ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Nέα στρατηγική με rapid test στην Ελλάδα

«Όχι» σε μετακινήσεις εκτός δήμου με το «6»

Kathimerini.gr

Πέννυ Μπουλούτζα , Σταύρος Παπαντωνίου

Μια νέα, πιο «επιθετική» στρατηγική, για τον έλεγχο της πανδημίας ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, μέσω του κ. Ακη Σκέρτσου. Oπως είπε ο υφυπουργός, από εδώ και στο εξής θα μπορεί ο κάθε πολίτης μέσω του αριθμού του ΑΜΚΑ να κάνει ένα rapid test την εβδομάδα, δωρεάν, στο φαρμακείο της γειτονιάς του. Πρόκειται για μια αλλαγή στρατηγικής, όπως είχε αποκαλύψει και εντός της εβδομάδας η «Κ», που ουσιαστικά κάνει τον κάθε πολίτη ενεργό, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να επιτηρεί προσωπικά και ατομικά τον ιό, προστατεύοντας τον εαυτό του και την οικογένειά του. Με αυτή την τακτική, όπως τόνισε ο κ. Σκέρτσος, θα μπορεί να ανέβει ο αριθμός των τεστ από 300.000 που είναι σήμερα ανά εβδομάδα σε –δυνητικά– 10 εκατ., καθώς κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση σε ένα τεστ στο φαρμακείο της γειτονιάς του.

Η απόφαση ελήφθη ώστε να υπάρξει καλύτερος και μεγαλύτερος έλεγχος της πανδημίας και να μπορέσει η χώρα, εντός του Απριλίου, να οδηγηθεί συντεταγμένα σε ένα άνοιγμα της αγοράς. Ο κ. Σκέρτσος γνωστοποίησε και τους υπόλοιπους πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου. Πλην λοιπόν της δωρεάν παροχής ατομικών rapid tests –self testing– σε όλον τον πληθυσμό μέσω φαρμακείων, θα γίνει ακόμη πιο συντονισμένος ο εμβολιασμός, θα υπάρξει εκτεταμένη χρήση των εξωτερικών χώρων από τη στιγμή που βοηθάει και ο καιρός, ενώ θα αυξηθεί και η στοχευμένη ενημέρωση των πολιτών δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη νεολαία. Οσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα, την εκτεταμένη χρήση εξωτερικών χώρων, είδαμε χθες ένα πρώτο βήμα, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατέθηκε κατά δύο ώρες τα Σαββατοκύριακα, από τις 7 στις 9, ενώ επετράπη και η επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και το ψάρεμα, που αμφότερες είναι δραστηριότητες σε ανοιχτό χώρο.

Ο κ. Σκέρτσος, πάντως, για να μη σταλεί λανθασμένο μήνυμα, ήταν προσεκτικός στη διατύπωσή του, λέγοντας πως πρόκειται για «ανάσες ελευθερίας» και για «βαλβίδες αποσυμπίεσης» που δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά τη χώρα. Ζήτησε δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, να μην υπάρχει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, αλλά καλύτερη εφαρμογή τους μέσω αποσυμπίεσης. Οσον αφορά τον τρίτο πυλώνα, τον εμβολιασμό, εντός του Απριλίου, βάσει του σχεδιασμού, θα γίνουν ακόμη 1,5 εκατομμύριο δόσεις εμβολιασμού, πλησιάζοντας περισσότερο στην ανοσία. Εξάλλου, όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο, κάθε εβδομάδα περίπου 200.000 πολίτες εμβολιάζονται, αυξάνοντας την ανοσία του πληθυσμού. Με βάση τα παραπάνω, ο Απρίλιος, δεδομένης της ανόδου της θερμοκρασίας, θα είναι μήνας όπου θα δούμε πολλά «ελεγχόμενα ανοίγματα» όπως τα χαρακτήρισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Σε ένα χρονικό σημείο ωστόσο όπου η κυβέρνηση έχει ανάγκη από επικοινωνιακή αντεπίθεση, ο κ. Σκέρτσος ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας μιαν αναδρομή σε όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση τον έναν και πλέον χρόνο πανδημίας. Ο υφυπουργός εστίασε σε δύο σκέλη, για τα οποία ασκεί σφοδρή κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ: το ένα είναι οι ΜΕΘ και το άλλο ο συνωστισμός στα ΜΜΜ. Οπως είπε ο κ. Σκέρτσος, «αυξήσαμε σε 1.189 τις ΜΕΘ με αύξηση 153%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο», ενώ και ο στόλος των λεωφορείων έχει αυξηθεί κατά 50% στην Αθήνα και πάνω από 90% στη Θεσσαλονίκη.

«Όχι» σε μετακινήσεις εκτός δήμου με το «6»

Παράταση της κυκλοφορίας των πολιτών κατά δύο ώρες το Σαββατοκύριακο και άνοιγμα των κομμωτηρίων, των πάρκων και των αρχαιολογικών χώρων περιλαμβάνει το πρώτο, διστακτικό λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, κύμα χαλάρωσης των μέτρων.

Παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει ξανά η δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης για λόγους άθλησης με τον κωδικό 6 και τη χρήση Ι.Χ. –όπως εκφράστηκε από κυβερνητικά στελέχη και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων– οι ειδικοί επιστήμονες είχαν αρνητική εισήγηση, η οποία και επικράτησε τελικά. Oπως εξήγησε χθες εκ μέρους της επιτροπής, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν ότι το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων σε διαφορετικό δήμο έχει αποδώσει. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, η άρση του θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή οικογένειες από διαφορετικούς δήμους, πιθανόν και με υψηλότερο ιικό φορτίο.

Oπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με στόχο τη διευκόλυνση της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων, από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών είναι ενιαία σε όλη τη χώρα από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Από Δευτέρα, ανοίγουν ξανά τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων, ενώ θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα από ομάδες έως τριών ατόμων ή από οικογένειες. Για τη μετάβαση σε αυτούς τους χώρους θα αποστέλλεται sms με τον κωδικό 6 και θα γίνεται χωρίς τη χρήση Ι.Χ., δηλαδή με τα πόδια ή με ποδήλατο. Επιπλέον, με τους ίδιους όρους θα επιτρέπεται και η ερασιτεχνική αλιεία στους παραθαλάσσιους δήμους.

Τέλος, θα επιτραπεί η τέλεση λειτουργιών στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με τη συμμετοχή πιστών (ένα άτομο ανά 25 τ.μ.) την Κυριακή της Ορθοδοξίας (21/3), για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (25/3) και για τους δεύτερους Χαιρετισμούς (26/3).

Χθες, η κ. Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσαν 2.785 νέα κρούσματα και 64 θανάτους ασθενών με COVID-19. Η πλειονότητα των νέων διαγνώσεων ήταν στην Αττική (1.281 νέα κρούσματα) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 302, η Αχαΐα με 151 και η Λάρισα με 83 νέα κρούσματα. Σημειώνεται ότι λόγω αύξησης του ιικού φορτίου από σήμερα εντάσσονται στις περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, η Μύκονος, η Ζάκυνθος και οι Δήμοι Αμφίπολης Σερρών, Καστοριάς, Ορεστίδος και Καρδίτσας.

Το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών τεστ έχει πλέον αυξηθεί στο 6%. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 649 ασθενείς. Τα ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε 20.000, ενώ συνολικά οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 4.600 εκ των οποίων περισσότεροι από 2.500 σε μονάδες υγείας της Αττικής.

Οι ειδικοί έκαναν λόγο για ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημικό φορτίο σε όλη την επικράτεια, σημειώνοντας ότι η μεγάλη διασπορά και η πίεση της πανδημίας στο ΕΣΥ και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες, δεν επιτρέπουν ακόμα να υπάρξει ένα ευρύτερο άνοιγμα δραστηριοτήτων.

«Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά. Μειώνουν τις κοινωνικές επαφές και τη διασπορά του ιού», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου που επεσήμανε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει φανεί αποκλιμάκωση του επιδημικού φορτίου στην Αττική, παρά την παρατεταμένη ισχύ των μέτρων, είναι ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά σε μία πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή με παράλληλα επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X