ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το σκεπτικό όσων στράφηκαν στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών

Στη μία «τάση» είναι κυρίως τα προερχόμενα από τους ΑΝΕΛ στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων έχουν και κυβερνητικά καθήκοντα.

Kathimerini.gr

Δύο «τάσεις» καταγράφηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια, στους κόλπους εκείνων των βουλευτών που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στηρίζουν και με την ψήφο τους τη συμφωνία των Σκοπίων: στη μία «τάση» είναι κυρίως τα προερχόμενα από τους ΑΝΕΛ στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων έχουν και κυβερνητικά καθήκοντα, ενώ στην άλλη είναι τα καταγραφόμενα στον χώρο της Κεντροαριστεράς (προερχόμενα από ΔΗΣΥ και Ποτάμι) που κάνουν μεν λόγο για μια θετική συμφωνία, πλην όμως εκφράζουν προβληματισμό είτε για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση είτε για τυχόν μελλοντικές εξελίξεις.

«Η συμφωνία έρχεται να δώσει λύση σε μια ιστορική εκκρεμότητα. Διευθετεί με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο ένα πρόβλημα δεκαετιών και είναι πατριωτικά ορθή και εθνικά ωφέλιμη», είπε η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η οποία είχε παράλληλα και σύντομη αντιπαράθεση με τον κ. Αδ. Γεωργιάδη, τον οποίο κατηγόρησε για «στοχοποίησή» της. «Τη συμφωνία την πιστώνεται η πάγια εθνική θέση της χώρας και εκείνοι οι οποίοι συνέβαλαν με την υπεύθυνη στάση τους», ανέφερε η κ. Αικατερίνη Παπακώστα, υφυπ. Προστασίας του Πολίτη.

«Η συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα ως προς την ονομασία. Τα σοβαρά ερωτήματα υπάρχουν σχετικά με την ιστορική ανθεκτικότητα της συμφωνίας. Ενώ φαίνεται να επιλύει σημαντικές εκκρεμότητες, δεν αποτελεί το τέλος αλλά την αρχή μιας νέας εποχής, που ενέχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά και ενδεχόμενους κινδύνους και ενδεχόμενες δυσκολίες», σημείωσε ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Σπ. Λυκούδης. «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία που δεν πρέπει ούτε να την εξιδανικεύουμε ούτε να τη δαιμονοποιούμε. Ομως, τα θετικά της συμφωνίας υπερτερούν των αρνητικών», υποστήριξε ο κ. Γ. Μαυρωτάς.

«Από την πρώτη στιγμή υποστήριξα ότι η συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της ΠΓΔΜ είναι σε θετική κατεύθυνση. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του συντάγματος, αποτελούν αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία της συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Αθ. Θεοχαρόπουλος.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μιλάω ως απλός βουλευτής των ΑΝΕΛ και όχι ως γραμματέας ή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Η γνώμη μου είναι ότι και να μην υπήρχε η FYROM, θα έπρεπε να την εφεύρουμε», είπε ο κ. Αθ. Παπαχριστόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση