ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Ασπίδα προστασίας με αυστηρότερα μέτρα

Τα 78 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες και τα οποία εν πολλοίς είναι αποτέλεσμα της χαλαρότητας στην τήρηση των μέτρων

Kathimerini.gr

Νέα αυστηρότερα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού και βήματα πίσω στην πορεία προς την κανονικότητα, φέρνει η διαρκώς αυξητική τάση στα ημερήσια κρούσματα SARS-CoV-2 που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Τα 78 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες και τα οποία εν πολλοίς είναι αποτέλεσμα της χαλαρότητας στην τήρηση των μέτρων, όπως κατέδειξε και η συρροή κρουσμάτων από γαμήλιο γλέντι στη Θεσσαλονίκη, οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα με πολύ χαρακτηριστικό την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών, και την ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε ανοικτούς χώρους με συνωστισμό.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό, αποφασίστηκαν τα εξής:

• Από 1 έως 31 Αυγούστου, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους –πλην των χώρων εστίασης– συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας. Από την υποχρέωση αυτή απαλλάσσονται μόνο τα άτομα με ιατρικά προβλήματα που απαγορεύουν τη χρήση της, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και τα παιδιά κάτω των 3 ετών. Εως τις 15 Αυγούστου παραμένει η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

• Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και τις 15 Αυγούστου ισχύει το όριο 100 ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών.

• Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Κυριακή 9 Αυγούστου υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια και καφέ-μπαρ. Τα καταστήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα για την εξυπηρέτηση των πελατών τους να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα.

• Εως τις 31 Αυγούστου παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων, τα μέτρα τήρησης αποστάσεων στις παραλίες και τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

• Από την 1η έως τη 15η Αυγούστου αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, δομές ευάλωτων ομάδων (άστεγοι, πρόσφυγες/μετανάστες) και νοσοκομεία. Ειδικά για τα νοσοκομεία, μόνο όπου κρίνεται αναγκαίο μπορεί να υπάρχει ένας συνοδός ασθενούς κατόπιν ειδικής άδειας και ο οποίος οφείλει να εφαρμόζει όλα τα μέτρα αποφυγής της μετάδοσης του κορωνοϊού. Δεν επιτρέπεται η παραμονή συνοδών με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Επίσης, για το ίδιο διάστημα δεν επιτρέπεται η είσοδος ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία.

Για πρώτη φορά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε φορώντας μάσκα στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, όπου ανακοίνωσε τα νέα μέτρα.

Παράταση

Τέλος, παρατείνονται έως τις 15 Αυγούστου η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, η διαδικασία εισόδου στη χώρα από τον Προμαχώνα, όπως επίδειξη αρνητικού τεστ που έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 72 ώρες κ.ά. η οποία θα συνεχίσει να ισχύει έως τα μέσα του μήνα και για όσους φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα μας από Ρουμανία, Βουλγαρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε επιβεβλημένες αυτές τις αποφάσεις, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων αλλά και φαινόμενα συγχρωτισμού.

Αλλωστε, μόλις μία ημέρα νωρίτερα ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό να μη διστάσουν να προτείνουν μέτρα εφόσον το κρίνουν αναγκαίο.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 78 νέα κρούσματα που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράφεται από τον περασμένο Απρίλιο έως σήμερα. Η τάση των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι αυξητική: προχθές είχαν ανακοινωθεί 65 νέα κρούσματα, την Τετάρτη 57, την Τρίτη 52 και τη Δευτέρα 35.

Δεκαεπτά εκ των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες αφορούν επισκέπτες της χώρας μας: δέκα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου και επτά προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Αυτό που κρίνεται άκρως ανησυχητικό είναι τα 24 κρούσματα στην Αττική και τα δεκαοκτώ κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, που στην πλειονότητά τους οφείλονται σε έναν γάμο με εκατοντάδες καλεσμένους και ο οποίος μετατράπηκε σε εστία υπερμετάδοσης του ιού.

Διασπορά στην επικράτεια

Από τα χθεσινά στοιχεία παρατηρείται διασπορά του ιού σε σχεδόν όλη την επικράτεια αφού κρούσματα εντοπίστηκαν σε Βοιωτία, Ζάκυνθο, Καβάλα, Κοζάνη, Χαλκιδική, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Δωδεκάνησα, Λέσβο, Μαγνησία, Πέλλα και Φλώρινα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 4.477. Χθες καταγράφηκαν και τρεις νέοι θάνατοι που ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων του ιού στην Ελλάδα σε 206. Εννέα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Επιφυλακή και επαναξιολόγηση

Της ανακοίνωσης των νέων μέτρων, χθες, προηγήθηκε η κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για τις υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε ήδη προκαλέσει ανησυχία. Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό διαρκώς αξιολογούν τα πλέον πρόσφορα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Ετσι, είχε καταστεί σαφές ότι πανηγύρια δεν πρόκειται να γίνουν ούτε τον Αύγουστο, ενώ τον πρώτο λόγο καταλαμβάνουν οι προσπάθειες συμμόρφωσης του πληθυσμού στα μέτρα αυτοπροστασίας. Και, βεβαίως, η θέσπιση ορίου στον αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις ήταν από την πρώτη στιγμή στο τραπέζι.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, «παρακολουθούμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εξέλιξη του φαινομένου. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία τάση αύξησης του R (αριθμός αναπαραγωγής του ιού), που δεν είναι όμως ακόμα σε επικίνδυνο σημείο. Υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα, αν και γίνεται εξαιρετική δουλειά στον εργαστηριακό έλεγχο με βάση τον ειδικό αλγόριθμο και στη διαχείρισή τους. Επίσης είναι σαφές ότι υπάρχει διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα και είναι αυτό που μας ανησυχεί και το οποίο σχετίζεται με τη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του ιού».

Oι προσπάθειες ειδικών επιστημόνων και Αρχών, πέραν της διεύρυνσης χρήσης μάσκας, εστιάζουν σε:

• Ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη της τήρησης των μέτρων προστασίας.

• Επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων με εντατικούς ελέγχους.

Ειδικά, πάντως, σε σχέση με τις μάσκες, το προηγούμενο διάστημα υπήρξε χαλάρωση. Ενδεικτικά είναι ότι τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας QED με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 500 άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών, που διεξήχθη το διάστημα από 15 έως 18 Ιουλίου, κατέδειξαν ότι το 51% των συμμετεχόντων είχε χαλαρώσει το συγκεκριμένο διάστημα την τήρηση των μέτρων, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στους νέους ηλικίας 15-23 ετών (74%), τους άνδρες (58%) και τους κατοίκους αστικών κέντρων εκτός Αθήνας (55%). Το 47% δήλωσε ότι κάνει συστηματική χρήση μάσκας, το 35% περιστασιακή και το 18% δεν τη χρησιμοποιεί καθόλου. Και στη συστηματική χρήση μάσκας, μικρότερη συμμόρφωση καταγράφεται στις μικρές ηλικίες (30% των ατόμων 15 έως 23 ετών), και τους άνδρες (41% έναντι 53% οι γυναίκες).

Οι χθεσινές εξελίξεις αποτελούν ένα ηχηρό καμπανάκι για τις συνθήκες που διαμορφώνονται και καθιστούν απειλητικό το ενδεχόμενο περαιτέρω διασποράς της νόσου. Υπό το πρίσμα αυτό, όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για νέα μέτρα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και συνεχούς επαναξιολόγησης των δεδομένων ώστε, αναλόγως με τις εξελίξεις, να υπάρχει άμεση και κατά το δυνατόν καλύτερη αντίδραση. Τόσο στην κατεύθυνση αυστηροποίησης των μέτρων, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, όσο και για την απόφαση χαλάρωσής τους εάν προκύψουν θετικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που δίδεται στον κίνδυνο υπερμετάδοσης του ιού από συναθροίσεις μεγάλου αριθμού ατόμων είναι το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των γενικών μέτρων, είχαν ανακοινωθεί από την Πολιτική Προστασία μέτρα με αφορμή τη μουσουλμανική εορτή για τη θυσία του Αβραάμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση