ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο Βρετανικό Κοινοβούλιο το «φάουλ» του Σούνακ

Ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ, κατηγόρησε τον Ρίσι Σούνακ ότι έχει χάσει τα λογικά του, ενώ χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους

Kathimerini.gr

Στο Βρετανικό Κοινοβούλιο έφτασε το θέμα της ακύρωσης της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Ρίσι Σούνακ, με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερασπίζεται τη στάση του, παρά τα έντονα πυρά που δέχθηκε από τον ηγέτη των Εργατικών.

Ειδικότερα, στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του για το θέμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπονόησε πως σκοπός της ελληνικής πλευράς δε ήταν «να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά μάλλον να αναλυθούν και να επαναληφθούν ζητήματα του παρελθόντος», χαρακτηρίζοντας αυτή τη στάση ανάρμοστη.

Σύμφωνα δε με το BBC, ο κ. Σούνακ κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για προσπάθεια να τραβήξει πάνω του την προσοχή όσον αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο κ. Σούνακ είπε ότι «φυσικά, είμαστε πάντα στην ευχάριστη θέση να συζητάμε σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή η ενίσχυση της ασφάλειάς μας».

Δήλωσε ότι «όταν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις δόθηκαν για το θέμα σε αυτή τη χώρα και στη συνέχεια αθετήθηκαν, μπορεί να του φαίνεται ξένο (σ.σ.: στον σερ Στάρμερ), αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν», επιμένοντας με τον τρόπο αυτό στο αφήγημα της Ντάουνινγκ Στριτ, ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών.

Στο βήμα είχε προηγηθεί ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Σούνακ ότι έχει χάσει τα λογικά του (έκανε λογοπαίγνιο με τη λέξη marble), σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν έχει «κανένα σχέδιο» για την παράνομη μετανάστευση που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Αναφερόμενος στην ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είπε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να συναντήσει τον κ. Σούνακ. Ένας συνάδελφος μέλος του ΝΑΤΟ, οικονομικός σύμμαχος. Ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή».

Άλλαξαν και το πρωτόκολλο ασφαλείας

Σε μία ακόμη πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση, καθώς άλλαξε το πρωτόκολλο ασφαλείας, ακυρώνοντας την ασφάλεια που θα διέθετε στον Ελληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική πλευρά είχε διαθέσει ασφάλεια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για χθες Τρίτη, που αναμενόταν η συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ.

Μετά την ακύρωση της συνάντησης το βράδυ της Δευτέρας, ακυρώθηκε και η ασφάλεια που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη, σε μια κίνηση που δείχνει μεγάλη αγένεια απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η λέξη «απρέπεια» που χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά αναφερόταν ακριβώς σε αυτή την κίνηση, που άφησε άφωνη την ελληνική αποστολή.

Από εκεί και πέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως τα αίτια της ακύρωσης του ραντεβού είναι βαθύτερα. Στο Μαξίμου απορρίπτουν το επιχείρημα πως ο Βρετανός πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από τη συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, καθώς, όπως είπε και δημοσίως ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και εις γνώσιν του κ. Σούνακ.

Στην κυβέρνηση βλέπουν πίσω από την «απρεπή» συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού πολιτικά κίνητρα και εκλογικούς σχεδιασμούς, καθώς θέλησε με αυτόν τον τρόπο να «ανακατέψει την τράπουλα», αφού βρίσκεται σχεδόν 20 μονάδες πίσω από τον βασικό του αντίπαλο κ. Στάρμερ, ο οποίος έχει μια πιο διαλλακτική θέση για το θέμα.

Προφανώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, πιεζόμενος πολιτικά, επέλεξε να κάνει κάτι που θα ανέβαζε τη δημοφιλία του στο περίπου 40% των Βρετανών που είναι κατά της επιστροφής των Γλυπτών.

Πηγές άλλωστε των Συντηρητικών έλεγαν πως η επιστροφή είναι λανθασμένη, εκφράζοντας τον φόβο πως «τα Γλυπτά δεν θα επιστραφούν ποτέ».

«Το αίτημα είναι δίκαιο»

«Το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα αίτημα το οποίο προκύπτει από το δίκαιο, από την ιστορία και από τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογο του, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την άφιξή του για τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

«Ανεξάρτητα από αυτό, είναι η πεποίθησή μας ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι καλές και θα εργαστούμε με τον ομόλογό μου προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ