ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Τρικυμία» στα ελληνοτουρκικά

Το αρνητικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιφυλάσσει αντίκτυπο και για την Κύπρο

Με «τρικυμία», μεγάλη «εποχιακή μπόρα» παρομοιάζουν καλά ενημερωμένες τουρκικές πηγές στην Άγκυρα το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην τουρκική πρωτεύουσα, το ένα επίσημο ανακοινωθέν του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ελληνοτουρκικά ακολουθεί το άλλο. Η τουρκική πλευρά επιμένει στις γνωστές θέσεις της για σειρά ζητημάτων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αγανάκτηση της Αθήνας.

Πριν από λίγες ώρες, η Άγκυρα, δια μέσου του Υπουργού Εξωτερικών, «υπενθύμισε» στην Αθήνα και στην διεθνή κοινότητα την «άλωση» της Κωνσταντινούπολης και της Αγίας Σοφίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση για σταδιακή επαναλειτουργία του ιστορικού ναού ως τέμενος είναι πλέον δεδομένη. Παρόμοια μήνυμα είχε εκπέμψει πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος είχε εξίσου αναφερθεί στην «άλωση».

Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που φέρνει αυτή την στιγμή την Άγκυρα αντιμέτωπη με την Αθήνα. Σε σειρά ζητημάτων, οι δυο πρωτεύουσες ανταλλάσσουν «πυρά» κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Μια απλή ματιά στις σχετικές επίσημες τοποθετήσεις της Άγκυρας μας προϊδεάζει για τα όσα ακολουθούν σε Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ο ξεριζωμός των Ποντίων, η Αγία Σοφία

Στις 19 Μάϊου, στην επέτειο του ξεριζωμού των Ποντίων, Άγκυρα και Αθήνα αντάλλαξαν διπλωματικά πυρά. Η εξέλιξη ήρθε σε μια περίοδο που τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Έβρο και σε ξένα δημοσιεύματα που ήθελαν την Τουρκία να αναπτύσσει δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος.

Στις 29 Μαΐου, στην επέτειο της άλωσης της Πόλης, η Άγκυρα εξαπέλυσε νέα προπαγανδιστική εκστρατεία με αποδεκτή τόσο την συντηρητική-εθνικιστική βάση της κυβερνητικής συμμαχίας όσο και την διεθνή κοινότητα. Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρέθηκε ο ναός της Αγίας Σοφίας, στον οποίο διαβάστηκε το Κοράνι. Από τους επίσημους λογαριασμούς στο διαδίκτυο, η τουρκική Προεδρία και το τουρκικό ΥΠΕΞ συνέβαλαν στην νέα προπαγανδιστική εκστρατεία της Άγκυρας.

Στην συνέχεια, το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε σε σχετικές τοποθετήσεις της Αθήνα για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, υπενθυμίζοντας τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης και προβάλλοντας την άποψη ότι η Τουρκία σέβεται την πολιτισμική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Το τέμενος στην Λεμεσό και η ΑΟΖ

Στις 1 Ιουνίου, το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε αυτήν την φορά στην επίθεση που δέχθηκε ένα τέμενος στην Λεμεσό, επαναλαμβάνοντας την γνωστή τουρκική ρητορική που στρέφεται κατά της Κύπρου.

Μια ημέρα μετά, το τουρκικό ΥΠΕΞ επέστρεψε στο ζήτημα της ΑΟΖ, προειδοποιώντας ότι «Οι νέες περιοχές αδειοδότησης των Τουρκικών Πετρελαίων για τη διεξαγωγή ερευνητικών και γεωτρήσεων βρίσκονται εντός των συνόρων της υφαλοκρηπίδας που έχει αναφέρει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, κάτι που έχει επανειλημμένα ανακοινώσει. Δεσμευόμαστε για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, οι σεισμικές μας δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης πραγματοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε καθοριστεί προηγουμένως».

Λίγες ώρες μετά έγινε γνωστό ότι η Τουρκία ενημέρωσε τον ΟΗΕ για τις περιοχές που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο τελικός στόχος της Άγκυρας

Στην Άγκυρα, καλά ενημερωμένες πηγές προειδοποιούν ότι ο τερματικός σταθμός των προαναφερόμενων ενεργειών της τουρκικής πλευράς είναι η διεξαγωγή νέου κύκλου ερευνών και εργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ελπίδα ότι μελλοντικά, η Άγκυρα θα είναι σε θέση να συμμετάσχει από θέση ισχύος στις πιθανές διαπραγματεύσεις για το μέλλον της περιοχής.

Όπως γίνεται κατανοητό οι προθέσεις και τα σχέδια της Άγκυρας επηρεάζουν την Κύπρο, στην οποία το Κυπριακό παραμένει σε καθεστώς στασιμότητας τουλάχιστον μέχρι το τέλος της διαδικασίας της ανάδειξης της νέας τ/κ ηγεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση