ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νίκολας Μπερνς στην «Κ»: Προσβλέπουμε στην Ελλάδα

Σε συνέντευξη ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ σημειώνει πως η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πονοκέφαλο για την Ουάσιγκτον

Του Αθανάσιου Έλλις

Του Αθανάσιου Έλλις

Οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην Ελλάδα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μετά και τη συμφωνία των Πρεσπών έχει ανοίξει ο δρόμος για έναν διευρυνόμενο ελληνικό ρόλο στα Βαλκάνια, επισημάνει στην «Κ» ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος σημειώνει ταυτόχρονα ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πονοκέφαλο για την Ουάσιγκτον.

Αναφερόμενος στην κρίση υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός λαός επιβίωσε μιας από τις πιο καταστροφικές οικονομικές κρίσεις αυτού του αιώνα και πρέπει να είναι υπερήφανος γιατί άντεξε και ήδη βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης. Προσθέτει, πάντως, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξει η στάση της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπερνς, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρέσβης στο ΝΑΤΟ και αναρριχήθηκε μέχρι το αξίωμα του υφυπουργού Εξωτερικών, ενώ εδώ και χρόνια είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, διαβλέπει «μια επιτυχή σχέση» της νέας ελληνικής κυβέρνησης με αυτή του Ντόναλντ Τραμπ.

– Πώς βλέπετε τις προοπτικές της Ελλάδας μετά την κρίση;

– Η Ελλάδα έχει επιβιώσει μιας από τις πιο καταστροφικές οικονομικές κρίσεις αυτού του αιώνα. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι υπερήφανος όχι μόνο επειδή άντεξε στην κρίση, αλλά και για το γεγονός ότι ήδη βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης. Ωστόσο, το κόστος ήταν εξαιρετικά υψηλό για τις ελληνικές οικογένειες.

Γνωρίζω ότι πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν μετακομίσει στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού για να βρουν δουλειά. Ως φίλος της Ελλάδας, μπορώ μόνο να ελπίζω ότι οι ξένες επενδύσεις αυξάνονται, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ενισχύεται και ο τουρισμός συνεχίζει να κινείται στον δρόμο της επιτυχίας. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη σταθερή πειθαρχία και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στις οικονομικές και επενδυτικές στρατηγικές της.

– Τι ρόλο μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή της;

– Τώρα που το ζήτημα του ονόματος έχει επιλυθεί, υπάρχουν λίγα εμπόδια σε έναν διευρυνόμενο ελληνικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντική δύναμη για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Μπορεί, επίσης, να συνεχίσει να αποτελεί σημαντική πηγή στήριξης για την Κύπρο.

– Πόσο ανησυχούν οι ΗΠΑ για τη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν;

– Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πονοκέφαλο για την Ουάσιγκτον. Ο Ερντογάν ήταν δύσκολος στη Συρία, όπου επικρίνει και αντιτίθεται στη συνεργασία των ΗΠΑ με τις συριακές κουρδικές δυνάμεις. Αγοράζοντας το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400, ανάγκασε τις ΗΠΑ να αναστείλουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών F-35. Το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει επίσης στην Τουρκία να εντάξει τους S-400 στο σύστημα αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με εισδοχή καρκινογόνων ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος. Η απόφαση της Τουρκίας δημιούργησε ένα σημαντικό πρόβλημα τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τις ΗΠΑ.

– Πώς αξιολογείτε τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας;

– Είμαι αισιόδοξος ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα εισέρχονται σε μια νέα και πολλά υποσχόμενη εποχή στη μακρά συμμαχία και φιλία μας. Οταν ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, μεταξύ 1997 και 2001, ήταν μια τεταμένη και συχνά δύσκολη περίοδος λόγω των διαφωνιών με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το Κόσοβο, για την τρομοκρατία και άλλα θέματα. Αυτά είναι όλα πίσω μας πλέον. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ ενισχύουν τους οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς τους. Συνεργάζονται πολύ πιο στενά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και έχουν εμβαθύνει στη διμερή στρατιωτική τους συνεργασία. Καθώς οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν εισέλθει σε μια φάση δύσκολων σχέσεων, οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην Ελλάδα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο.

Οι δεσμοί μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων παραμένουν πολύ ισχυροί. Στη Βοστώνη διαπιστώνω την αφοσίωση πολλών Ελληνοαμερικανών φίλων μου προς την Ελλάδα. Συμμετέχω στα διοικητικά συμβούλια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Και οι δύο αντιπροσωπεύουν περισσότερο από έναν αιώνα αμερικανικής εμπλοκής στην αρχαιολογία και στην ελληνική ιστορία. Αυτοί οι δεσμοί θα συνεχίσουν να ανθίζουν και να ενισχύονται. Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν καλός φίλος της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν η κυβέρνησή του υποστήριξε την ελάφρυνση του χρέους. Θέλω να εξάρω τον ρόλο του πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ, ενός εξαιρετικά αποτελεσματικού πρέσβη, ο οποίος εργάζεται πολύ σκληρά για να εδραιώσει τους δεσμούς μας σε τομείς όπως η ενέργεια και να προωθήσει το εμπόριο, τις επενδύσεις αλλά και την περαιτέρω βελτίωση της στρατιωτικής μας συνεργασίας, ιδίως στην Αν. Μεσόγειο.

– Ποια είναι η εντύπωσή σας για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη;

– Είναι ένας πολύ εντυπωσιακός ηγέτης. Τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια και θαυμάζω την ευφυΐα και τις γνώσεις του για την παγκόσμια πολιτική και οικονομία. Χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Από ό,τι έχω παρατηρήσει, ενισχύει τους δεσμούς και την αξιοπιστία της Ελλάδας με την Ε.Ε., ενώ αναμένω ότι θα έχει μια επιτυχή σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ. Η κυβέρνησή του θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να αλλάξει τη στάση της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα. Ομως, θα βοηθήσει να βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας ως χώρας που διαθέτει σοβαρή κυβέρνηση, η οποία είναι αξιόπιστη και ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Τουρκία  |  Ευρώπη  |  ΑΟΖ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αθανάσιου Έλλις

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X