ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από τη Φιλοσοφία και τα Αυτόματα στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι 7 μύθοι που καταρρίπτονται γύρω από την αρνητική επίδραση των ρομπότ στις ζωές των ανθρώπων, και οι προκλήσεις του μέλλοντος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε μια αναλυτική παρουσίαση των υπέρ και των κατά της συνύπαρξης των ρομπότ με τους ανθρώπους προέβη στη διάρκεια της ομιλίας στο 2ο συνέδριο Digital Agenda Cyprus Summit ο Νικόλας Μαυρίδης, ιδρυτής του Interactive Robots and Media Lab (IRML). Το δεύτερο τεχνολογικό συνέδριο Digital Agenda Cyprus Summit διοργάνωσε ο όμιλος SPP MEDIA και η εφημερίδα «Η Καθημερινή» το διήμερο 15-16 Οκτωβρίου.

Η θεματική του κ. Μαυρίδη αποτελείτο από μια ιστορική αναδρομή, ξεκινώντας από την αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και τα Αυτόματα, μέχρι την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ, σε μια νοητή γραμμή κατάληξης που φτάνει στο μέλλον.

Μέσω παραδειγμάτων και οικονομικών αναφορών ο κ. Μαυρίδης επιχείρησε να αναδείξει τα υπέρ και τα κατά της συνύπαρξης πλέον ανθρώπων και ρομπότ, προβαίνοντας στην εκτίμηση πως τα ρομπότ δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους αλλά να τους παροτρύνουν να εξελιχθούν. Ο κύριος Μαυρίδης επισήμανε πως οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξη Τεχνητής Νοημοσύνης εντοπίζονται στους «Συλλογισμούς» του Αριστοτέλη.

Στη συνέχεια της παρουσίας του ο κ. Μαυρίδης προέβη σε κατάρριψη 7 μύθων που σχετίζονται με τον αρνητικό αντίκτυπο των ρομπότ στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Πλέον όπως επεσήμανε ο κ. Μαυρίδης με την χρήση ρομπότ αλλά και της τεχνολογίας γενικότερα, παρέχεται σημαντική βοήθεια σε άτομα τρίτης ηλικίας, παρέχονται διευκολύνσεις σε άτομα για ιατρικούς σκοπούς όπως είναι τα παιδία με αυτισμό. Επιπλέον με την εφαρμογή τεχνητών μελών όπως οι εξωσκελετοί για άτομα με κινητικές αναπηρίες, ως επίσης και τα drones που υποσκελίζουν τις ελλείψεις οδικών υποδομών σε χώρες της Αφρικής και παρέχουν απαραίτητα φάρμακα σε ασθενείς της Αφρικής και άλλα.

«Η νέα πραγματικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αποτελέσει το καύσιμο του κόσμου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης, τονίζοντας παράλληλα πως αυτή την περίοδο διεξάγεται μεγάλη συζήτηση για το ρόλο της ηθικής στο σταυροδρόμι της νέας αυτής εποχής.

Αντίκτυπο στις κοινωνίες

Στη συζήτηση που ακολούθησε υπό τον συντονισμό του Αντώνη Πολεμίτη, για το όλο θέμα τοποθετήθηκαν ο Χριστόφορος Χαραλάμπους (Πανεπιστήμιο Frederick) και η Jahna Otterbacher (RISE), οι οποίοι προσέγγισαν το ζήτημα της επίδρασης της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το κοινωνικοοικονομικό φάσμα και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ο κ. Χαραλάμπους επεσήμανε συγκεκριμένα πως στο μέλλον θα βιώσουμε μια δραματική ανισορροπία στον εργασιακό τομέα, τη στιγμή που αναδύεται ακόμη περισσότερο η ανάγκη για εκπαίδευση. Η Jahna Otterbacher από την πλευρά της σημείωσε πως «είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της περιόδου» και πως είναι απαραίτητο να «αυξήσουμε την προσοχή μας» στις αλλαγές που συντελούνται.

Το Digital Agenda Cyprus Summit έγινε πραγματικότητα χάρη στη μεγάλη στήριξη της Cyta. Ευχαριστούμε επίσης την Τράπεζα Κύπρου, την Deloitte και τη Logicom. Σε αυτό συμμετείχαν τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά/ ερευνητικά ιδρύματα της χώρας: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ινστιτούτο Γενετικής, Πανεπιστήμιο Φρέντερικ και RISE

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X