ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Παραβιάζουν ΙΧ πιο γρήγορα απ’ όσο ένας οδηγός βρίσκει τα κλειδιά του»

Την ώρα που οι τεχνικές κλοπής διαρκώς εξελίσσονται όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αναζητούν και βρίσκουν τα οχήματά τους μέσω social media

Kathimerini.gr

Σοφία Χρήστου

Η ιστορία του Νίκου Πετρουγάκη όχι μόνο είναι πρωτότυπη αλλά θα τη… ζήλευε όποιος έχει πέσει θύμα κλοπής αυτοκινήτου. Κι αυτό γιατί βρήκε το κλεμμένο του ΙΧ από τον Πειραιά στην… Αλεξανδρούπολη, κατόπιν ενημέρωσης κάποιου χρήστη του διαδικτύου, που είχε δει την ανάρτησή του στα social media.

Η κλοπή αυτοκινήτων με προορισμό τον Έβρο φαίνεται πως δεν είναι μία συνηθισμένη πρακτική πίσω από την οποία κρύβονται διακινητές μεταναστών.

Όπως περιγράφει ο ίδιος στην «Κ», κατευθυνόταν προς το γήπεδο Καραϊσκάκη το βράδυ της περασμένης Κυριακής μαζί με τους γιους του προκειμένου να παρακολουθήσουν αγώνα ποδοσφαίρου. Άφησε το αυτοκίνητο σε ένα μαγαζί που χρησιμοποιείται και ως χώρος στάθμευσης σε τέτοια γεγονότα. Ωστόσο, όταν γύρισε το αμάξι έλειπε.

Σε δέκα δευτερόλεπτα

«Μετά το πρώτο σοκ και αφού ενημέρωσα την αστυνομία, ζήτησα από τους υπεύθυνους στο μαγαζί, οι οποίοι δεν είχαν αντιληφθεί την κλοπή του τζιπ μου, να μου δείξουν το υλικό από την κάμερα ασφαλείας», εξιστορεί ο κ. Πετρουγάκης.

Αυτό που είδε τον άφησε άφωνο. «Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ένα σκούτερ να σταματά πίσω από το αυτοκίνητό μου. Σε αυτό επέβαιναν δύο άνδρες. Ο πρώτος κατεβαίνει από το σκούτερ και πλησιάζει το αυτοκίνητό μου. Αφού ελέγχει, κάνει νόημα στον δεύτερο και παραβιάζει το τζιπ. Χρειάστηκε περίπου δέκα δευτερόλεπτα για να μπει στο αμάξι μου, να ανοίξει τη μηχανή και να αποχωρήσει συνοδεία του σκούτερ», εξηγεί ο ίδιος τονίζοντας πως η ταχύτητα με την οποία έκλεψαν το αμάξι του ήταν αστραπιαία.

Οι ελπίδες του κ. Πετρουγάκη εξανεμίστηκαν όταν ενημέρωσε για το μοντέλο του αυτοκινήτου τον αστυνομικό προκειμένου να καταχωρήσει την κλοπή. «Κούνησε το κεφάλι του και μου είπε πως είναι πολύ πιθανό οι κλέφτες να το προορίζουν για τη βόρεια Ελλάδα».

Εκτός από τη δήλωση κλοπής, για καλή του τύχη όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, σκέφτηκε να δημοσιεύσει εικόνα με το αυτοκίνητό του και τα σχετικά στοιχεία σε ομάδες στο Facebook, σε περίπτωση που κάποιος παρατηρήσει το ΙΧ.

«Μετά από κάποιες ώρες χτυπάει το κινητό μου. «Φίλε, είδα το αμάξι που σου έκλεψαν σε έναν δρόμο στην Αλεξανδρούπολη», του είπε ο άγνωστος εξηγώντας πως ο οδηγός του κλεμμένου τζιπ πήγαινε με τέτοια ιλιγγιώδη ταχύτητα, παραβιάζοντας πολλούς σηματοδότες, που τον έκανε να υποψιαστεί πως επρόκειτο για κλοπή. Έτσι, έψαξε στα social media, βρήκε τη σχετική ανάρτηση κι επιβεβαιώθηκε.

«Μου κάνει εντύπωση που το αυτοκίνητό μου, ενώ δήλωσα αμέσως την κλοπή του, έφτασε από τον Πειραιά στην Αλεξανδρούπολη με τις ίδιες πινακίδες», καταλήγει ο κ. Πετρουγάκης, τονίζοντας πως εν τέλει η αστυνομία έπιασε τον κλέφτη του αυτοκινήτου μετά από καταδίωξη.

«Παραβιάζουν ΙΧ πιο γρήγορα απ’ όσο ένας οδηγός βρίσκει τα κλειδιά του»-1

Η κλοπή αυτοκινήτων με προορισμό τον Έβρο φαίνεται πως δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση, αλλά μία συνιθησμένη πρακτική πίσω από την οποία κρύβονται διακινητές μεταναστών.

Ράνια Χάμου, η οποία εργάζεται σε οικογενειακή επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων με έδρα την Αλεξανδρούπολη από το 1996, περιγράφει στην «Κ» πώς από την αρχή του έτους βρέθηκε αντιμέτωπη με 20 υποθέσεις κλοπής αυτοκινήτων από την επιχείρησή της.

«Τα ΙΧ που έχουν κλαπεί τα τελευταία χρόνια από την επιχείρηση είναι δεκάδες. Μόνο φέτος μας έχουν κλέψει περίπου 20 αυτοκίνητα, άνθρωποι που ήρθαν στο μαγαζί και ζήτησαν να τα νοικιάσουν. Οι περισσότερες περιπτώσεις κλοπής εξιχνιάστηκαν από τους αστυνομικούς, οι οποίοι μας ενημέρωσαν πως υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο από πίσω», σημειώνει.

Παρατημένα σε κάποιο βουνό

Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, πίσω από τις περισσότερες υποθέσεις βρίσκονταν διακινητές μεταναστών, οι οποίοι κλέβουν αυτοκίνητα, συνήθως τζιπ, προκειμένου να μεταφέρουν μετανάστες από τα σύνορα.

«Η αστυνομία έχει βρει πολλά αυτοκίνητα της επιχείρησης τα οποία βρίσκονταν παρατημένα σε κάποιο βουνό του Έβρου και ήταν σε πολύ κακή κατάσταση εξαιτίας του κακοτράχαλου δρόμου», αναφέρει η ίδια. Ένα περιστατικό πέρσι μάλιστα έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη της.

«Θυμάμαι είχε έρθει στο γραφείο μου μία μητέρα με το παιδί της και μου ζήτησαν να νοικιάσουν ένα μεγάλο αυτοκίνητο προκειμένου να κάνουν διακοπές στη Χαλκιδική. Λίγες ημέρες μετά με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως της έκλεψαν το αυτοκίνητο. Εν τέλει το όχημα βρέθηκε με τον ίδιο τρόπο που βρέθηκαν και τα περισσότερα, παρατημένο σε κάποιο βουνό στον Έβρο».

Η κ. Χάμου προσθέτει πως το πρόβλημα έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που η ίδια έχει δημιουργήσει μία ομάδα στο Viber όπου μιλάει με επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων άλλων περιοχών προκειμένου να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Ψάχνουν κλεμμένα οχήματα στα social media 

O Βλαδίμηρος Καρυπίδης, δημιουργός της σελίδας «Κλεμμένα Οχήματα» που αριθμεί πάνω από 5.000 μέλη στο Facebook, τονίζει πως οι δημοσιεύσεις για κλεμμένα ΙΧ και δίκυκλα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

«Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουμε 182 καταχωρήσεις για κλεμμένα επιβατηγά. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι νέας τεχνολογίας και έχουν εργοστασιακό συναγερμό. Επίσης, οι περισσότερες καταχωρήσεις κλοπής αφορούν την Αθήνα», εξηγεί ο κ. Καρυπίδης επιβεβαιώνοντας πως πολλές είναι και οι κλοπές τζιπ και βαν.

Εξελιγμένες τεχνικές κλοπής

Ο δημιουργός της σελίδας επισημαίνει πως το να βρεθεί ένα αυτοκίνητο στα social media δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται αρκετή τύχη. Ωστόσο, την καταχώρηση της κλοπής στο σάιτ έχουν βρεθεί μέσα σε έναν χρόνο δέκα αυτοκίνητα, τρία στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε Κατερίνη, Βόλο και Ξάνθη.

Έχοντας ακούσει δεκάδες σχετικές ιστορίες, ο ίδιος τονίζει στην «Κ» πως κάθε φορά αυτό που τον σοκάρει είναι τα βίντεο που βλέπει από τις κλοπές.

«Πλέον υπάρχουν τεχνολογικά εργαλεία, που απενεργοποιούν συστήματα ασφαλείας του οχήματος, με αποτέλεσμα ένας κλέφτης να μπορεί να παραβιάσει ένα ΙΧ πιο γρήγορα απ΄όσο κάνει ο οδηγός να βρει τα κλειδιά του και να μπει στο αυτοκίνητο. Είναι απίστευτο με τι ευκολία, γρηγοράδα και άνεση κλέβουν αυτοκίνητα, ακόμα και δίπλα σε αστυνομικά τμήματα», σημειώνει.

Συμβουλές

Ο ίδιος δίνοντας συμβουλές σε όσους μπορεί να βρεθούν σε αυτή τη δυσάρεστη θέση, αναφέρει πως εκτός από το τηλέφωνο στην αστυνομία, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να κάνουν μία βόλτα στη γειτονιά στην οποία κλάπηκε το αυτοκίνητο.

«Να μην διστάσουν να ζητήσουν υλικό από κάμερες μαγαζιών και να ρωτήσουν κατοίκους αλλά κυρίως ιδιοκτήτες μαγαζιών, αν είδαν κάποια περίεργη κίνηση. Φυσικά, μία κοινοποίηση κατόπιν στo Facebook και στη σελίδα μας πάντα είναι χρήσιμη», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ