ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γεωπολιτικές εξελίξεις και οικονομία στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μόντι

Στην ατζέντα η εμπορική διασύνδεση της Ινδίας με την Ευρώπη, μέσω των λιμανιών του Κόλπου και εν συνεχεία του Λεβάντε, με σημείο εισόδου στην Ε.Ε. την Ελλάδα

Του Βασίλη Νέδου

Η διατήρηση της δυναμικής ολοένα και πιο τακτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία είναι ο βασικός σκοπός της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ινδική υποήπειρο με ατζέντα η οποία έχει στο επίκεντρό της τη γεωπολιτική κατάσταση και, βεβαίως, τις συνέργειες σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων στην επιχειρηματικότητα, τη μετανάστευση και την άμυνα. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Νέο Δελχί σήμερα το πρωί με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει το μεσημέρι τον αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας Τζαγκντίπ Ντανκάρ, ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχει ως επίτιμος προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής στον 9ο Διάλογο Raisina, που αποτελεί μια πολυμερή διάσκεψη όπου αναδεικνύονται θέματα για τη γεωπολιτική και την οικονομία.

Από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο φόρουμ αποτελεί ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται στους δεσμούς Ελλάδας και Ινδίας αλλά, κυρίως, στην προοπτική ενίσχυσής τους. Αύριο, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Βομβάη όπου θα βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Εκεί, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και θα χαιρετίσει το Ελληνο-Ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Αλλωστε τον πρωθυπουργό συνοδεύει στην Ινδία πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή στην οποία περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των τομέων ναυτιλίας, χρηματοπιστωτικής, κατασκευών, υψηλής τεχνολογίας, τροφίμων και real estate.

Το βασικό έργο που πλαισιώνει τη σχέση Ελλάδας και Ινδίας είναι ο σχεδιαζόμενος Διάδρομος Ινδίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης (IMEC), μέσω του οποίου προωθείται η σύνδεση ενός μεγάλου τμήματος της νότιας και δυτικής Ευρασίας. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ ευθέως ανταγωνιστικό στη Μια Ζώνη και Ενα Δρόμο (One Belt-One Road), το οποίο προβλέπει ουσιαστικά την εμπορική διασύνδεση της Ινδίας με την Ευρώπη, μέσω των λιμανιών του Κόλπου και εν συνεχεία του Λεβάντε, με σημείο εισόδου στην Ε.Ε. την Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο πρότζεκτ παράκαμψης της Τουρκίας βρίσκει την Αγκυρα αντίθετη για λόγους και στρατηγικούς. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία διατηρεί άριστες σχέσεις με τον στρατηγικό ανταγωνιστή και εχθρό της Ινδίας στην περιοχή, το Πακιστάν. Δεδομένου ότι το σχέδιο κινείται πάνω σε παραδοσιακές παραδοχές και της αμερικανικής διπλωματίας περί ανάσχεσης της επιρροής των μεγάλων –κατά κύριο λόγο ηπειρωτικών– δυνάμεων της Ευρασίας, εν προκειμένω της Κίνας και της Ρωσίας, δεν είναι διόλου παράδοξη η υποστήριξη που παρέχεται –προς το παρόν– και από την Ουάσιγκτον.

Επίσης, έχει τη διακριτή αξία του το γεγονός ότι το ινδικό ναυτικό αποτελεί τον μόνο μη δυτικό στρατιωτικό σχηματισμό που έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο δίαυλος της Ερυθράς Θάλασσας, ο οποίος απειλείται αυτή τη στιγμή από τη δράση των ανταρτών Χούθι. Η διώρυγα του Σουέζ είναι ένα από τα δύο θαλάσσια στενά ζωτικής σημασίας για την ινδική οικονομία (το άλλο είναι τα στενά της Μαλάκας μεταξύ της Μαλαισίας και της Ινδονησίας), ως εκ τούτου η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα απειλεί ευθέως τα συμφέροντα των Ινδών.

Στην Ινδία βρίσκεται ήδη από χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, που συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ με τον οποίο και συζήτησαν για όλο το ευρύ φάσμα των διμερών συνεργασιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ο Ινδός ομόλογός του έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθεί για τα σχέδια μεταφοράς «πράσινου» υδρογόνου, και για τη δυνατότητα και μιας περιφερειακής συνάντησης χωρών της Μεσογείου με την Ινδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ