ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωγμές στο τελευταίο «οχυρό» της μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου

Νομικοί, εργατολόγοι και κυρίως οι συνταξιούχοι τηρούν στάση αναμονής ενόψει της πολυαναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ

Kathimerini.gr

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΛΟΥΡΟΥ

Διευρυμένες ρωγμές στον τελευταίο ισχυρό πυλώνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που επιδιώχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση με τον νόμο Κατρούγκαλου προκαλούν οι νέες δικαστικές διεκδικήσεις, αυτή τη φορά των νέων συνταξιούχων που έλαβαν οριστική σύνταξη σε πλήρη εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το 2016.

Την ώρα που η κυβέρνηση, και δη το υπουργείο Εργασίας, υλοποιεί «διορθωτικές» παρεμβάσεις και σχεδιάζει νέες αλλαγές του νόμου που στόχο έχει, έως το 2020, να περιορίσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 5 δισ. ευρώ ή 2,8% του ΑΕΠ (την περίοδο 2016-2020), πληθαίνουν οι νέοι συνταξιούχοι που διεκδικούν υψηλότερες συντάξεις. Πρόκειται για όσους αποχώρησαν από τις 13 Μαΐου 2016 και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και έχουν δικαιωθεί προσωπικής διαφοράς.

100.000 συνταξιούχοι

Οι ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται για περισσότερους από 100.000 νέους συνταξιούχους των οποίων η σύνταξη είναι δραματικά μειωμένη, πάνω από 20%, σε σχέση με αυτή που θα έπαιρναν εάν υπέβαλαν την αίτηση συνταξιοδότησης κάποιους μήνες ή ακόμη και κάποιες ημέρες νωρίτερα, πριν δηλαδή από την ψήφιση του επίμαχου νόμου.

Αυτοί δικαιώθηκαν, βάσει του νόμου, ένα τμήμα της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», στο πλαίσιο της τριετούς μεταβατικής περιόδου που προβλέφθηκε. Συγκεκριμένα, ο νόμος του 2016 προέβλεψε ότι για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν το 2016, εάν το ποσό της απονεμόμενης σύνταξης με τον νόμο Κατρούγκαλου υπολείπεται σε ποσοστό άνω του 20% του ποσού της σύνταξης που θα απονεμόταν κατά το προϊσχύσαν καθεστώς, ο συνταξιούχος θα πάρει το μισό, δηλαδή το 50% ως προσωπική διαφορά.

Δηλαδή, αν για παράδειγμα κάποιος ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ θα ελάμβανε με τις παλιές διατάξεις 1.300 ευρώ και με τις διατάξεις του 2016 έλαβε 1.000 ευρώ (διαφορά 23%), τότε θα πρέπει να λάβει τα 150 ευρώ ως προσωπική διαφορά και η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 1.150 ευρώ. Οσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2017 και ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες δικαιούνται το 1/3 της διαφοράς (δηλαδή το 33,3%), ενώ όσοι έφυγαν το 2018, το 1/4, δηλαδή το 25%.

Από το 2019 και εφεξής δεν υπάρχει προσωπική διαφορά για τους νέους συνταξιούχους. Σύμφωνα με νομικούς, ήδη μερικές χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν καταθέσει αγωγές κατά της συνταξιοδοτικής απόφασης, κάνοντας λόγο για άνιση μεταχείριση μεταξύ ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκαν ακόμη και με μία μέρα διαφορά.

Παράλληλα, βέβαια, διεκδικούν υψηλότερο ποσό σύνταξης, επισημαίνοντας ότι η σύγκριση της νέας σύνταξης του ν. 4387/2016 έπρεπε να γίνει με αυτή που θα προέκυπτε χωρίς όμως να συμπεριληφθούν οι περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, καθώς έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, με την απόφαση του Ιουνίου 2015. Δηλαδή, το παλαιό ποσό, που χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο σύγκρισης, θα έπρεπε –σύμφωνα με τους συνταξιούχους αλλά και τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει τις υποθέσεις τους– να είναι αυξημένο, χωρίς να υπολογίζονται τα «ψαλίδια» του 2012. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η προσωπική τους διαφορά, και κατά συνέπεια η τελική τους σύνταξη, να είναι μεγαλύτερη, ενώ κάποιοι, που σήμερα δεν δικαιούνται προσωπική διαφορά, θα έπρεπε να λαμβάνουν.

Μειωμένες κατά 150 ευρώ

Βάσει των υπολογισμών, οι νέοι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 100-150 ευρώ σε σχέση με αυτές που θα έπαιρναν εάν ο υπολογισμός γινόταν με το προγενέστερο του νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι «απώλειες» φθάνουν έως και 40% σε σύγκριση με τα ποσά που θα έπαιρναν αν μπορούσαν να φύγουν πριν από τις 13/5/2016. Οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν δημοσίους υπαλλήλους με πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, ασφαλισμένους στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες και το πρώην ΤΑΕ στις πολύ υψηλές κατηγορίες που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, ασφαλισμένους στα πρώην ταμεία Νομικών και Υγειονομικών, καθώς και ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Νομικοί, εργατολόγοι και κυρίως οι συνταξιούχοι τηρούν στάση αναμονής ενόψει βέβαια και της πολυαναμενόμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που καλείται να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη της πλειοψηφίας των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, μεταξύ των οποίων οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, οι ενοποιήσεις των ταμείων και κυρίως ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η... απορρόφηση των περικοπών του 2012 με το εύρημα της «προσωπικής διαφοράς».

Να σημειωθεί ότι, ήδη, με παρεμβάσεις της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει προχωρήσει σε «διορθωτικές» κινήσεις όσον αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, ενώ αλλαγές, και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένη δημοσιονομική επιβάρυνση, σχεδιάζονται και στο θέμα των συντάξεων χηρείας.

Στον αντίποδα, στον αέρα παραμένει το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, με τους συνταξιούχους να παραμένουν στο σκοτάδι, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς προκύπτουν τα ποσά της σύνταξής τους και κυρίως εάν δικαιούνται και σε τι ύψος, αύξηση. Οπως μάλιστα έχει ήδη αποκαλύψει η «Κ», ένας νέος κύκλος προσφυγών αφορά αυτόν καθαυτόν τον επανυπολογισμό, με την πλειοψηφία των συνταξιούχων που επιλέγουν τη δικαστική οδό να διεκδικούν αυξήσεις στις συντάξεις τους, που είτε δεν τους πιστώθηκαν είτε τους δόθηκαν, αλλά ήταν σημαντικά μικρότερες από αυτές που υπολογίζεται ότι δικαιούνταν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X