ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Να βρούμε νέους δημιουργικούς δρόμους»

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Kathimerini.gr

Σήμερα είναι μια μέρα ξεχωριστή, καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Αθήνα από κοινού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες καλούνται πια να βρουν «νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις»

«Οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις», παραδέχθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι τους τελευταίους μήνες». «Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους, που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τη μείωση των μεταναστευτικών ροών την οποία μάλιστα απέδωσε, μεταξύ άλλων, και στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οπως είπε, «στο μεταναστευτικό, διαπιστώσαμε σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας, θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών. Αυτή η συνεργασία μπορεί να βελτιωθεί και πρέπει να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο».

Αναφερόμενος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί «μία ακόμα αποτίμηση των κοινών προσπαθειών» των δύο χωρών. «Προσπάθειες που οδήγησαν σε νέες ή αναβαθμισμένες παλαιότερες συμφωνίες σε πολλά επίπεδα: στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στην τεχνολογία, στον τουρισμό, στη σύσφιξη των οικονομικών μας σχέσεων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το διμερές μας εμπόριο αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, είναι ρεαλιστικός στόχος μέσα σε μια πενταετία να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ», εκτίμησε. «Συμφωνήσαμε επίσης την προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία. Προάγουν τη συνεργασία νέων επιστημόνων και ενισχύουν το εξαγωγικό και το επενδυτικό περιβάλλον και στις δύο μας χώρες», συμπλήρωσε.

Βίζα σε Τούρκους πολίτες

Αναφορικά με το θέμα της βίζας που εγείρει η τουρκική πλευρά έναντι της Ε.Ε, υποστήριξε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στο πλαίσιο όμως του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «ενεργοποιείται», έπειτα από σχετική ευρωπαϊκή έγκριση, η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται ολόκληρο τον χρόνο δέκα ελληνικά νησιά για ένα διάστημα επτά ημερών κάθε φορά.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή ελληνοτουρκικής διακήρυξης περί περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας.

«H Διακήρυξη που υπογράψαμε πριν από λίγο, σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας, επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ μας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα επόμενα βήματα. Με συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών θα διευρύνουμε τη θετική μας ατζέντα, θα εντείνουμε την οικονομική μας συνεργασία, θα επεκτείνουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης. Και η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Σας χαιρετώ με τα πιο εγκάρδια συναισθήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκεται ξανά στην Αθήνα την οποία είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά το 2017.

«Με την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις», προσέθεσε ο Τούρκος ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες «επιθυμούν να αναπτύξουν περαιτέρω τη θετική ώθηση που υπάρχει».

«Με τη διακήρυξη της Αθήνας που υπογράψαμε επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας για ανάπτυξη των σχέσεών μας», είπε ο κ. Ερντογάν, αναφέροντας παράλληλα ότι οι δύο πλευρές συμφωνήσαν να ανεβάσουν από 5 σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια το διμερές τους εμπόριο.

«Ειλικρινής μας ευχή είναι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος ωστόσο χαρακτήρισε «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης, προκαλώντας την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης (βάσει της οποίας η μειονότητα είναι μουσουλμανική) και στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας από την ελληνική πολιτεία, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η Θράκη αποτελεί «παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης» μουσουλμάνων και χριστιανών.

Κυπριακό και Θράκη

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν μίλησε μεν για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση αλλά με βάση τις πραγματικότητες στο νησί.

Κατά τα λοιπά, εκείνος επέκρινε «το δράμα που εκτυλίσσεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου» και καταγγέλλοντας τη «μαζική τιμωρία του λαού της Γάζας» και τους «θανάτους αμάχων».

Κλείνοντας, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι θα πρέπει «να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας» υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί» στα ελληνοτουρκικά. «Να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα αλλα πνίγονται στο ποτάμι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ