ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής (φώτος-βίντεο)

Κατά την είσοδο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο ναό, ο κόσμος που παρευρέθηκε στην τελετή ενθρόνισής του, αναφωνούσε «άξιος»

Kathimerini.gr

ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάτταν η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, του έβδομου κατά σειρά ποιμενάρχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Η καρδιά μου, η ψυχή μου και η διάνοιά μου είναι έτοιμες και ανυπομονούν να αναλάβουν αυτή τη μεγάλη πρόκληση και ευθύνη», ανέφερε στον ενθρονιστήριο λόγο του.

«Η καρδιά μου είναι έτοιμη και σταθερή να υπηρετήσω αυτήν την Αρχιεπισκοπή και αυτό το έθνος, τα οποία θαύμαζα από την παιδική μου ηλικία και από τη διακονία μου στο Φανάρι. Στο διάβα των δεκαετιών, παρατήρησα την ανάπτυξη της Εκκλησίας εδώ, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τους δρόμους που άνοιξε. Είμαι, λοιπόν, εδώ –ο νέος Αρχιεπίσκοπός σας– για να σας ακούσω, για να διαλεχθώ μαζί σας και για να εργαστώ μαζί σας», είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ ανώτερη και τελειότερη κλήση για το βίο μου από το να είμαι μαζί σας στις χαρές και στις λύπες σας, στις επιτυχίες και στις δοκιμασίες σας», τόνισε.

«Υπάρχει ένα πολύτιμο μάθημα και ένα διαρκές όραμα σχετικά με την ηγεσία ως διακονία που μου μετέδωσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης και αυτό έγκειται στη σημασία να κτίζουμε γέφυρες και να δημιουργούμε σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο οποίος παρέδωσε και την ποιμαντορική ράβδο στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συμβολικώς εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του τα εξής: 

«H επιλογή σου δεν ήταν τυχαία, ελπιδοφόρος υπήρξες ως μαθητής και σπουδαστής. Ελπιδοφόρος υπήρξες ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως ηγούμενος και σχολάρχης στη Χάλκης. Ελπιδοφόρος έρχεσαι τώρα εδώ φέρνοντας όχι μόνο ελπίδα αλλά και βεβαιότητα που πηγάζει από τον πλούτο των χαρισμάτων με τα οποία η χάρη του Θεού σε προίκισε».

Κατά την είσοδο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο ναό, ο κόσμος που παρίσταται για να παρακολουθήσει την τελετή ενθρόνισής του, αναφωνούσε «άξιος». 


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατά την είσοδό του στο ναό. 

Εξωτερικά του ναού έχει στηθεί μια γιγαντοοθόνη απ´ όπου μεταδόθηκε η τελετή παρουσία εκπροσώπων του θρησκευτικού, πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου της Αμερικής.

«Η Προεδρική Φρουρά είναι ένα από τα σύμβολα του Εθνους και ως σύμβολο παρίσταται σήμερα στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, στο πλαίσιο του ορθόδοξου πολιτισμού και της θρησκευτικής παγκόσμιας λειτουργίας», δήλωσε στο «kathimerini.gr» ο επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς, αντιπτέραρχος Γρηγόρης Πρεζεράκος. Όπως σημείωσε ο κ. Πρεζεράκος είναι η πρώτη φορά που εύζωνες παρίστανται σε ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου.

Την εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπεί ο Μητροπολιτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και την αμερικανική κυβέρνηση ο υπουργός Υγείας Αλεξ Αζάρ.

Τιμές θα αποδοθούν και από αντιπροσωπεία της Προεδρικής Φρουράς, η οποία αποτελείται από έξι άτομα.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας μιλώντας στο «kathimerini.gr» δήλωσε ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα συμβάλλει καταλυτικά στην επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής του.

«Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου τροφοδοτεί με προσμονή και ελπίδα την ελληνική ομογένεια της Αμερικής. Τα φυσικά και πνευματικά χαρίσματα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, η υψηλή θεολογική του κατάρτιση, η ευρυτάτη παιδεία του, η ανατροφή του από τα νάματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μαζί με την ευχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη που τον συνοδεύει, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλουν καταλυτικά στην επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής του ως νέου Αρχιεπισκόπου και στην άμεση αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που τον αναμένουν», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μια ημέρα πριν από την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για την ισχυρή σχέση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αμερικής. Υπενθυμίζεται ότι ο από Προύσης Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος εξελέγη παμψηφεί ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως την 11η Μαΐου 2019.

 
Παρούσα στην τελετή η Μαρέβα Μητσοτάκη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. 

Την Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος θα προεξάρχει στη πρώτη του ως Αρχιεπίσκοπος συνοδική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με τους Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου. Ο όρθρος, στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος θα αρχίσει στις 8:30 π.μ. και η Θεία Λειτουργία στις 10:00 π.μ.

Το βιογραφικό του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Ο κ. Ελπιδόφορος γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως στις 28 Νοεμβρίου 1967 και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1991.

Το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βόννης. Το έτος 1994 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Πάνσεπετο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Εν συνεχεία, διορίσθηκε Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Το επόμενο έτος 1995 διορίστηκε Υπογραμματέας Ιεράς Συνόδου.

Μεταξύ των ετών 1996-1997 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, όπου βελτίωσε τη γνώση της αραβικής γλώσσας. Το έτος 2001 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο: «Η έναντι της Συνόδου της Χαλκηδόνος στάσις του Σεβήρου Αντιοχείας» και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας με βαθμό άριστα.

Το 2004 προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, όπου δίδαξε επί ένα εξάμηνο. Τον Μάρτιο του έτους 2005, κατόπιν προτάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προήχθη σε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Το 2009 η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης τον εξέλεξε ομόφωνα ως Αναπληρωτή Καθηγητή της Συμβολικής και των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ενώ υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, δύο υφηγεσίες υπό τους τίτλους: «Ο θεσμός της Συνάξεως Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου (1951-2004)» και «Οι ενενήντα πέντε Θέσεις του Λουθήρου. Ιστορικοθεολογική θεώρηση - Κείμενο - Μετάφραση - Σχόλια». Από το 2011 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως αναπληρωτής καθηγητής, όπου διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις.

Τον Μάρτιο του έτους 2011 εξελέγη εν ενεργεία Μητροπολίτης Προύσης, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους διορίσθηκε Ηγούμενος της εν Χάλκη Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος.

Το 2018 στις εγκαταστάσεις της οποίας στεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εκλέχτηκε ομόφωνα τακτικός καθηγητής από τους καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για την ακαδημαϊκή εξέλιξη στην ανώτατη ακαδημαϊκή βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος μεταξύ άλλων, υπέβαλε προς κρίση και το γνωστό του πόνημα με τίτλο «Πρώτος άνευ ίσων (Primus sine paribus)», όπου υποστηρίζει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ίσος στην πράξη με τους άλλους προκαθημένους, αφού έχει έκτακτες διοικητικές ευθύνες που προέρχονται από την ιδιότητά του ως προέδρου των Πανορθόδοξων Σωμάτων.

Ο Ελπιδοφόρος συνέγραψε και ένα άλλο επίκαιρο βιβλίο με θέμα την Εκκλησία της Ουκρανίας σε τρεις γλώσσες: την Ελληνική, την Αγγλική και την Ουκρανική.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X