ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς νέα μερική άρση μέτρων στο Κοινοβούλιο

Διπλασιάζεται ο αριθμός των βουλευτών που μπορούν να είναι παρόντες στην αίθουσα της ολομέλειας

Kathimerini.gr

Σε νέα περαιτέρω άρση των μέτρων υγειονομικής προστασίας που είχαν με αυστηρότητα ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας, προχωρά η Βουλή από την 1η Ιουλίου.

Κυριότερο εξ αυτών που αποφασίστηκαν, στη βάση γραπτών εισηγήσεων της Ειδικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Καλύψεως, η οποία -όπως σημειώνεται- λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, είναι πως θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αύξησης της παρουσίας των Βουλευτών στους χώρους συνεδριάσεων, με τους κανόνες για την τήρηση των αποστάσεων, πάντως, να παραμένουν σε ισχύ.

Ειδικότερα, προτείνεται από την ερχόμενη Τετάρτη να διπλασιαστεί, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, ο αριθμός των βουλευτών που μπορούν να είναι παρόντες στην αίθουσα της Ολομέλειας (ως 120) και στην αίθουσα της Γερουσίας (ως 50), «με την επισήμανση ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη παρουσία όλων, στον ίδιο χώρο, για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, θα εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο της επεξεργασίας των νομοσχεδίων σε δύο συνεδριάσεις (μία επί της αρχής και μία επί των άρθρων), εκτός από τις περιπτώσεις που αφορούν νομοθετήματα κύρωσης διεθνών συμβάσεων, ή από τα «περιορισμένου ενδιαφέροντος σχέδια νόμων». Ωστόσο, δεν θα κατατίθεται κατάλογος ομιλητών από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες αλλά θα διενεργείται ηλεκτρονική εγγραφή όσων επιθυμούν να ομιλήσουν χωρίς περιορισμό.

«Προσεκτικά ενεργή Βουλή»

Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι ειδικά τους δύο τελευταίους μήνες, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, το έργο χαρακτηρίζεται παραγωγικό, αν και η Βουλή λειτουργούσε και λειτουργεί «σε πρωτόγνωρες συνθήκες, με υγειονομικές οριοθετήσεις».

Σε τελευταία παρέμβασή του, κατά την διάρκεια μίας εκ των ειδικής θεματολογίας συνεδριάσεων κοινοβουλευτικών Επιτροπών ο κ. Κων. Τασούλας υπογράμμισε ότι η Βουλή “παρέμεινε προσεκτικά ενεργή, προχωρώντας στις αναγκαίες προσαρμογές για την εγγύηση της ασφάλειας βουλευτών και διοικητικού προσωπικού, χωρίς να σταματήσει τις δραστηριότητές της ούτε για μία μέρα”. Και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στις 12 Μαρτίου, εγκαίρως δηλαδή, η Διάσκεψη Προέδρων του Βουλής των Ελλήνων αποφάσισε να προσαρμόσει το κοινοβουλευτικό έργο ώστε να ανταποκριθεί στην ανάγκη αποφυγής ταυτόχρονης φυσικής παρουσίας πολλών βουλευτών, δίνοντας έτσι το παράδειγμα τηρήσεως σωτήριων αποστάσεων, που οφείλω να πω ότι απέδωσε και σε σχέση με την αυτοπροστασία της Βουλής, αλλά και ως ένα καλό παράδειγμα για την κοινωνία, η οποία ούτως ή άλλως συμμετείχε σε αυτή την αγωνία και σε αυτόν τον αγώνα».

Όσον αφορά τις Διαρκείς Επιτροπές, ο Πρόεδρος της βουλής υπενθύμισε ότι «συνεδρίαζαν το προηγούμενο διάστημα κατά προτεραιότητα και οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνταν τόσο στο κτίριο της Βουλής όσο και εξ αποστάσεως».

Εξ αποστάσεως λειτουργίες και προσωπικό ασφαλείας

Οι συνεδριάσεις των Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών συνέχισε, «κατά κύριο λόγο ανεστάλησαν, ήδη όμως έχουν αρχίσει τις δραστηριότητές τους με εξαίρεση τις περιπτώσεις ακροάσεων εξωκοινοβουλευτικών κατά την επεξεργασία νομοσχεδίων. Παράλληλα, οι ακροάσεις εξωκοινοβουλευτικών φορέων και προσώπων έγιναν όλες με τη χρήση της τεχνολογίας και στην αίθουσα της Ολομέλειας και στην αίθουσα της Γερουσίας που ήταν ήδη έτοιμη γι’ αυτό το σκοπό. Η αίθουσα της Γερουσίας και πριν από την υγειονομική κρίση είχε προορισμό συνεδριακό και εξοπλισμό συνεδριακό, κάτι που δεν είχε η Ολομέλεια, αλλά τώρα έχει αποκτήσει».

Αναφερόμενος στη λειτουργία της Ολομέλειας, ο κ. Τασούλας είπε ότι «διεξάγονταν οργανωμένες συζητήσεις των νομοσχεδίων με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και τους ομιλητές να έχουν στη διάθεσή τους το ήμισυ του χρόνου που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και (πλην των εισηγητών) να παίρνουν το λόγο από τη θέση τους και όχι από το κυρίως βήμα.

Η ονομαστική ψηφοφορία διεξήγετο με το τεκμήριο της πλειοψηφίας και σε περίπτωση που η ηλεκτρονική ψηφοφορία έπρεπε να χρησιμοποιηθεί, οι βουλευτές εισέρχονταν σταδιακά στην αίθουσα Ολομέλειας, ενώ ήταν επίσης αποδεκτή και η επιστολική ψήφος μέχρι την 1η Ιουνίου, οπότε και άνοιξαν τα ξενοδοχεία των Αθηνών, και οι βουλευτές επαρχίας δεν είχαν την ανάγκη της επιστολικής ψήφου, διότι μπορούσαν να διαμείνουν και στην πρωτεύουσα».

Ως προς την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τη συζήτηση δηλαδή επικαίρων ερωτήσεων, ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι «διεξήχθη κανονικά καθότι δεν απαιτεί ταυτόχρονη παρουσία μεγάλου αριθμού βουλευτών. Ωστόσο, οι συνεδριάσεις περιορίστηκαν σε μία φορά την εβδομάδα αρχικά και αναπτύχθηκε εν συνεχεία και σήμερα ασκείται πλήρως. Ενθαρρύνθηκε η ηλεκτρονική υποβολή των μέσων του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προκειμένου να αποφεύγεται η υποβολή τους με φυσική παρουσία στις αρμόδιες υπηρεσίες και γενικά υπήρξε μείωση στο ελάχιστο των ανταλλαγών εγγράφων σε έντυπη μορφή».

Τέλος επισήμανε ότι «οι υπηρεσίες της Βουλής λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ οι υπόλοιποι υπάλληλοι έκαναν χρήση της τηλεργασίας». Και κατέληξε: «Τώρα βρισκόμαστε σε μία φάση όπου προσεκτικά και σταδιακά εξαπλώνουμε ποσοτικά την παρουσία μας, με βάση τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Βουλής και οφείλω να αναγνωρίσω ότι όλη αυτή η προσπάθεια απέδωσε διότι σε πρόσφατες μοριακές εξετάσεις που υπεβλήθη ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών και προσωπικού της Βουλής, που ξεπερνάει τα χίλια άτομα, είχαμε ισάριθμες αρνητικές ενδείξεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση