ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Υπερμετάδοση σε Μύκονο και Χαλκιδική

Και οι δύο περιοχές είχαν το τελευταίο διάστημα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο

Kathimerini.gr

Σε καραντίνα τίθενται ο ένας μετά τον άλλο οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της χώρας, λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού. Μερικά μόλις εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο, η κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία υποχρεώθηκαν να πράξουν το ίδιο σε Μύκονο και Χαλκιδική. Και οι δύο περιοχές είχαν το τελευταίο διάστημα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και μάλιστα την 11η Αυγούστου είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των περιοχών για τις οποίες τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας των μπαρ μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.

Κρίνοντας από την εξέλιξη των γεγονότων, πάντως, το μέτρο αποδείχθηκε ανεπαρκές. Τις τελευταίες τρεις ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη Μύκονο ή από τη διαδικασία ιχνηλάτησης συσχετίστηκαν με ταξίδι αναψυχής στο νησί, ξεπέρασε τα 30, ενώ μόνο την Τρίτη η Μύκονος μέτρησε 15 κρούσματα COVID-19. Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι στο νησί της Μυκόνου υπάρχουν συνολικά 70 ενεργά κρούσματα. Αντίστοιχα, σε πάνω από 100 ανέρχονται όσοι το διάστημα από 1ης Αυγούστου μέχρι σήμερα διαγνώστηκαν –σε Αττική και αλλού– θετικοί στην COVID-19 και από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι είχαν νωρίτερα ταξιδέψει στο νησί. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Στην Πάρο και την Αντίπαρο, αντίστοιχα, τα καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού που συσχετίστηκαν με τα δύο αυτά νησιά υπερβαίνουν τα 120 το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη Μύκονο ή από τη διαδικασία ιχνηλάτησης, και συσχετίστηκαν με ταξίδι αναψυχής στο νησί, ξεπέρασαν τα 30 (φωτ. A.P. Photo/Thanassis Stavrakis).

Σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κούκας αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι επικοινώνησε με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και ότι ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς τον διαβεβαίωσε ότι «αποκλειστικοί λόγοι για τη λήψη αυτής της απόφασης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας». Ακόμα, πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επαγγελματιών του νησιού που πλήττονται από τα μέτρα.

Παρόμοια είναι τα δεδομένα που διαμόρφωσαν τις εξελίξεις και στη Χαλκιδική, που εδώ και μερικές εβδομάδες έχει συσχετιστεί με συρροές κρουσμάτων κορωνοϊού κυρίως στη Θεσσαλονίκη αλλά και όχι μόνο. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση διασποράς της COVID-19 σε 51 εργαζομένους εργοστασίου τροφίμων της Χαλκιδικής όπως και η εξάπλωση της νόσου σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης από κρούσμα σχετιζόμενο με ταξίδι αναψυχής στη ίδια περιοχή.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού ξεπερνούσαν τα 820, με τον αντίστοιχο αριθμό στην Αττική, που έχει όμως πολλαπλάσιο αριθμό κατοίκων, να διαμορφώνεται σε 760.

Αρμόδιος αξιωματούχος που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, διευκρίνισε ότι τα πρόσθετα, αυστηρά μέτρα αποφασίστηκαν καθώς διαπιστώθηκε ότι τα σχετιζόμενα με τη Χαλκιδική κρούσματα έχουν μεγάλη διασπορά: «Προέκυψε ότι κάθε φορέας COVID-19 από τη Χαλκιδική μετέδιδε τον ιό σε άλλα τρία άτομα στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο», δήλωσε σχετικά με τα κριτήρια λήψης αποφάσεων των επιδημιολόγων και της Πολιτικής Προστασίας.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, από την Παρασκευή και μέχρι το τέλος Αυγούστου αναστέλλονται σε Μύκονο και Χαλκιδική όλες οι εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, πάρτι, πανηγύρια, λιτανείες και λαϊκές αγορές. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, ενώ στα εστιατόρια επιτρέπονται έως 4 άτομα ανά τραπέζι και μόνο σε περίπτωση πρώτου βαθμού συγγένειας ο αριθμός ανεβαίνει στα 6 άτομα. Τέλος, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Περιφέρεια Ηπείρου

Απόφαση για αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων έως και τις 31 Αυγούστου έλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το μέτρο ελήφθη στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού και κατόπιν συνεννόησης του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά. Η απόφαση πάρθηκε καθώς εκτιμήθηκε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αντιμετώπιση της διασποράς του ιού και προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που παρατηρήθηκαν σε άλλες περιοχές, όπου αυξήθηκαν τα κρούσματα και προέκυψε η ανάγκη για τοπικές καραντίνες. Εν τω μεταξύ, χθες, σε τεστ για τον κορωνοϊό υποβλήθηκαν φοιτητές Ιατρικής, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση 2020», σύμφωνα με το οποίο θα επισκεφθούν περιφερειακές μονάδες υγείας σε όλη τη χώρα. Οι φοιτητές υποβλήθηκαν στο τεστ από τους γιατρούς του επιχειρησιακού σχεδίου «Ερμής» του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έπειτα από αίτημα που υπέβαλε προς τον ΙΣΑ η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X