ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Αναχώματα κατά της «ασφυξίας» στα νοσοκομεία

Αυξάνονται κατά 70 οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική - Εξιτήρια και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Kathimerini.gr

Σε διαρκή συναγερμό κρατούν υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας οι συνθήκες «ασφυξίας» που έχει δημιουργήσει στα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική, το κύμα εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στο λεκανοπέδιο είναι το γεγονός ότι η η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid στο «Σωτηρία» άγγιξε χθες, Σάββατο, το 100%, ενώ ιδιαίτερα περιορισμένα ήταν τα περιθώρια και σε άλλα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως το «Αττικόν» και ο «Ευαγγελισμός».

Ιδιαίτερα, όσον αφορά τον τελευταίο, ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Καλομενίδης, ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι μετά από εφημερία, η πληρότητα αγγίζει το 100%, ενώ μια από τις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου ονομάζεται πλέον κλινική Covid και η ΜΑΦ χρησιμοποιείται πλέον σαν ΜΕΘ.

Εκτίμησε δε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως έγινε γνωστό χθες, ρίχνουν στη μάχη ακόμη 70 κλίνες ΜΕΘ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, ενώ εξιτήρια δίνονται και μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19 θα φτάσουν στις 340.

O διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας την Κυριακή στο Open, τόνισε η αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα δεν έρχεται, αφού οι μετακινήσεις δεν έχουν περιοριστεί όσο θα έπρεπε.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά στην τηλεργασία αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το οποία όπως είπε «τα έχουμε υποτιμήσει». Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο δεν είναι τόσο το άνοιγμα της αγοράς που ευνοεί τη διασπορά του ιού, όσο το ότι δεν τηρούνται τα μέτρα σε άλλους χώρους, όπως οι χώροι εργασίας και τα μέσα μεταφοράς. «Έχουμε φέρει τον ιό μέσα στην οικογένειά μας. Δεν μπορεί να γίνεται lockdown και να αυξάνεται η κινητικότητα. Είναι σαν να πάμε να τα βάλουμε με τη φύση. Η υπερκινητικότητα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς ο ιός μεταδίδεται από τις επαφές, χρειάζεται αποφυγή συνωστισμού και επαφών», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε ενοχοποιήσει κάποια πράγματα που δεν έπρεπε και δίνουμε σημασία σε κάποια άλλα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, πάντως, το τρίτο κύμα του ιού θα ξεθυμάνει στο τέλος Μαρτίου ενώ τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητα, πρέπει να την ορίσουμε διαφορετικά. «Δεν πρόκειται να δούμε για πολλά χρόνια την κανονικότητα που είχαμε πριν από έναν χρόνο, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, πρέπει να έχουμε στοχευμένα μέτρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X