ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
27°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Ελλάδα

Δένδιας: Στόχος η διεθνής ευαισθητοποίηση για την Αγία Σοφία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την σύσταση ομάδας εργασίας προς την κατεύθυνση αυτή

Τη σύσταση ομάδας εργασίας για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και την προστασία του μνημείου της Αγίας Σοφίας, ανακοίνωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η απόφαση σύστασης της συγκεκριμένης ομάδας ελήφθη στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, της πρέσβειρας της Ελλάδος στην UNESCO Μαρίας Διαμαντοπούλου, της προέδρου της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνης Τζιτζικώστα και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη να αναδειχθεί το ζήτημα της Αγίας Σοφίας μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες, επαναλαμβάνοντας ότι η μετατροπή του μνημείου σε τζαμί δεν συνιστά μια ελληνο-τουρκική διαφορά.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, σκοπός της Ελλάδας είναι να προστατεύσει την πανανθρώπινη αξία και την οικουμενικότητας του μνημείου, μέσα από μια ομπρέλα συγκεκριμένων ενεργειών.

«Καταλήξαμε με την κ. Υπουργό [Πολιτισμού] στο να δημιουργήσουμε μια ολιγομελή ομάδα εργασίας, η οποία, μέσα σε ένα δεκαήμερο, θα προτείνει, σαν αποτέλεσμα της σύσκεψης και της ανταλλαγής απόψεων που ακούστηκαν εδώ σήμερα, έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών, τον οποίον –αφού υιοθετήσουμε από κοινού– θα υλοποιήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Από την πλευρά της, η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υπογράμμισε ότι «η Αγία Σοφία είναι από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δημιουργήματα, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος οικουμενικών αξιών». Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε και η ίδια ότι το ζήτημα δεν είναι διμερές, αλλά άπτεται οικουμενικών αξιών, οι οποίες πλήττονται μέσα από τη μετατροπή του μνημείου σε θρησκευτικό τέμενος.

Αναφερόμενη στη σύσταση της ομάδας εργασίας, η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι αυτή αποτελεί πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού «στο μέρος των δικών του αρμοδιοτήτων θα στηρίξει απολύτως».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ