ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ακτινογραφία του νέου υπουργικού – Κυβέρνηση αλλαγών με ισχυρό Μαξίμου

Rotation κορυφαίων στελεχών από τον πρωθυπουργό και τα πρόσωπα-κλειδιά

Όλα τα στοιχεία που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτυπώθηκαν στην ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, χθες το απόγευμα, από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. Η νέα κυβέρνηση έχει έντονο το στοιχείο του rotation, με πολλά κυβερνητικά στελέχη της προηγούμενης τετραετίας να αλλάζουν υπουργείο. Παράλληλα περιλαμβάνει περαιτέρω ενίσχυση του επιτελικού κράτους, με τον πρωθυπουργό να παραμένει πιστός στη λογική της περασμένης τετραετίας, κάνοντας παράλληλα νέα ανοίγματα στον κεντρώο χώρο, ενώ διαθέτει πλέον πολύ περισσότερες γυναίκες.

Παλιοί και νέοι

Το νέο υπουργικό σχήμα έχει συνολικά 27 υπουργούς και αναπληρωτές. Οι 20 είναι υπουργοί και οι 7 αναπληρωτές τους. Από τους 27, οι 20 ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Από αυτούς τους «παλιούς», δύο, η Λίνα Μενδώνη και ο Ακης Σκέρτσος, είναι οι μοναδικοί που παραμένουν στην ίδια θέση. Τρεις από αυτούς, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Θοδωρής Λιβάνιος, αναβαθμίστηκαν από θέσεις υφυπουργών σε θέσεις υπουργών και αναπληρωτή αντιστοίχως. Οι υπόλοιποι 15 που απομένουν παρέμειναν υπουργοί, όμως άλλαξαν χαρτοφυλάκιο στο πλαίσιο του λεγόμενου rotation. Πρόκειται για τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Νίκο Παπαθανάση, τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Νίκο Δένδια, τη Νίκη Κεραμέως, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Γιάννη Οικονόμου, τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Κώστα Σκρέκα, τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Νότη Μηταράκη, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Βασίλη Κικίλια και τον Μάκη Βορίδη, που παραμένουν υπουργοί με νέο χαρτοφυλάκιο. Οι νέοι υπουργοί είναι 7 τον αριθμό. Πρόκειται για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που επανέρχεται στο υπουργικό σχήμα, την Ειρήνη Αγαπηδάκη που αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τον Γιώργο Φλωρίδη, τον Δημήτρη Καιρίδη, τον Δημήτρη Παπαστεργίου, την Ολγα Κεφαλογιάννη και βέβαια τον Σταύρο Παπασταύρου, που ως υπουργός Επικρατείας θα έχει επιτελικό ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό.

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως σημειώνουν και κυβερνητικές πηγές, είναι κυβέρνηση «σκληρής δουλειάς» και μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το «κομματικό» κριτήριο δεν υπήρξε καθοριστικό, με τα ανοίγματα στον κεντρώο χώρο να συνεχίζονται. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση, η είσοδος του Γιώργου Φλωρίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ένα χαρτοφυλάκιο που έχει ανάγκη πολύ μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Πιερρακάκης, «πρωτοκλασάτο» πρόσωπο του ανοίγματος στο Κέντρο κατά την περασμένη τετραετία, αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, πηγαίνει στο Υγείας, που θεωρείται κατά πολλούς το μεγαλύτερο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα τετραετία. Εκεί θα έχει αναπληρώτρια, όπως προαναφέρθηκε, την Ειρήνη Αγαπηδάκη, που επίσης προέρχεται από το Κέντρο. Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική είναι η μεταπήδηση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών. Το γεγονός ότι ο κ. Γεραπετρίτης αποτέλεσε έναν πολύ κρίσιμο κρίκο του Μαξίμου για τέσσερα χρόνια κάνει ακόμη πιο εμβληματική τη μετακίνησή του στο υπουργείο Εξωτερικών. Πολιτικός με κεντρώο πρόσημο και πολύ στενή σχέση με τον πρωθυπουργό, θα μεταφέρει τη φιλοσοφία του Μεγάρου Μαξίμου στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Επιτελικό κράτος

Από το υπουργικό που ανακοίνωσε χθες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είναι σαφές πως το μοντέλο που εφαρμόστηκε και την προηγούμενη τετραετία, με έντονο το αποτύπωμα του επιτελικού κράτους, θα συνεχιστεί και σε αυτή τη θητεία. Οι υπουργοί Επικρατείας θα είναι τρεις. Ο Ακης Σκέρτσος, στέλεχος που είχε επωμιστεί την εύρυθμη λειτουργία του επιτελικού κράτους, παραμένει στο πόστο του, ενώ ο Θανάσης Κοντογεώργης, στενός συνεργάτης του, αναβαθμίζεται από γ.γ. σε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ενισχύοντας συμβολικά αλλά και ουσιαστικά το επιτελικό κράτος. Η προσθήκη στο Μαξίμου του Σταύρου Παπασταύρου αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ενίσχυσης του επιτελικού κράτους, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο με τεχνοκρατική κουλτούρα και επάρκεια. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η παραμονή του Γιάννη Μπρατάκου, ο οποίος πλέον βρίσκεται σχεδόν 11 μήνες στη θέση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αλλά και του Μάκη Βορίδη, που ως υπουργός Επικρατείας πλέον, με αρμοδιότητα τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, θα αποτελεί το «μάτι» του Μαξίμου εντός του «χαώδους» οκτακομματικού Κοινοβουλίου.

Αξιοποίηση της γενιάς των σαραντάρηδων

Την ίδια ώρα, το νέο υπουργικό σχήμα είναι νεότερο σε ηλικία από το προηγούμενο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια, ενώ το 45% ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, που είναι 34 ετών. Από εκεί και πέρα, κάτω των 40 ετών είναι και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, 39 ετών, ο νέος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που είναι 36 ετών, η νέα υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, επίσης 36 ετών, ενώ ο υφυπουργός Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης είναι 41 ετών. Η προσεκτική ματιά στο πολυπληθές υπουργικό σχήμα, που μαζί με τους υπουργούς του Μαξίμου φτάνει τα 63 άτομα, είναι πως υπάρχει σαφής εκπροσώπηση του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς οι 42 είναι βουλευτές του κόμματος. Ταυτόχρονα μπορεί κανείς να διαπιστώσει και μια ισορροπία μεταξύ κεντρώων και παραδοσιακών, καθώς υπάρχουν αρκετοί υφυπουργοί που προέρχονται από τη βάση του κόμματος. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Μάξιμος Σενετάκης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Γιάννης Οικονόνου, ο Βασίλης Σπανάκης, ο Χρίστος Δήμας, η Ελενα Ράπτη και ο Γιάννης Παππάς είναι στελέχη που προέρχονται από τα «σπλάχνα» του κόμματος, όπως και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από εκεί και πέρα, η νέα κυβέρνηση έχει γενικότερα εκπροσώπους από διαφορετικούς χώρους: πλην της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που προαναφέρθηκε, υπάρχουν πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με χαρακτηριστικότερο τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αποτέλεσε προμετωπίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη τετραετία.

Παράλληλα, γενικοί γραμματείς υπουργείων αναβαθμίζονται κι αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση, όπως η Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το νέο σχήμα περιλαμβάνει και δομικές αλλαγές, όπως η μεταφορά στο υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων –ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης– για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων και επενδύσεων 80 δισ. ευρώ για την επόμενη θητεία. Στις δομικές αλλαγές περιλαμβάνεται και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό. Οπως είχε δείξει προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, στη νέα κυβέρνηση έχει δοθεί έμφαση στο κοινωνικό πρόσημο και στις πολιτικές για τη συμπεριληπτικότητα όπως θα εκφραστούν από το νέο υπουργείο για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή.

Οι υπουργοί αναμένεται να ορκιστούν σήμερα, ενώ αύριο θα λάβει χώρα η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και θα παραλάβουν φακέλους με τις προτεραιότητες οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της τετραετίας.

Το 25% γυναίκες

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελείται κατά 25% από γυναίκες. Συνολικά σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών τοποθετήθηκαν 15 γυναίκες: τέσσερις υπουργοί, μία αναπληρώτρια υπουργός και δέκα υφυπουργοί. Το προηγούμενο σχήμα είχε σύνολο εννέα γυναίκες – τρεις υπουργούς και έξι υφυπουργούς. Οι τέσσερις γυναίκες υπουργοί είναι η Νίκη Κεραμέως, η Λίνα Μενδώνη, η Ολγα Κεφαλογιάννη και η Σοφία Ζαχαράκη. Η αναπληρώτρια είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη και οι 10 υφυπουργοί είναι οι εξής: η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Ζέττα Μακρή, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, η Αλεξάνδρα Σδούκου, η Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου, η Σοφία Βούλτεψη, η Μαρία Κεφάλα και η Ελενα Ράπτη. Ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει πως το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει πολύ περισσότερες γυναίκες, όπερ και εγένετο. Μάλιστα, από τις 15 εν συνόλω γυναίκες, μόνο οι τέσσερις είναι εξωκοινοβουλευτικές και οι 11 είναι και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., δείχνοντας τη βούληση του κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει βουλευτές που έδωσαν και τη μάχη του σταυρού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Το άγνωστο τετ α τετ με Κασσελάκη και η μέτρηση που δείχνει με ποιο σχηματισμό ταυτίζουν οι ψηφοφόροι τον πρώην πρωθυπουργό ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ