ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Αττική 4 στα 10 κρούσματα από τις αρχές του έτους

Από την 1η Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 8.476 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 3.382 στην Αττική.

Kathimerini.gr

Την ώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται σταδιακά, κάποιες περιοχές της επικράτειας παραμένουν στο «κόκκινο», με το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής να προκαλεί ανησυχία, καθώς από την αρχή του έτους το λεκανοπέδιο συγκεντρώνει την πλειονότητα των νέων μολύνσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την 1η Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί στη χώρα 8.476 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 3.382 στην Αττική. Ήτοι το 38,7% των νέων επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19 «συγκεντρώνονται» στην πρωτεύουσα.

Όπως έχουν επισημάνει οι επιστήμονες οι μεγάλες αστικές περιοχές είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθούν εάν η έξαρση «ξεφύγει» και η Αττική παραμένει πρώτη σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούμενη από τον Πειραιά.

Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 599 νέα κρούσματα, και σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή εντοπίστηκαν 34 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής, 24 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών, 34 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών, 29 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής, 50 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, 25 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών και 31 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα πλέον ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από την αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων κατά τουλάχιστον 20% τις ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει ήδη μια αυξητική τάση στο λεκανοπέδιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αναλύσεις των λυμάτων, που είναι ένας πολύ καλός δείκτης», ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Αθήνα είναι ο μισός πληθυσμός της χώρας και ο πιο ζωηρός πληθυσμός. Και ό,τι συμβεί στην Αττική έχει αντίκτυπο σε όλη τη χώρα». Πηγή ανησυχίας είναι και το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας τον χειμώνα. Οπως σχολιάζει ο καθηγητής, «οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους και επομένως πιο εύκολη μετάδοση αναπνευστικών ιών. Δεν ξέρω όμως τελικά τι είναι χειρότερο. Η αύξηση της μεταδοτικότητας σε κλειστούς χώρους εν μέσω lockdown ή η αύξηση της μεταδοτικότητας σε εξωτερικούς χώρους, με δεδομένες τις εικόνες συνωστισμού που είδαμε το Σαββατοκύριακο, λόγω του καλού καιρού».

Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη

Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) έδωσε στη δημοσιότητα αναθεωρημένο χάρτη στον οποίο η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και νησιά του Αιγαίου είναι χρωματισμένα με «πράσινο» και η υπόλοιπη χώρα εμφανίζεται «πορτοκαλί».

Πρόκειται για τις μόνες «πράσινες» περιοχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον χάρτη. Αντίθετα, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης επικρατεί το «κόκκινο» χρώμα, το οποίο σημαίνει ότι καταγράφονται 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που ανήκουν στην Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X