ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γεωργιάδης για Novartis: Ξεκάθαρα τα στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο

«Οι πρώην πρωθυπουργοί δεν μπορούν να οδηγούνται σε ποινικές διαδικασίες, εκτός και αν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία» τόνισε

Kathimerini.gr

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ βαθύτερο: με την υπονόμευση καίριων θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος» δηλώνει αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Και τονίζει: «Είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια».

Ερωτηθείς εάν είναι ισοβαρείς οι ευθύνες αναφορικά με τους κυρίους Παπαγγελόπουλο και Τσίπρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει: «Οι πρώην πρωθυπουργοί δεν μπορούν να οδηγούνται σε ποινικές διαδικασίες, εκτός και αν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία για να προχωρήσουμε στη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής, εν αντιθέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο που τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα».

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, πέραν του Ελληνικού, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας έχει δώσει σαφείς οδηγίες για επιτάχυνση των διαδικασιών με στόχο την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, πάντοτε με απόλυτη διαφάνεια και με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον».

Τέλος, μιλώντας για το νέο αναπτυξιακό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημειώνει: «Με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, αλλάζουμε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο ιδρύονται επιχειρήσεις, και γίνονται οι στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα. ... Αυτά που περιλαμβάνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο θα καταστήσουν την Ελλάδα μια επιχειρηματική φιλική χώρα για επενδύσεις».

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

Ερ. κ. υπουργέ να ξεκινήσουμε από το θέμα Novartis το οποίο σας αφορά άμεσα και θα ήθελα να μου πείτε: είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε τη διερεύνηση της υπόθεσης;

Απ. Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν αποφασίζει η κυβέρνηση για τη διερεύνηση μιας υπόθεσης, αλλά η ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία ανέθεσε σε έναν αντιεισαγγελέα να ερευνήσει την υπόθεση τής Novartis ως προς τις καταγγελίες περί σκευωρίας. Υπήρχαν βαριές καταγγελίες τόσο από τον πρώην πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά, όσο και από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αγγελή, κατά ενός υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης ότι παρενέβαινε στο έργο της Δικαιοσύνης. Λόγω του άρθρου 86, η Δικαιοσύνη δεν μπορούσε να ερευνήσει αν οι καταγγελίες είναι αληθείς ή ψευδείς από τη στιγμή που αναφέρονται σε υπουργό κυβερνήσεως. Συνεπώς έπρεπε να στείλει το φάκελο στη Βουλή, όπερ και εγένετο. Από εκεί και πέρα η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και να εμπλακούμε σε μια κοκορομαχία για να παίζουμε στα δελτία ειδήσεων. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ βαθύτερο: με την υπονόμευση καίριων θεσμών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Ερ. Αναφορικά με τους κ.κ. Παπαγγελόπουλο και Τσίπρα εκτιμάτε ότι είναι ισοβαρείς οι ευθύνες;

Απ. Οι πρώην πρωθυπουργοί δεν μπορούν να οδηγούνται σε ποινικές διαδικασίες, εκτός κι αν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία για να προχωρήσουμε στη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής, εν αντιθέσει με τον κ. Παπαγγελόπουλο που τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Αναμφίβολα, πρέπει να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του στη σκευωρία εναντίον των δέκα πολιτικών προσώπων που έγιναν πρωτοσέλιδα, κρεμάστηκαν στα μανταλάκια και κατηγορήθηκαν ως κλέφτες, μεταξύ αυτών και εγώ. Τα ερωτήματα ποιος ενορχήστρωσε την όλη ιστορία ή ποιος ήταν ο ρόλος του περιβόητου «Ρασπούτιν» πρέπει να ερευνηθούν. Ήρεμα, πολιτισμένα, συνταγματικά, πρέπει να μάθουμε το τι έγινε.

Ερ. Υπήρξαν δύο γραμμές στη ΝΔ, οι «σκληροί» και οι άλλοι που είχαν αντίθετη άποψη;

Απ. Όλο αυτό με τις δύο δήθεν γραμμές της ΝΔ με αφήνει παγερά αδιάφορο. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν δύο γραμμές στη ΝΔ. Είμαστε όλοι συντεταγμένοι πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δώσει τον τόνο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη υπόθεση. Όσο και να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, και το έχει επιχειρήσει πολλές φορές στο παρελθόν, να παρουσιάζει ο ίδιος ή ο φιλικός του Τύπος τη Νέα Δημοκρατία εσωτερικά σπαρασσόμενη, σας διαβεβαιώ ότι κάνουν μεγάλο λάθος.

Ερ. Εν τέλει πιστεύετε ότι θα χυθεί άπλετο φως στη συγκεκριμένη υπόθεση;

Απ. Η Βουλή είναι ο μόνος χώρος που έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει αν αυτές οι καταγγελίες πρέπει να διερευνηθούν ή όχι. Δεν θέλω ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ποδηγετήσω την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εκτιμώ όμως ότι πάρα πολλοί συνάδελφοί μου, όπως και εγώ, έχουμε μεγάλη απορία να ψάξουμε αυτό το θέμα και να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι ένα απέραντο δικαστήριο, αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι και αδύναμη. Αυτό που για εμένα έχει σημασία είναι μόνο ένα πράγμα: να μάθουμε την αλήθεια.

Ερ. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης;

Απ. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε την ΔΕΗ στα όρια της κατάρρευσης και την παρέδωσε με ζημίες της τάξης των 900-950 εκατ. ευρώ, με αισθητά μειωμένη χρηματιστηριακή αξία κι αφού είχε συμφωνήσει να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 90% στο 50%, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Παραλαμβάνοντας, συνεπώς, άλλη μια «καυτή πατάτα» από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκε γρήγορα και παρουσίασε δια του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ένα σοβαρό σχέδιο για τη σωτηρία της ΔΕΗ. Σε πρώτη φάση ελήφθη ένα «πακέτο» ισορροπημένων μέτρων, και υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή μεθαύριο, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, θα είναι θετική για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης κι έτσι η ΔΕΗ θα ξεπεράσει το πρώτο τεστ. Θα ακολουθήσει το δεύτερο τεστ έως τα τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου, όταν θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τη ΔΕΗ και το τοπίο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Το σχέδιο για τη ΔΕΗ έχει ορίζοντα τριετίας, αλλά το σημαντικό είναι να τεθούν τώρα γερές βάσεις και να μην αντιμετωπίσουμε ποτέ ξανά στο μέλλον ανάλογα προβλήματα.

Ερ. Πιστεύετε ότι και η επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη θα βοηθήσει, ουσιαστικά, στη κατεύθυνση των επενδύσεων; Σας ρωτώ γιατί πολλές φορές στο παρελθόν οι κυβερνήσεις στόχευσαν σε επενδύσεις ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά.

Απ. Θα συμβάλλει και μάλιστα σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Ήδη, τα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι εξαιρετικά ευοίωνα. Σας θυμίζω ότι πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε την Αθήνα ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Γουίλμπορ Ρος, ο οποίος δήλωσε ότι με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταμορφώνει τη χώρα και έρχεται η ώρα να έλθουν σοβαρές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ερ. κ. Γεωργιάδη, η ΝΔ έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τη στάση της, ως κυβέρνηση, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε λίγο-ούτε πολύ σας κατηγορούν ότι προεκλογικά λέγατε άλλα και μετεκλογικά κάνετε άλλα. Τι απαντάτε;

Απ. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθούμε τη λογική «είπα- ξείπα» ανάλογα με το τι μας συμφέρει. Από την πρώτη στιγμή η ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία. Ξεκαθαρίσαμε, ωστόσο, ότι οι διεθνείς συμφωνίες είναι για να τηρούνται. Οπότε, τηρούμε αναγκαστικά τη συμφωνία, γιατί η μη τήρησή της θα προκαλούσε στη χώρα πολύ μεγαλύτερη βλάβη από την ίδια τη συμφωνία. Αυτό δεν το λέμε μετεκλογικά, το λέγαμε προεκλογικά. Η παράδοση που θέλει τους πολιτικούς που άλλα λένε προεκλογικά και άλλα κάνουν μετεκλογικά, με αυτή την κυβέρνηση τελειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ