ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:50
28°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Ελλάδα

Δένδιας: Η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην περιοχή

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόταση ενίσχυσης της συνεργασίας μαζί με την Κύπρο και την Ιορδανίας στον τομέα των μικρών, μεσαίων καθώς και των καινοτόμων επιχειρήσεων

Η συζήτηση επί της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, καθώς και η διεξοδική ανάλυση της κατάστασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ήταν τα κεντρικά θέματα στην τριμερή τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, οι τρεις Υπουργοί εστίασαν στους τρόπους εμβάθυνσης της τριμερούς συνεργασίας, σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο. «Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώσαμε ότι η χώρα μας προτίθεται να παρουσιάσει μία πρόταση ενίσχυσης της συνεργασίας μας στον τομέα των μικρών, μεσαίων καθώς και των καινοτόμων επιχειρήσεων. Επίσης συζητήσαμε για τη σύσταση Μόνιμης Γραμματείας των τριμερών σχημάτων συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Αναφορικά με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συζητήθηκαν αναλυτικά οι κινήσεις της Τουρκίας, «η οποία, μέσω της έξαρσης της προκλητικής ρητορικής και συμπεριφοράς, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

«Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις πρόσφατες παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι της Ελλάδας στον αέρα, στη θάλασσα αλλά και στα χερσαία μας σύνορα αλλά και για την προσπάθειά της να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω των άκυρων και παράνομων “Μνημονίων Κατανόησης” με τον κ. Sarraj και την πρόσφατη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης των αιτημάτων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤPAO) για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας», διευκρίνισε ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της τριμερούς τηλεδιάσκεψης, αναλύθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη και οι τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιχείρηση “IRINI” για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, καθώς και στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ.

Επίσης, εξετάσθηκε η κατάσταση στη Συρία, ενόψει και της διάσκεψης δωρητών της 30ης Ιουνίου, όπου η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίτευξη πολιτικής λύσης, ενώ συζητήθηκε και για η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στο Ιράκ. Τέλος, οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν και για το επίπεδο των σχέσεων ΕΕ – Ιορδανίας, για τις οποίες ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην εμβάθυνση και διεύρυνσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ