ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Daniel Domscheit-Berg: Μας λείπει το όραμα για την ανθρωπότητα

Είναι ειδικός ασφάλειας δικτύου και πρώην εκπρόσωπος της WikiLeaks στη Γερμανία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΑΔΕΙΛΙΝΗ

Ο DANIEL DOMSCHEIT-BERG, ειδικός σε θέματα ασφάλειας Δικτύου, εκφράζει τις απόψεις του ως προς τη νέα εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, θεωρεί ότι ο κόσμος σε δέκα χρόνια θα είναι διαφορετικός και πιστεύει ότι σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας όπου μπορούμε να μιλάμε για αυτά που περιμένουμε από το μέλλον και να τα ρυθμίσουμε.

  • Ποιες είναι οι κυριότερες ανησυχίες για την ασφάλεια στην ψηφιακή εποχή, στις προσωπικές μας δραστηριότητες αλλά και στον εμπορικό κόσμο;

Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι κατευθυνόμαστε σε αυτή τη νέα εποχή, για την ανθρωπότητα, δημιουργώντας έναν κόσμο με βαθιά εξάρτηση από την τεχνολογία, αλλά ταυτόχρονα και απίστευτα ασταθή. Αυτός ο ρυθμός με τον οποίο η ψηφιακή τεχνολογία μετασχηματίζει τον κόσμο μας, βρίσκεται στο επίκεντρο όλου του προβληματισμού. Είναι αυτό που επέτρεψε σε ορισμένες εταιρείες να ανέλθουν, αποκτώντας ιστορικά άγνωστη δύναμη και πλούτο. Πλούτο που δημιουργήθηκε από αλγορίθμους και ρομπότ, που δεν ανακατανέμεται πλέον ως απολαβές στην κοινωνία πια αλλά συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων ανθρώπων, όπως ο Jeff Bezos. Επιπλέον, η εξουσία που ασκείται πάνω μας, μάς ωθεί και μας παγιδεύει στους κόλπους μιας στοχευμένης διαφήμισης.

Υπάρχουν πολλές πρακτικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των συσκευών που χρησιμοποιούμε, το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις μας επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε επιθετικές δυνατότητες, αντί να ρυθμίσουν χρήσιμα τον νέο αυτό κόσμο και να διορθώσουν την τεχνολογία. Πιστεύω ότι διακυβεύονται πολύ μεγάλα πράγματα.

  • Υποστηρίζετε τη διαφάνεια και την ίση πρόσβαση στις γνώσεις και τις πληροφορίες. Ποια είναι τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίσατε στην προσπάθεια προώθησης αυτών των αρχών και των ιδανικών;

Η παγκοσμιοποίηση μαζί με την ψηφιοποίηση, θα μπορούσαν να καταστήσουν πολύ πιο εύκολη την προώθηση αυτών των ιδανικών, να τα αναδείξουν σε ένα νέο επίπεδο. Η φτωχότερη γειτονιά στον κόσμο και το πλουσιότερο εμπορικό κέντρο, απέχουν πλέον περίπου 500 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ποτέ πριν δεν είμαστε τόσο κοντά και ποτέ δεν είχαμε τέτοια ισχυρά εργαλεία για να επικοινωνήσουμε, να μοιραστούμε τις γνώσεις και τη σοφία μας και να λύσουμε προβλήματα με την τεχνολογία που έχουμε στα δάκτυλά μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι, εάν πραγματικά το θέλαμε, θα μπορούσαμε να λύσουμε όλα τα μεγάλα προβλήματα. Μας λείπει, όμως, το όραμα για την ανθρωπότητα ως σύνολο. Όπου κι αν κοιτάξουμε, δημιουργούμε περισσότερα εμπόδια μεταξύ μας, αντί να δεχθούμε ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο. Φαίνεται να επιστρέφουμε σε μια εποχή, όπου προτιμούμε την τυφλή πίστη, παρά τη γνώση.

  • Τι μας δίδαξε η WikiLeaks ως πολίτες και με ποιο τρόπο μπορούμε σήμερα να διασφαλίσουμε ότι τα προσωπικά ή επαγγελματικά μας δεδομένα δεν θα παραβιαστούν;

Σίγουρα, όλοι μας πρέπει να επανεξετάσουμε και να μεταρρυθμίσουμε την εκπαίδευση. Πρέπει να κατανοήσουμε τα βασικά στοιχεία της οικονομίας της πληροφορίας, των αλγορίθμων και το τεχνικό αλφάβητο για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως όντα που καθορίζουν το μέλλον τους.

  • Οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ περί πνευματικής ιδιοκτησίας θεσπίστηκαν για να προστατεύσουν τη μουσική, τη κινηματογραφική βιομηχανία, τις τέχνες, τη δημιουργική σκέψη και τις δραστηριότητες ευρύτερα. Μήπως αυτό σημαίνει ότι φτάνουμε στο τέλος του «ελεύθερου διαδικτύου» όπως το γνωρίζουμε;

Η νέα οδηγία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα είναι τεράστια οπισθοδρόμηση. Όπως συμβαίνει συχνά, θέτουμε κανονισμούς υποστηρίζοντας ότι βοηθούν, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η οδηγία δεν βοηθά κανένα καλλιτέχνη, αλλά πλήττει τη δημιουργικότητα. Είναι ακόμα μια προσπάθεια να προστατεύσουμε κάτι από το παρελθόν, παρά να ρυθμίσουμε το μέλλον. Σε δέκα χρόνια θα δούμε τα πρώτα μεταμοσχεύσιμα όργανα που βγαίνουν από 3D εκτυπωτές. Αυτό θα έπρεπε να είναι σήμερα η δημόσια συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα.

  • Πώς βλέπετε να αναπτύσσονται το Διαδίκτυο και το ψηφιακό περιβάλλον στην επόμενη δεκαετία;

Αναμφίβολα όλα θα εξελιχθούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε σήμερα. Στα επόμενα δέκα χρόνια θα δούμε μερικές τεχνολογίες-κλειδιά να ωριμάζουν με τρόπο που θα αλλάξει ολόκληρη την εικόνα. Από τα αυτο-οδηγούμενα οχήματα, μέχρι τα άλματα στην τεχνητή νοημοσύνη, ο κόσμος σε δέκα χρόνια θα είναι διαφορετικός. Γι’ αυτό το λόγο το σήμερα είναι τόσο πολύ σημαντικό. Ζούμε σε μια κομβική στιγμή, έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας, όπου μπορούμε να μιλάμε για αυτά που περιμένουμε από το μέλλον και να τα ρυθμίσουμε. Είναι η πραγματική αποστολή μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση