ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα πρόσωπα, τα ορόσημα και τα «αγκάθια» της εποχής Κασσελάκη

Ερώτημα εάν μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα που προκάλεσε η σκληρή μάχη μεταξύ των στρατοπέδων Κασσελάκη και Αχτσιόγλου

Αντώνης Αντζολέτος

Η μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Στην Κουμουνδούρου από τον Μάιο του 2012 και μετά, που αναδείχθηκε για πρώτη φορά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλαξαν πολλά.

Οι φόβοι για νέες συγκρούσεις και τα κρίσιμα ορόσημα του επερχόμενου συνεδρίου και εν συνεχεία των ευρωεκλογών.

Από την κατάργηση των συνιστωσών και την υπογραφή του μνημονίου μέχρι την αποχώρηση όλης της ομάδας της αριστερής πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη διεύρυνση προς το Κέντρο. Από την Κυριακή και μετά, το κόμμα «πλέει» σε αχαρτογράφητα νερά. Στο εσωκομματικό πεδίο κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει τις συγκρούσεις που θα υπάρξουν, ενώ και σε πολιτικό επίπεδο ούτε η πλειοψηφία ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν το αποτύπωμα που θα αφήσει η ανάδειξη του Στ. Κασσελάκη στην ηγεσία.

Δύο κόσμοι συγκρούστηκαν ήδη το βράδυ της Κυριακής μπροστά από τα γραφεία του κόμματος. Οι νεολαίοι πιστοί στην παράδοση της Αριστεράς υποδέχθηκαν την Εφη Αχτσιόγλου με το σύνθημα «αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή». Και οι υποστηρικτές – εθελοντές του Στέφανου Κασσελάκη, ανεβασμένοι σε μια μικρή εξέδρα, τον περίμεναν φωνάζοντας: «Στέφανε, προχώρα, άλλαξέ τα όλα», «Στέφανε, γερά, κυβέρνηση ξανά». Το βαθύ ρήγμα που προκλήθηκε και οι νέες ομαδοποιήσεις είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Στο στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη μιλούν για μια νέα παράταξη που θα αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, εκτιμώντας πως υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Η άλλη πλευρά βλέπει πως η επέλαση των social media και η κυριαρχία της επικοινωνίας στο κόμμα θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του χάνοντας τα ταυτοτικά του, ριζοσπαστικά – αριστερά, στοιχεία. Και τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν τα πρώτα δείγματα γραφής.

Η καθαρή διαφορά των 12 μονάδων που έχει στις αποσκευές του ο νέος πρόεδρος του δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει. Τρία είναι τα ορόσημα για την Κουμουνδούρου:

• Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν αυτή τη στιγμή τη «συγκολλητική ουσία» που απαγορεύει βεβιασμένες κινήσεις. Οποιος από την «Ομπρέλα» «κουνηθεί» λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, θα κατηγορηθεί αυτομάτως πως υπονομεύει το κόμμα ενόψει μιας κρίσιμης εκλογικής μάχης.

• Το συνέδριο ενδεχομένως να αποτελέσει την αφορμή για να ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

• Οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο μεγάλο «κρίσιμο τεστ» για τον Στέφανο Κασσελάκη. Με το «κοντέρ» να γράφει 17,8%, θαύματα ενδεχομένως να μην αναμένονται. Το ζητούμενο είναι η αύξηση των ποσοστών και η επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά προκειμένου να μην αμφισβητηθεί.

Πρώτες κινήσεις και ομάδα κρούσης από τον νέο πρόεδρο

Ολοι περιμένουν ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη στη «σκακιέρα» της Κουμουνδούρου, καθώς ο νέος πρόεδρος επιθυμεί να δώσει το ενωτικό στίγμα του με το βλέμμα στραμμένο κατ’ αρχάς στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κρίσιμο τεστ θα είναι η πρώτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας. Θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με την ανθυποψήφιά του Εφη Αχτσιόγλου, αλλά και απέναντι από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη. Αντιστοίχως η πρώην υπουργός Εργασίας θα πρέπει να συνυπάρξει στον ίδιο χώρο με τον Παύλο Πολάκη, με τον οποίο έχει ανταλλάξει πολύ βαριές κουβέντες κατά την προεκλογική περίοδο.

Σε διαρκείς συσκέψεις προκειμένου να επιλέξει τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν το στενό επιτελείο του βρίσκεται ο Στ. Κασσελάκης. Ισχυρή παρουσία θα έχει στη Βουλή ο Ν. Παππάς, ο οποίος τον στήριξε στον β΄ γύρο των εκλογών. Χρέη εκπροσώπου Τύπου θα αναλάβει η Δ. Αυγέρη, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχει ο Π. Πολάκης.

Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κάνει φανερές τις προθέσεις του με τη σύνθεση που θα επιλέξει για το νέο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε για πολύ λίγο με τον Νίκο Παππά, χωρίς να μπουν στην ουσία της επόμενης ημέρας. Ο κ. Παππάς έχει αποκλείσει την πιθανότητα να τεθεί επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ δεν συζητάει ούτε τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο.

Είχε ξεκαθαρίσει προεκλογικά πως η συνεργασία του με τον κ. Κασσελάκη δεν αποτελεί προϊόν συνδιαλλαγής. Είναι ήδη κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, συνεπώς μια τέτοια θέση ή ακόμη και τομεάρχη, που κατείχε και παλιά, δεν θα ήταν κάτι που θα απέρριπτε. Ηδη ανακοινώθηκε πως ο δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης, που είναι πολύ κοντινό του πρόσωπο, θα αναλάβει διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του. Χρέη εκπροσώπου Τύπου θα έχει η Δώρα Αυγέρη και ο Γιώργος Τσίπρας τοποθετήθηκε διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, υπάρχουν «γκρίνιες» από στελέχη για το γεγονός ότι ο νέος διευθυντής της Κ.Ο. έγινε γνωστός μέσω ανακοίνωσης και όχι με έγκριση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ως είθισται. Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για ρεβανσιστική κίνηση, καθώς ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε υποστηρίξει την Εφη Αχτσιόγλου.

Πριν συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα, ο νέος πρόεδρος είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον Χάρη Μαμουλάκη. Μόνο από την επαγγελματική ιδιότητα του κ. Μαμουλάκη (πολιτικός μηχανικός) μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα πως ο τομέας των υποδομών είναι δυνητικά μια θέση που θα μπορούσε να καλύψει. Οι επαφές έχουν ξεκινήσει και σίγουρα ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο σύμβουλός του για τα αμυντικά θέματα. Η Θεοδώρα Τζάκρη είτε θα παραμείνει στη θέση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου είτε θα αναβαθμιστεί σε γραμματέας της Κ.Ο. Σημαντικό ρόλο, με αυξημένες αρμοδιότητες στη Βουλή, αναμένεται να έχει και ο Παύλος Πολάκης, που τον στήριξε από την αρχή των εκλογών.

Πώς διαμορφώνεται το επιτελείο του, τα σενάρια για «ανοίγματα» στο στρατόπεδο της Εφης Αχτσιόγλου και η διάταξη των δυνάμεων του κόμματος στη Βουλή

Ρόλο αναμένεται να έχει η Ρένα Δούρου, αλλά και ο Πέτρος Παππάς, με τον οποίο συνεργάστηκε στενά ο κ. Κασσελάκης. Η παρουσία της Αθηνάς Λινού στα επινίκια της Κυριακής φουντώνει τα σενάρια πως και εκείνη θα αναλάβει κάποιον τομέα ευθύνης. Στο επικοινωνιακό επιτελείο του αναμένεται να παραμείνει ο ακτιβιστής Βαγγέλης Σκούφας, καθώς και ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης. Επαφές με τον Στέφανο Κασσελάκη έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Νικόλας Φαραντούρης, ενώ τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποκλείεται να αναλάβει ο Βασίλης Κόκκαλης. Ολα συνηγορούν πως ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Κασσελάκη, θα παραμείνει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς θεωρείται πως θα αποτελέσει μια ενωτική κίνηση το να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή στη συγκεκριμένη, κορυφαία θέση. Απαντες άλλωστε εκτιμούν πως επιτέλεσε απολύτως επαρκώς τα καθήκοντά του, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις με τις τοποθετήσεις του στη Βουλή απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην Κουμουνδούρου βρέθηκε χθες και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Το ζήτημα είναι ποιες κινήσεις «καλής θελήσεως» θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης προς το αντίπαλο στρατόπεδο. Για παράδειγμα, οι τοποθετήσεις έως τώρα του Νάσου Ηλιόπουλου στη Βουλή, οι γνώσεις του στα εργασιακά, αλλά και η θητεία του στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος αποτελούν βασικά εφόδια για να μη φύγει από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Θα κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάποια πρόταση προς την Eφη Αχτσιόγλου; Το ερώτημα θα απαντηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς και ποια θα είναι η στάση της πρώην υποψήφιας προέδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ