ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Κατ’ οίκον τεστ από 500 ομάδες

Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία δημιουργούνται Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ)

Kathimerini.gr

Θέμα ημερών είναι η ενεργοποίηση των 500 Κινητών Ομάδων Υγείας για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από άτομα με ήπια συμπτώματα που πιθανόν να έχουν προσβληθεί από COVID-19 αλλά και την παροχή κατ’ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας. Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία δημιουργούνται Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), αποτελούμενες από νοσηλευτή/τρια και οδηγό, ως πρωτοβάθμιες μονάδες παροχής φροντίδας υγείας, που θα επισκέπτονται ασθενείς με συμπτώματα στην οικία τους προκειμένου να λάβουν δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο, και σε περιοχές που θα προσδιορίσει ο ΕΟΔΥ, ανάλογα με τις ανάγκες κατά την εξέλιξη της επιδημίας.

Πρόσληψη 1.100 ατόμων

Για τη στελέχωση των ΚΟΜΥ προβλέπεται η πρόσληψη 1.100 ατόμων με fast track διαδικασίες (500 θέσεις Δ.Ε. νοσηλευτών, 500 θέσεις Δ.Ε. φυσικών προσώπων με δίπλωμα οδήγησης και 100 θέσεις Π.Ε. διοικητικού), με τρίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα παράτασης αυτών για 3 μήνες. Οι ΚΟΜΥ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στην επόμενη φάση της επιδημίας όπου αναμένεται να γίνει και μαζικός εργαστηριακός έλεγχος του πληθυσμού στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού.

Προς το παρόν, αυτή η φάση φαντάζει μακρινή. Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι η διαδικασία άρσης των μέτρων είναι μαραθώνιος και όχι σπριντάρισμα, ενώ μεταφέροντας την άποψη αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων, επεσήμανε ότι για τις περισσότερες χώρες, οι επόμενες εβδομάδες δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για έναρξη αυτής της διαδικασίας.

Χθες, ανακοινώθηκαν 77 νέα κρούσματα COVID-19 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών ανέρχονται σε 1.832, ενώ έχουν ελεγχθεί 28.584 κλινικά δείγματα. Ενενήντα ασθενείς παρέμεναν χθες το απόγευμα διασωληνωμένοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας (το 72% με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικίας άνω των 70 ετών). Χθες έχασαν τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού άλλοι δύο ασθενείς. Τα θύματα της νόσου στην Ελλάδα ήταν έως χθες το βράδυ 81.

Περισσότερα από τα μισά επιβεβαιωμένα περιστατικά προέρχονται από την περιοχή της Αττικής, όπου συνολικά έχουν εντοπιστεί 1.082 ασθενείς της νόσου COVID-19. Εξ αυτών, 293 νοσηλεύονταν χθες σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, 419 ήταν σε καραντίνα στο σπίτι τους και οι υπόλοιποι είχαν αποθεραπευτεί. Σε καραντίνα λόγω πρόσφατου ταξιδιού στο εξωτερικό ή επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα ήταν χθες άλλοι 3.804 κάτοικοι του Λεκανοπεδίου. Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για να αποτρέψει όσους ενδεχομένως σχεδίαζαν τρόπους μετάβασης στην Περιφέρεια για το Πάσχα κατά παρέκκλιση των οδηγιών. «Ας μην προκαλούμε την τύχη μας. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησής μας θα αυξάνει τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως «μία τέτοια κίνηση μπορεί να μας οδηγήσει πολλές ημέρες πίσω» (σ.σ. από πλευράς εξέλιξης της επιδημίας).

Διάθεση κλινών

Τέλος, χθες η γενική κλινική DOCTORS’ HOSPITAL έθεσε στη διάθεση του υπουργείου Υγείας 30 κλίνες νοσηλείας και 4 κλίνες ΜΕΘ για τη νοσηλεία έκτακτων περιστατικών, εκτός COVID-19. Η προσφορά θα ισχύσει έως και τη λήξη των μέτρων περιορισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X