ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα χέρια συμμοριών οι φυλακές

Εκτυλίχθηκε τη Δευτέρα το τελευταίο επεισόδιο στο θρίλερ με πρωταγωνιστές τους Αλβανούς βαρυποινίτες

Kathimerini.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Το τελευταίο, αιματηρό επεισόδιο στο θρίλερ με πρωταγωνιστές τους Αλβανούς βαρυποινίτες, οι οποίοι ενεπλάκησαν στην απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, το 2014 στην Πεντέλη, και στον φόνο –τρία χρόνια αργότερα– του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, εκτυλίχθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στην 5η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ο Αρμπερ Μπάκο έφτασε στον Κορυδαλλό από τις φυλακές Δομοκού όπου εκρατείτο, προκειμένου να παραστεί στην εξ αναβολής δίκη που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει, δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας για την πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας του Ζαφειρόπουλου. Υπεβλήθη σε έναν υποτυπώδη έλεγχο (αργότερα βρέθηκαν στο παντελόνι του 300 ευρώ σε μετρητά) και οδηγήθηκε στο κελί, μαζί με τους –μέχρι εκείνη τη στιγμή– φίλους και συγκατηγορουμένους του για τον φόνο του ποινικολόγου, Κλοντιάν Λεκοτσάι, Ιμπραχίμ Μπραχιμάι καθώς και τον 24χρονο Ελληνα Μ.Γ., που εξέτιε ποινή φυλάκισης για ένοπλες ληστείες στα νότια προάστια.

Δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο κελί, ο Μπραχιμάι και ο νεαρός Μ.Γ. με αυτοσχέδια μαχαίρια άρχισαν να τον χτυπούν με μανία στον λαιμό, στο κεφάλι και στο σώμα. Εχοντας ήδη ένα βαθύ τραύμα στον λαιμό που του προκαλούσε ακατάσχετη αιμορραγία, ο Μπάκο βγήκε στον διάδρομο της πτέρυγας και άρχισε να τρέχει παραπατώντας προς το αρχιφυλακείο. Οι δύο δράστες συνέχισαν να τον καρφώνουν με τα αυτοσχέδια σουβλιά και μόνο όταν οι σωφρονιστικοί πετάξαν προς το μέρος τους μια μεταλλική καρέκλα εκείνοι κοντοστάθηκαν προσωρινά δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τραβήξουν προς το μέρος τους τον Μπάκο και να ασφαλίσουν πίσω τους τη μεταλλική καγκελόπορτα που τους χωρίζει από την πτέρυγα των κρατουμένων.

Ο Μπάκο μεταφέρθηκε εν ζωή στο νοσοκομείο της φυλακής, όπου 15-20 λεπτά αργότερα εξέπνευσε. Στο σώμα του είχε 50 τραύματα από μαχαίρια, κάποια σοβαρά και άλλα επιπόλαια. Οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι που ήταν παρόντες στον φόνο υπέστησαν ισχυρό σοκ και λέγεται ότι τους χορηγείται φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να συνέλθουν.

Στο σκοτάδι το κελί

Στο βίντεο από την κάμερα ασφαλείας που λειτουργεί στην πτέρυγα, διακρίνονται ο Ιμπραχίμ Μπραχιμάι και ο Μ.Γ. να χτυπούν τον Μπάκο με τα αυτοσχέδια μαχαίρια τους. Αντίθετα, δεν διακρίνονται όσα εκτυλίχθηκαν μέσα στο κελί απ’ όπου εκτιμάται ότι ξεκίνησε η επίθεση στον Μπάκο.

Οι δύο που συνελήφθησαν οδηγήθηκαν στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ για ανάκριση. Ο Μπραχιμάι, που έχει ήδη ομολογήσει ότι σκότωσε τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι δολοφόνησε τον Μπάκο, ηθικό αυτουργό στον φόνο του ποινικολόγου, επειδή του συμπεριφέρονταν άσχημα. Τον χρησιμοποιούσε ως «λεγκένι», όπως ονομάζουν οι Αλβανοί κρατούμενοι τους «υπηρέτες» τους. Ο 24χρονος Ελληνας, αντίθετα, δεν μπόρεσε να εξηγήσει στους αστυνομικούς γιατί ενεπλάκη στον φόνο.

Πηγές, πάντως, που γνωρίζουν με λεπτομέρεια όσα εκτυλίσσονται πίσω από τους τοίχους της φυλακής, εντοπίζουν βαθύτερα κίνητρα στον φόνο του Μπάκο συνδέοντάς τον αφενός με τη δίκη για την υπόθεση Ζαφειρόπουλου και αφετέρου με την προσπάθεια Αλβανών συγκρατουμένων του να αποκτήσουν ηγεμονική θέση στη φυλακή και στην αλβανική μαφία. Ο Μπάκο, λένε, πίεζε τον Μπραχιμάι να αναλάβει εκείνος όλη την ευθύνη για τον φόνο του ποινικολόγου απαλλάσσοντας από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας τον ίδιο, τον φερόμενο ως αρχηγό τους Κλοντιάν Λεκοτσάι και τον τρίτο της ομάδας Ολτι Ντούλτσε. «Τώρα που ο Μπάκο είναι νεκρός, οι συγκατηγορούμενοί του θα ισχυριστούν ότι εκείνος είχε αποφασίσει να εκφοβίσουν τον Ζαφειρόπουλο και, μέσω αυτού, να εκβιάσουν τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο να τους δώσει χρήματα που υποτίθεται πως τους όφειλε». Σ’ αυτό το ενδεχόμενο, οι Λεκοτσάι και Ντούλτσε θα αρνηθούν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στον φόνο «φορτώνοντάς» την στον Μπάκο.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ο άγριος φόνος του Μπάκο έχει ακόμα έναν στόχο: να ενισχύσει τη φήμη τών μέχρι πρότινος φίλων και συνεργών του, εμφανίζοντάς τους ως τους πιο ισχυρούς και αδίστακτους κακοποιούς της φυλακής. Ο Μπάκο, εξηγούν, ήθελε να φύγει από τη σκιά του Λεκοτσάι και να αναπτύξει δικό του κύκλο παράνομων δραστηριοτήτων, μέσα και έξω από τη φυλακή.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης προσθέτουν ότι η δολοφονία του Μπάκο λειτούργησε ως μήνυμα για το ποιος είναι το αφεντικό στην πτέρυγα των Αλβανών του Κορυδαλλού και όχι μόνο. «Ενώ θα μπορούσαν να τον έχουν “τελειώσει” μέσα στο κελί, συνέχισαν να τον χτυπούν στον κοινόχρηστο διάδρομο της πτέρυγας μπροστά στα μάτια κρατουμένων και σωφρονιστικών που παρακολουθούσαν άναυδοι», κατέληξαν.

Το χρονικό

Ο Αρμπερ Μπάκο κατηγορήθηκε για την ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ σε μπαρ στο Μικρολίμανο το 2014. Παρόντες στο συμβάν ήταν οι φίλοι, τότε, και συνεργοί του Κλοντιάν Λεκοτσάι και Ολτι Ντούλτσε. Η επίθεση είχε συσχετιστεί με την ιδιοκτησία του μπαρ και τη φημολογούμενη διασύνδεση των Αλβανών κακοποιών με Ελληνα «νονό» της νύχτας. Μερικές εβδομάδες αργότερα οι Μπάκο και Ντούλτσε πυροβόλησαν στο πρόσωπο τον δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη. Ο κ. Αντωνόπουλος ήταν αντίδικος με τον ιδιοκτήτη της Energa Αριστείδη Φλώρο στη δίκη για την υπόθεση υπεξαίρεσης και οι δύο αλλοδαποί κακοποιοί είχαν καταθέσει ότι ανέλαβαν τη δολοφονία του δικηγόρου κατόπιν υπόδειξης του Φλώρου που θα τους έδινε αμοιβή 100.000 ευρώ. Ενόψει της έναρξης της δίκης για εκείνη την υπόθεση αποπειράθηκαν να εκβιάσουν τον Φλώρο αξιώνοντας τις 100.000 ευρώ που, όπως ισχυρίστηκαν, δεν τους είχε καταβάλει. Κατ’ εντολήν του φερόμενου ως αρχηγού της ομάδας Κλοντιάν Λεκοτσάι και των Μπάκο και Ντούλτσε, ο επίσης Ιμπραχίμ Μπραχιμάι και ένας ακόμα υπήκοος Αλβανίας με το ψευδώνυμο «Μαραντόνα» που διαφεύγει τη σύλληψη επισκέφθηκαν τον δικηγόρο του Φλώρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου με στόχο να τον εκφοβίσουν. Αντ’ αυτού τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Στους Λεκοτσάι και Μπραχιμάι αποδίδονται οι επιθέσεις με μαχαίρια σε πρωτοκλασάτα στελέχη της ελληνικής νύχτας και συγκεκριμένα στον Μανώλη Καραγιάννη (δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2018) και στον Γιάννη Σκαφτούρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X