ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Λευκός καπνός» με επιλογή Σακελλαροπούλου

Χαρτογραφώντας τους συμβολισμούς της υποψηφιότητας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μια ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας σηματοδοτεί την προσήλωση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη

Kathimerini.gr

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ. Την υπέρβαση των κομματικών γραμμών και την επιδίωξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης που θα σηματοδοτήσει και τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή, καθώς και την επιβεβαίωση της πρόθεσής του να προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα πρόσωπο μη προερχόμενο από τον χώρο της Ν.Δ. και μάλιστα γυναίκα, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι εκλεκτή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου επιβεβαιώνει την επιδίωξή του να μην εκμεταλλευθεί την πρόβλεψη των αναθεωρημένων άρθρων του Συντάγματος που του έδινε τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, αλλά να εξασφαλίσει τουλάχιστον 180, δηλαδή τουλάχιστον τη συναίνεση του ΚΙΝΑΛ, καθώς η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Την ίδια ώρα, η επιλογή ενός προσώπου με μη κομματικό και, πάντως, με προοδευτικό πρόσημο, θέτει και τον Αλέξη Τσίπρα προ των ευθυνών του, καθώς αν δεν στηρίξει την υποψηφιότητα, θα πρέπει να εξηγήσει με επιχειρήματα γιατί καταψηφίζει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ώρα μάλιστα που την είχε επιλέξει για το ΣτΕ.

Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου θα εξασφαλίσει ευρύτατη συναίνεση (παραπάνω δηλαδή και από 180 ψήφους). Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αν σήμερα, από τις αντιδράσεις των κομμάτων διαφανεί θετική στάση, είναι πολύ πιθανόν η ψηφοφορία για την εκλογή της να επισπευσθεί και να οριστεί ακόμη και για την ερχόμενη Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, πριν δηλαδή από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Νταβός (την Τετάρτη).

Η διαδρομή και το βιογραφικό της κ. Σακελλαροπούλου, πρώτης γυναίκας Προέδρου του ΣτΕ και οσονούπω πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα, σηματοδοτούν, πάντως, και άλλα κριτήρια τα οποία εκπλήρωσε και ήθελε να σηματοδοτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γυναίκα, τεχνοκράτης, επαγγελματίας που καταξιώθηκε μέσα από τη δουλειά της, μέσω της οποίας κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι θέλει να σηματοδοτήσει τη μετάβαση σε μια «νεά εποχή». Από το Μαξίμου έλεγαν ότι η κ. Σακελλαροπούλου επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της και υπογράμμιζαν ότι η ευρύτερη αποδοχή της δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο, αλλά και, όπως σημείωναν, από το γεγονός ότι κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία για την ανάδειξή της στην κεφαλή του ΣτΕ, «είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων».
Κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για προοδευτική υποψηφιότητα, καθώς ως δικαστής του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας που είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλοαναπτυξιακή. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιλέγοντας μια γυναίκα ήθελε ακόμη να σηματοδοτήσει τη δική του οπτική για τη «νέα Ελλάδα», μια χώρα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους.

Εκτιμά την προσφορά του

«Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιτέλεσε τα καθήκοντά του σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, με σεβασμό στο Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά την προσφορά του», έλεγαν οι ίδιες πηγές. Στο ερώτημα της μη επιλογής ενός προσώπου από τον χώρο της πολιτικής, η απάντηση προφανώς είναι ότι οι όποιες πολιτικές επιλογές προσέκρουαν και σε αντιδράσεις εντός των άλλων κομμάτων.

«Περήφανος που εισηγούμαι την υποψηφιότητα»

«Σε μια εποχή που ο τόπος μας αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη την εθνική του αναγέννηση, έκρινα ότι το πρόσωπο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να συμβαδίζει με αυτή την πορεία. Ολοι μαζί ανοίγουμε ένα μεγάλο παράθυρο στο μέλλον. Με πρώτο, τον πρώτο πολίτη. Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μας οδηγούν στη μεγάλη υπέρβαση». Ηταν στο πρώτο λεπτό του χθεσινοβραδινού του διαγγέλματος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προϊδέασε για την απόφασή του να ανακοινώσει το όνομα μιας γυναίκας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δηλώνοντας «περήφανος» που την εισηγείται ως «ένα τολμηρό βήμα όλων μας προς το αύριο».

Εξάλλου, όπως τόνισε, καθιστώντας σαφές ότι μέσω της υποψηφιότητας θέλει να αφήσει το δικό του στίγμα, «δεν είναι πολλές οι εμβληματικές ευκαιρίες που έχει ένας πρωθυπουργός να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα για το μέλλον και η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μία από αυτές». Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια «άξια Ελληνίδα», μια «εξαίρετη νομικό με διεθνείς περγαμηνές, δικαστή με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος», ανακοινώνοντας το όνομα της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και θέτοντας ήδη από την αρχή το δίλημμα στον Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό διότι φρόντισε να θυμίσει ότι η κ. Σακελλαροπούλου έγινε πρόεδρος του ΣτΕ «με πρόταση του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του». «Διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της, την ευθυκρισία της, αλλά και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με τα οποία έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως», σημείωσε ο πρωθυπουργός, πλέκοντας το εγκώμιο της κ. Σακελλαροπούλου και τονίζοντας το υπερκομματικό στοιχείο της υποψηφιότητας, καθώς, όπως πρόσθεσε, «όλοι αναγνωρίζουν τις δημοκρατικές αναφορές και την κοινωνική ευαισθησία της και απ’ όσο ξέρω, δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική οικογένεια».

Χαρτογραφώντας τους συμβολισμούς της υποψηφιότητας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μια ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας σηματοδοτεί την προσήλωση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη «ως κεντρικό αρμό της Δημοκρατίας, τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια, και ευημερία». «Σέβομαι απόλυτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Προβληματίστηκα πολύ. Ομως, είμαι σίγουρος ότι η τελική μου απόφαση είναι η ορθή», σημείωσε, καταλήγοντας ότι «στην ψηφοφορία όλοι θα αναλάβουμε την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος», ενώ εξέφρασε την ευχή το αποτέλεσμα «να αποτυπώσει τη συναίνεση που τόσο επιθυμούν οι Ελληνες».

Τιμή στην Ελληνίδα

«Πιστεύω ότι με την πρόταση τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα». Με αυτά τα λόγια η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έκανε γνωστό, λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ότι αποδέχεται «με αίσθημα ευθύνης» την πρόταση να είναι υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε «θερμά τον πρωθυπουργό για την άκρως τιμητική επιλογή» και υπογράμμισε ότι σε περίπτωση εκλογής της «θα αφιερώσει όλες της τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσει το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα». Εκανε επίσης γνωστό, ως «αυτονόητο» όπως τόνισε, ότι «από τη στιγμή αυτή, απέχει από την άσκηση των δικαστικών της καθηκόντων». Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Παν. Αθηνών, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II. Διορίστηκε εισηγήτρια στο ΣτΕ το 1982, το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και το 2000 σε αυτόν του συμβούλου. Στις 23.10.2015 έγινε αντιπρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του ΣτΕ, η πρώτη γυναίκα στη συγκεκριμένη θέση. Εχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, όπως και πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Εχει διδάξει δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος». Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο και η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων. Εχει συγγράψει πλήθος άρθρων για ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά. Διαμένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση