ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Νέα Υόρκη με ατζέντα προσφυγικού

Η παρουσία του πρωθυπουργού, όμως, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την ειδική συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό

Kathimerini.gr

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Στην 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που σηματοδοτεί την πρώτη του παρουσία σε τέτοιας εμβέλειας διεθνές φόρουμ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται αύριο με ατζέντα και επαφές που υπερβαίνουν κατά πολύ την κλασική ατζέντα θεμάτων εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής. Η παρουσία του πρωθυπουργού, όμως, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την ειδική συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό, που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προγραμματίζεται στη Νέα Υόρκη, αλλά και από το τετ α τετ του την ερχόμενη Τετάρτη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το προσφυγικό βρίσκεται στο προσκήνιο, με αφορμή τις αυξημένες ροές προς την Ελλάδα, και φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει κάποιας μορφής ώθηση προς την Τουρκία –και μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης– ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές μεταναστών και το «τρένο» της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας να μην εκτροχιαστεί.

Τέτοια ώθηση προφανώς θα μπορούσε να δώσει ενδεχόμενη παρέμβαση της κ. Μέρκελ, ενώ στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη που βρίσκεται στα σκαριά δεν αποκλείεται και η συμμετοχή άλλων χωρών, όπως της Γαλλίας.

Κρίσιμο είναι το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, ως η πρώτη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, θα είναι κρας τεστ για τις τουρκικές προθέσεις τόσο ως προς το προσφυγικό όσο και ως προς το Κυπριακό. Το Μαξίμου δεν τρέφει αυταπάτες ότι θα λυθούν τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, ωστόσο δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι ο κ. Μητσοτάκης τόσο προεκλογικά όσο και ως πρωθυπουργός έχει μεν καταδικάσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Αγκυρας, αλλά έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα επιδιώκει ανοικτούς διαύλους και εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

Το παζλ στην παρούσα συγκυρία είναι ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς στην εξίσωση έχει προστεθεί η τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και η κινητικότητα περί το Κυπριακό. Το τελευταίο εκτιμάται ότι ίσως να είναι το πεδίο όπου η συνάντηση θα ήταν δυνατόν να αποδώσει καρπούς, αν η επαφή θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ανακοίνωση στο μέλλον επανέναρξης των συνομιλιών από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Αυτό προϋποθέτει μια κίνηση καλής θέλησης και, πάντως, την εγκατάλειψη της παραβατικότητας από την τουρκική πλευρά.

Σημαντικό είναι και το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη Τρίτη, περισσότερο, όμως, στη σημειολογία του, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα είναι από τους ελάχιστους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διμερών συναντήσεων του Αμερικανού προέδρου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στα εξωτερικά, σημαντικές είναι οι συναντήσεις που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον Εντι Ράμα, αλλά και η πρώτη του συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, η οποία, πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι πραγματοποιείται στο ουδέτερο «έδαφος» του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, καθώς παραμένει «αγκάθι» η διασύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας των δύο χωρών κυρίως από τη Χάγη και λιγότερο από το Παρίσι.

Ευνοϊκό timing

Εξίσου σημαντικές θα είναι οι επαφές που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στο πεδίο της οικονομίας, με αιχμή τις επενδύσεις. Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και σε κύκλους επενδυτών, των οποίων τη γλώσσα μιλάει, είναι μια ευκαιρία για rebranding της χώρας σε timing ιδιαίτερα ευνοϊκό, αφού η κυβέρνηση έχει μόνο δυόμισι μήνες ζωής και πατά πάνω στο θετικό μομέντουμ εκλογών και αγορών, αλλά και στην εντυπωσιακή εκκίνηση που έκανε. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα προσφέρει ευκαιρίες, τις οποίες μπορεί να ξεμπλοκάρει μια κυβέρνηση που στόχο έχει να διευκολύνει το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Υπό αυτό το πρίσμα, το προαναγγελθέν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ουίλμπουρ Ρος στην Αθήνα, γεύμα με επενδυτές που οργανώνει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου δεν θα είναι η μόνη επαφή του κ. Μητσοτάκη, καθώς προγραμματίζονται ακόμη συναντήσεις με κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg στις 25 Σεπτεμβρίου και εκδήλωσης της Goldman Sachs στις 24. Εκεί, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα και στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, ενώ θα απευθύνει νέο προσκλητήριο σε επενδυτές.
Οικονομικό ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν ακόμη οι συναντήσεις του τόσο με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον όσο και με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, πολιτικοί που εκπροσωπούν δύο μεγάλες οικονομίες με εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αιτήματα για συναντήσεις με τον κ. Μητσοτάκη έχουν γίνει πολλά –όπως από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας– όμως πολλά δεν θα έχουν «κλειδώσει» μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ψήφος ομογενών

Ενα μέρος της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη θα αφιερωθεί στην επαφή με παράγοντες της ομογένειας –αλλά και με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο– με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης παραδοσιακά διατηρούσε ανοικτό δίαυλο και ιδιαίτερα καλές σχέσεις. Εξ ου και δεν είναι τυχαία η επιλογή του να απευθύνει ομιλία στην ομογένεια (στην Αστόρια) το βράδυ της Τετάρτης, πολλώ δε μάλλον σε μια περίοδο που ο ίδιος έχει κάνει σημαία του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησής του την ψήφιση της ρύθμισης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία. Για τον λόγο αυτό βρίσκεται εδώ και ημέρες στη Νέα Υόρκη ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τους Αποδήμους Αντώνης Διαματάρης, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  ΝΔ  |  Μαξίμου  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση