελληνες και συγκρούστηκε με τη διαφθορά. Αλλά μια κυβέρνηση στην οποία αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας θα είναι σαν να ανατρέπουμε την ψυχή του ίδιου του κινήματος».

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διάλυση του κόμματος ο κ. Καμμένος σημείωσε: «Οι ΑΝΕΛ είναι σαν τη Λερναία Υδρα κάθε φορά που μας λένε ότι διαλυόμαστε πολλαπλασιαζόμαστε. Θα ακολουθήσουμε τη λαϊκή εντολή και αν ο λαός δεν επιθυμεί δεν θα είμαστε στη Βουλή». 

Μιλώντας για τη στάση του προέδρου της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «Ο Μητσοτάκης που λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία υποστηρίζει σε άλλο σημείο ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι παρά ένα προσύμφωνο το οποίο είναι αντισυνταγματικό γιατί παραβιάζει το περιεχόμενο της συμφωνίας γιατί δεν έχει κυρωθεί το κείμενο από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών στο δημοψήφισμα», σημείωσε ακόμη.

Οσο για το δημοψήφισμα που είπε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό είπε πως «τον άκουσε να λέει ότι η πλειοψηφία θέλει τη Συμφωνία».

Νωρίτερα

Την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ο Π. Καμμένος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και είπε ότι ο πρώτος στόχος που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια επετεύχθη.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, εξήγησε στον πρωθυπουργό ότι για το εθνικό ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία.

«Κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση υπήρξε μια συνεργασία επί τέσσερα χρόνια σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την καρέκλα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό. Κάναμε μία αρκετά μεγάλη συζήτηση. Υπήρξε μια συνεργασία επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Καταφέραμε να βγάλουμε την πατρίδα μας από τα μνημόνια. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Το θέμα της Μακεδονίας δεν μου επιτρέπει να μη θυσιάσω την καρέκλα. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό. Για το εθνικό θέμα δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΝΔ: «Σκηνοθετημένο» το κυβερνητικό διαζύγιο

«Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου παρουσίασε σήμερα, σε εθνική μετάδοση, το σκηνοθετημένο «διαζύγιό» του: Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για τις πολιτικές εξελίξεις.

«Γι’ αυτό, άλλωστε και ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα, ώστε να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να τους διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

Η αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει. Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία» καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λ. Αυγενάκης: Τελικά δεν χρειάστηκε εγχείρηση για να αφήσει ο Πάνος την καρέκλα

Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έκανε στο Twitter δύο αναρτήσεις για την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

Στην πρώτη γράφει: «Τελικά δεν χρειάστηκε εγχείρηση για να αφήσει ο Πάνος την καρέκλα. Η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας, η λαϊκή κατακραυγή, ο δημόσιος αυτοεξεφτελισμός του εδώ και 4 χρόνια και η εξαγορά της πλειονότητας των βουλευτών του από τον ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν αρκετά».

Στο δεύτερο Tweet αναφέρει: «Ο πατριώτης #Καμμένος που ανέχθηκε τον Τσίπρα να υπογράφει την Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα, αφού έχει υπογραφεί και εγκριθεί από την πΓΔΜ, θυμήθηκε να παραστήσει τον επαναστάτη... Όχι ότι πιάνει πάτο το κόμμα του...!

Απάντηση Κουίκ σε Καμμένο: Θα στηρίξω την κυβέρνηση μέχρι την τελευταία μέρα της Συνταγματικής προθεσμίας

Λίγη ώρα μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο Τέρενς Κουίκ, μέσω twitter, ξεκαθάρισε τη στάση που θα κρατήσει ενώ απάντησε στα «βέλη» που εκτόξευσε εναντίον του ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Κουίκ επανάλαβε όσα είχε υποστηρίξει στο περίφημο Υπουργικό Συμβούλιο όπου ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος είχαν έντονη αντιπαράθεση σημειώνοντας ότι η στάση του δεν αλλάζει.

Συγκεκριμένα έγραψε:

«Είχα πει στο ταραχώδες Υπουργικό Συμβούλιο: Ως ΥΦΥΠΕΞ υπηρετώ τη πολιτική που χαράζουν Π/Θ,ΥΠΕΞ και η κυβέρνηση, που θα στηρίξω μέχρι τη τελευταία μέρα της Συνταγματικής προθεσμίας της &δεν κάνω στην άκρη για να διευκολύνω την επιστροφή εκείνων που κατέκλεψαν την Ελλάδα. Ισχύει και τώρα».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Καμμένος ανέφερε:

«Ο Κουίκ μου έλεγε προεκλογικά: εμείς με τον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ, με την αριστερά ποτέ και έκλαιγε για την Μακεδονία. Και στο υπουργικό βγήκε και στήριξε τον κ. Κοτζιά».

Βενιζέλος: Φαινόμενο θεσμικής σήψης και έκπτωσης οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών

«Φαινόμενο θεσμικής σήψης και έκπτωσης», χαρακτήρισε από τα Ιωάννινα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο θέμα της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να προσθέσει, ότι αυτά διαδραματίζονται σε βάρος των μεγάλων προτεραιοτήτων που έχει η χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται στα Ιωάννινα όπου παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο: «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και ιστορίας».

Οπως ο ίδιος είπε, το βιβλίο «αναφέρεται στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και στο δημοκρατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με την άνοδο της Ακροδεξιάς του Λαϊκισμού, με την κρίση που έχουν οι θεσμοί και οι κοινωνίες οι ίδιες σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα». Ο κ. Βενιζέλος συνέχισε στηλιτεύοντας τη σχέση των κυβερνητικών εταίρων .

«...στην Ελλάδα, το παράδειγμα της κρίσης της δημοκρατίας μάς το δίνει η ίδια η κυβέρνηση, με τους εκβιασμούς μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων με αυτό το απίθανο κωμειδύλλιο των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου το οποίο βλέπουμε να εξελίσσεται μέρα με την ημέρα τρώγοντας τον εθνικό χρόνο, σπαταλώντας χρόνο και δυνάμεις από την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας και γενικότερα της χώρας που πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα όλων μας. Και όλα αυτά για να παραμείνουν με τεχνάσματα, λίγο ακόμη στην εξουσία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου που ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να σχολιάσει τη δήλωση Καμμένου για αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, είπε:

«Ολα αυτά είναι γνωστά. Τα περιμένουμε εδώ και μέρες, αλλά βλέπετε πόσο δύσκολη είναι η ατομική αποχώρηση του κυρίου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το οποίο φυσικά δεν θέλει να εγκαταλείψει. Μίλησε για αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν ΑΝΕΛ και εάν τους εκφράζει. Όπως έχω πει, έχουν απαχθεί οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Εχουν γίνει ενδοκυβερνητικοί αποστάτες. Η ενδοκυβερνητική αποστασία είναι το ανώτερο στάδιο της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και τώρα οι πρώην ΑΝΕΛ γίνονται συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία αξία, δεν υπάρχει κανένα κριτήριο, όριο είναι ο απόλυτος και ωμός τυχοδιωκτισμός. Φοβούμαι ότι ο εκβιασμός του κ. Τσίπρα επί του κ. Καμμένου, είναι απόλυτος και ασφυκτικός, δεν θα έχει ούτε θέση στην κυβέρνηση, ούτε βουλευτές, ούτε κόμμα κατά τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά θα τα δούμε αυτά να εξελίσσονται τις επόμενες ώρες και μέρες».

Η παρουσίαση του βιβλίου, έγινε στις 11 το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο των Ιωαννίνων, με ομιλητές τον Κώστα Τασούλα, βουλευτή της ΝΔ και εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μηνά Πασχόπουλο, ενώ συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά: Συνεχίζω να συμπορεύομαι με τον Π. Καμμένο

Την πρόθεσή της να συνεχίσει να πορεύεται στο πλευρό του Πάνου Καμμένου γνωστοποίησε η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, μη μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή της κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της, λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Πιστεύω ότι ο Θεός με βοήθησε, με φώτισε, μου έδωσε δύναμη, όπως δύναμη μου έδωσαν πολλοί συμπολίτες μου να αποφασίζω για αυτά που πιστεύω. Ετσι λοιπόν θεώρησα ότι ο Πάνος Καμμένος, είδαν την αγωνία τους όλα αυτά τα χρόνια για κάτι καλύτερο σε αυτή τη χώρα και μιλάω για πατρίδα ελεύθερα, για αγώνες εθνικούς ελεύθερα και αυτό με κάνει να συνεχίζω να συμπορεύομαι με τον πρόεδρο και το κόμμα. Ολοι κρινόμαστε, οι Ελληνες πολίτες μας παρακολουθούν, έχουν τον τρόπο τους και μας κρίνουν και το δείχνουν στην κάλπη. Η Ελλάδα συνεχίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μ. Χρυσοβελώνη: Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της

Εμμένει στις θέσεις τις οποίες είχε εκφράσει στις 8 Ιανουαρίου, μέσω ανακοίνωσή της, η υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και την συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου.

Η κ. Χρυσοβελώνη αναφέρει χαρακτηριστικά πώς «επικαιροποιημένη, ισχύει κάθε λέξη που περιέχει» η ανακοίνωση και πως «έγκαιρα διατύπωσα τις θέσεις μου για τις εξελίξεις με σχετική ανακοίνωση στις 08/01/19».

Στην ανακοίνωση της η κ. Χρυσοβελώνη αναφέρει:

«1. Για την Συνθήκη των Πρεσπών, είναι ανάγκη να έρθει το τελικό εγκεκριμένο κείμενο, να δοθεί για μελέτη και να καταθέσουν όλοι με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον τις απόψεις τους θεσμικά και δημοκρατικά στα αρμόδια όργανα των Κομμάτων, στη Βουλή και στην Κοινωνία. Συνεπώς, έχω διαφορετική θέση με εκείνους που σπεύδουν να πάρουν αρνητικές αποφάσεις, να καταγγείλουν και να συκοφαντήσουν χωρίς να μελετήσουν, όπως έχω διαφορετική θέση και με εκείνους που σπεύδουν να πάρουν θετικές αποφάσεις με τον ίδιο τρόπο.

2. Εκείνοι που βιάζονται να λασπολογήσουν, είναι καλό να απομονώνονται. Δεν χρειάζεται να διχάσουμε την κοινωνία, αλλά να την ενώσουμε, ακόμη και αν διαφωνούμε.

3.Υπενθυμίζω ότι στην ψηφοφορία το Καλοκαίρι του 2015, οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν ρότα και ψήφισαν ένα «Μνημόνιο» γιατί αυτό ήταν που συνέφερε τον τόπο και τους πολίτες του. Τον Αύγουστο του 2018 αποδείχτηκε ότι καλώς έπραξαν. Σε κορυφαίες στιγμές επομένως, όταν μιλάμε με φανατισμό ή δογματισμό για «κόκκινες γραμμές», δεν διαμορφώνουμε έναν ασφαλή τρόπο πολιτικής τοποθέτησης. Έχω την άποψη ότι η καλή αντίληψη και βαθιά μελέτη του συνόλου των δεδομένων, εγχώριων και διεθνών σε σχέση με την πατρίδα μας, είναι εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να αποτελούν τα κριτήρια που θα μας οδηγήσουν σε επωφελείς λύσεις.

4. H κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της. Βρίσκεται στην πιο παραγωγική, δημιουργική και θετική της φάση. Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες που δοκιμάστηκαν και το μέρος των συμπολιτών μας που δοκιμάζεται ακόμη. Το οφείλουμε στα στελέχη των κομμάτων ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ που εργάστηκαν κάτω από πολύ μεγάλες «πιέσεις» και αντιδράσεις.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εμποδιστούν από κανέναν τώρα οι εξελίξεις για:

- καταπολέμηση της διαφθοράς,

- αποκατάσταση των αδικιών,

- ενίσχυση του κοινωνικού κράτους,

- οικονομική ανάπτυξη, επαναφορά των επενδύσεων, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης (εγχώριας και διεθνούς) στη χώρα μας,

- ανάδειξη της Ελλάδας στον πιο καίριο, σταθερό, σημαντικό παράγοντα ειρήνης, συνύπαρξης, συνεργασίας και συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της ΝΑ Ευρώπης, των Βαλκανίων,

- αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση