ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα τρικυμία μετά το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη

Οι αντιδράσεις και τα «στρατόπεδα»

Kathimerini.gr

Μνήμες… Νοεμβρίου ξυπνάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα σύννεφα έχουν πυκνώσει εκ νέου πάνω από την Κουμουνδούρου με αφορμή την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να δημοσιοποιήσει ερωτηματολόγιο προς τα μέλη με ερωτήσεις που αφορούν τη φυσιογνωμία, την ιδεολογική ταυτότητα, ακόμη και το όνομα και το λογότυπο του κόμματος. Μετά την αμηχανία και το μούδιασμα, κορυφαία στελέχη εξέφρασαν έντονα και δημόσια τις αντιδράσεις τους με συνέπεια σήμερα στις 12.00 να συγκαλείται μια –όπως όλα δείχνουν– κρίσιμη και κομβική για την πορεία του κόμματος και της ηγεσίας του Πολιτική Γραμματεία.

Την έκτακτη σύγκληση της Π.Γ. ζήτησαν χθες 17 από τα 24 μέλη της. Συγκεκριμένα, το αίτημα υπέγραψαν οι: Παναγιώτα Μπελώνη Αράπη, Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Διονύσης Τεμπονέρας και Αλέκος Φλαμπουράρης.

Πρόκειται για στελέχη από διαφορετικές και ετερόκλητες «φυλές» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και για πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν στηρίξει ή βρίσκονταν πολιτικά κοντά στον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης. Η περίπτωση δε του Παύλου Πολάκη έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς πριν από τη δημοσιοποίηση του ερωτηματολογίου, η μεταχείριση του Χανιώτη βουλευτή, έπειτα από την αποχή του κατά την ψηφοφορία για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, αποτελούσε έναν από τους βασικούς «πονοκεφάλους» στην Κουμουνδούρου.

Το χρονικό της νέας ρήξης

Το κέντρο βάρους, όμως, αυτή τη στιγμή έχει μετατοπιστεί στο ίδιο το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Η αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου να θέσει τέτοιας φύσης ερωτηματολόγιο προκάλεσε αρχικά αμηχανία και μούδιασμα σε μεγάλο μέρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηχηρή δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη –στελέχους που βρίσκεται ανέκαθεν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα–, όμως, λειτούργησε ως καταλύτης για περαιτέρω αντιδράσεις. Η βουλευτής του κόμματος κάλεσε τον πρόεδρο να συγκαλέσει τα κορυφαία καθοδηγητικά όργανα τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος». Επιπλέον η κ. Γεροβασίλη τεκμηρίωσε την ανάγκη άμεσης σύγκλησης των οργάνων «πριν δηλαδή αυτό (σ.σ. το Συνέδριο) εξελιχθεί ντε φάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Το μήνυμα της κ. Γεροβασίλη ήταν διπλό. Αφενός η επίκληση στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα είχε στόχο στην κινητοποίηση άλλων στελεχών, αλλά και μερίδας της βάσης. Αφετέρου ήθελε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στον Στέφανο Κασσελάκη ότι το κόμμα έχει κανόνες και Ιστορία.

Λίγες ώρες μετά, με ανάρτησή του στο Χ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έδειξε ότι επιμένει στην απόφασή του να κοινοποιήσει ένα ερωτηματολόγιο στην πλατφόρμα iSYRIZA προς τα μέλη του κόμματος ενόψει του Συνεδρίου. Ανέφερε μάλιστα πως στο κόμμα που οραματίζεται «τα όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη».

«Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας».

Μάλιστα, έσπευσε να αναφέρει ότι ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα». Η επιλογή να αναφερθεί στο έτος της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στις διαδικασίες της λεγόμενης «διεύρυνσης» του κόμματος μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται επί της ουσίας στο «φιλοτσιπρικό» ακροατήριο, απαντώντας έτσι στην αιχμή της Ολγας Γεροβασίλη περί ενδεχόμενης διάλυσης «του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε στη διακυβέρνηση».

Αντιδράσεις

Πάντως, όσο πέρναγε η ώρα και μέχρι την ανακοίνωση της σύγκλησης της Π.Γ. οι αντιδράσεις πύκνωναν. «Το καταστατικό μάς δεσμεύει από τον πρώτο έως τον τελευταίο», δήλωνε στην ΕΦΣΥΝ ο Νίκος Παππάς, ενώ ο Πάνος Ρήγας, μέλος της Π.Γ. που θεωρείται ότι ανήκει στον πυρήνα των υποστηρικτών του νυν προέδρου, τόνιζε ότι «η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου, χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στη συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε». Σημείωνε δε ότι ο πρόεδρος του κόμματος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση και επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κόμμα «μακριά από προσωπικές στρατηγικές».

Ο Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε «απαράδεκτο να μην έχει καταθέσει ο πρόεδρος τις θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα». Ο πρώην υπουργός κάλεσε κι εκείνος με τη σειρά του τον Στέφανο Κασσελάκη να συγκαλέσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει συμπληρώσει το επίμαχο ερωτηματολόγιο και ούτε πρόκειται.

«Μόλις 5 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, με τη χθεσινή πρωτοβουλία του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, επιχειρείται να εισαχθούν θέματα καταστατικού/ταυτοτικού χαρακτήρα –θέματα που δεν αφορούν το επερχόμενο συνέδριο–, με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται το κλίμα συσπείρωσης και ενότητας που είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», δήλωνε από την πλευρά της η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στήριξη σε Κασσελάκη από Τζάκρη, Κασιμάτη και Χρηστίδου

Υπέρ του προέδρου τοποθετήθηκε η Θεοδώρα Τζάκρη με δήλωσή της στην Αυγή. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται», ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς τους «διαφωνούντες» ότι «δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Υπέρ του ερωτηματολογίου τοποθετήθηκε και η βουλευτής του κόμματος Νίνα Κασιμάτη, η οποία, μάλιστα, έκανε λόγο για ανάγκη επανίδρυσης του κόμματος.

«Για να γίνει η αξία της συνδιαμόρφωσης πράξη στο κόμμα μας, εάν θέλετε απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο του iSYRIZA», σημείωνε με παρέμβασή της στην Αυγή και η Ραλλία Χρηστίδου, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, «τα ερωτήματα στοχεύουν στη σωστή κατεύθυνση».

Αμηχανία και σε άλλες «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», πάντως, εκτός των ήδη εκδηλωμένων αντιδράσεων, μούδιασμα και αμηχανία επικρατεί και σε άλλες «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ερωτηματολόγιο. Η κοινή συνισταμένη της προβληματικής αφορά το γεγονός ότι, ενώ το κόμμα οδηγείται σε μη καταστατικό συνέδριο, τα ερωτήματα που τίθενται στο ερωτηματολόγιο είναι βαθύτατα καταστατικά, καθώς αφορούν την ιδεολογική ταυτότητα, το όνομα και το λογότυπο του κόμματος. Μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι το περιεχόμενο των κειμένων που θα συζητηθούν στο συνέδριο δεν μπορεί να αλλάξουν παρά το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα συνδεθεί στη σημερινή Πολιτική Γραμματεία μέσω zoom, καθώς πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο. Ολα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, ακόμη και η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, σε περίπτωση που δεν βγει λευκός καπνός από τη συνεδρίαση της σημερινής Πολιτικής Γραμματείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ