ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πραγματικότητα και προσδοκίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά και συνολικά η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθούν να κρατήσουν την Τουρκία στο άρμα της Δύσης

Kathimerini.gr

Οι προσδοκίες για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ήταν τόσο υψηλές, που ίσως κάποιοι να απογοητεύθηκαν επειδή δεν υπήρξε ξεκάθαρη δημόσια στήριξη του προέδρου Τραμπ στην Ελλάδα έναντι του τουρκικού επεκτατισμού. Αλλά κάνουν λάθος. Κατ’ αρχάς, αυτό δεν ήταν ποτέ ένα ρεαλιστικό ζητούμενο. Ο πρόεδρος Τραμπ αλλά και συνολικά η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθούν να κρατήσουν την Τουρκία στο άρμα της Δύσης, και οι χειρισμοί τους στα πολλά ζητήματα διαφωνίας με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντανακλούν αυτή τη στρατηγική.

Κατά δεύτερον, αγνοούν την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην οποία σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις κοινές προσπάθειες ως σύμμαχοι-κλειδί στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Αυτή είναι μια πολύ σημαντική δήλωση, διότι επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των Αμερικανών διπλωματών, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, περί μεταμόρφωσης της Ελλάδας από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων. Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του τουρκικού επεκτατισμού ως επικίνδυνο για την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο για την Ελλάδα, είναι σαφές ότι η τουρκική στάση αξιολογείται ως μία από τις απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επιπλέον, ο κ. Πάιατ περιέγραψε ένα πολύ θετικό κλίμα μετά τη συνάντηση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι εταίρος-κλειδί για την αμερικανική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Οι Αμερικανοί εστιάζουν στις ευκαιρίες που δημιουργεί η φιλική προς τις ξένες επενδύσεις πολιτική της κυβέρνησης, στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, και στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, με την ανανέωση της συμφωνίας άμυνας και ασφάλειας των δύο χωρών, που διευκολύνει τις ΗΠΑ αλλά και ευρύτερα το ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Οπως σημείωνε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο ρόλος της χώρας μας καθίσταται «ακόμη πιο πολύτιμος σε μια συγκυρία κατά την οποία συντελούνται μεγάλες αλλαγές στην περιοχή».

Όσο για την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση περί φιάσκου της συνάντησης με το επιχείρημα ότι οι δημόσιες δηλώσεις εξελίχθηκαν σε μονόλογο του προέδρου Τραμπ, αυτή αγνοεί τα δεδομένα της αμερικανικής πολιτικής πραγματικότητας. Πολλές συναντήσεις του προέδρου Τραμπ με ξένους ηγέτες στο Οβάλ Γραφείο εξελίσσονται σε άτυπες συνεντεύξεις Τύπου για εσωτερική κατανάλωση. Ακόμη και σε ομαλότερες συγκυρίες ή και σε επίσημα οργανωμένες συνεντεύξεις Τύπου, ή ακόμη και με λιγότερο απρόβλεπτους προέδρους, τα αμερικανικά μέσα εστιάζουν στα θέματα που απασχολούν τη δική τους πολιτική σκηνή, και όχι απαραίτητα στις διμερείς σχέσεις με τον όποιον ηγέτη επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να αναλύσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αγοράσει και τα μαχητικά F-35, ζητώντας μάλιστα μπροστά στις κάμερες ευνοϊκούς όρους πληρωμής. Το ελληνικό αίτημα μπορεί να έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά δεν παύει να ηχεί ωραία στα αυτιά του προέδρου Τραμπ, καθώς ο Λευκός Οίκος βρίσκεται ήδη σε προεκλογικό κλίμα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος εστιάζει από την αρχή της θητείας του στην οικονομία, στο χρηματιστήριο και στις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας στη χώρα, και στην επίσκεψη του προηγούμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο είχε παρουσιάσει την αναβάθμιση των F-16 ως μία επιτυχία της προσπάθειάς του να φέρει δουλειές στις ΗΠΑ – φουσκώνοντας μάλιστα τον λογαριασμό για λόγους εντυπωσιασμού.

Και βέβαια, ο πρωθυπουργός έκανε μια σημαντική παρέμβαση για τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας, θέτοντας τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας στην παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ζητώντας από τον πρόεδρο Τραμπ δημοσίως τη στήριξή του για το θέμα. Οι Αμερικανοί έλαβαν το μήνυμα και κατανοούν τις θέσεις της Ελλάδας, απάντησαν μάλιστα ότι θα συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία τους ανησυχεί πολύ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση τους επόμενους λίγους μήνες. Βεβαίως, μένει να αποδειχθεί τι επιρροή θα έχει αυτή η προσπάθεια στην Αγκυρα, με δεδομένα τα πολλά αγκάθια στις μεταξύ τους σχέσεις.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι σε αυτή την ιδιότυπη παράσταση στο Οβάλ Γραφείο, σκηνοθέτης είναι ο πρόεδρος Τραμπ, που ως οικοδεσπότης έχει ούτως ή άλλως το προνόμιο να ορίζει την πορεία της συζήτησης – αν θα γίνει, για τι θέμα και πόση ώρα θα διαρκέσει. Και ότι τον πρωθυπουργό βοήθησαν και οι Ελληνες ανταποκριτές, οι οποίοι σε ένα δύσκολο περιβάλλον προσπάθησαν πολύ για να εισακουσθούν οι ερωτήσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X