ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιστορικές πρώτες αποστολές Κίνας, ΗΑΕ στον Άρη, καθοδόν και οι ΗΠΑ

Ονόματα Κυπρίων ταξιδεύουν στον Άρη

ΚΥΠΕ

Όλοι οι διαστημικοί δρόμοι φαίνεται να οδηγούν στον πλανήτη Άρη αυτό τον μήνα, με ιστορικές αποστολές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά, τρία διαστημόπλοια από τρεις διαφορετικές χώρες φθάνουν στον Άρη με μόνο λίγες μέρες διαφορά.

Οι αποστολές από την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι πρώτες στην ιστορία των χωρών. Θα βρεθούν σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη αυτή την εβδομάδα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα προσεδαφιστεί το ρόβερ της NASA.

Ο στερεός αυτός πλανήτης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των ερευνών πολλών διαστημικών υπηρεσιών, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών, καθώς θεωρείται ο πρώτος υποψήφιος για μια μελλοντική ανθρώπινη αποικία εκτός της Γης μας. Στόχος όλων, όπως φαίνεται, είναι να καταστεί το ανθρώπινο είδος ένα διαπλανητικό είδος με αποικίες και σε άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος.

Άραβες και Κινέζοι για πρώτη φορά στον Άρη

Η αποστολή των ΗΑΕ γνωστή ως "Ελπίδα" είναι η πρώτη διαπλανητική αποστολή της χώρας. Ξεκίνησε το ταξίδι της τον Ιούλιο του 2020, και μετά από 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα αναμένεται να φθάσει στον γειτονικό μας πλανήτη σήμερα.

Εάν εισέλθει με επιτυχία σε τροχιά, η αποστολή, που στοίχισε 200 εκατομμυρίων δολάρια, θα ξεκινήσει επιστημονικές παρατηρήσεις για καλύτερη κατανόηση της ατμόσφαιρας και του καιρού στον Αρη.

"Ο κόκκινος πλανήτης κυριεύει την ανθρώπινη φαντασία για αιώνες. Τώρα, βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όπου γνωρίζουμε πολλά για τον πλανήτη και έχουμε το όραμα και την τεχνολογία για να εξερευνήσουμε περαιτέρω" αναφέρει η διαστημική υπηρεσία των ΗΑΕ.

Ο Άρης, σημειώνει, είναι ένας προφανής στόχος για εξερεύνηση για πολλούς λόγους. "Από την επιδίωξή μας να βρούμε ζωή έως μια μέρα να επεκτείνουμε τον ανθρώπινο πολιτισμό σε άλλους πλανήτες, ο Άρης χρησιμεύει ως μακροπρόθεσμο και συνεταιρικό έργο για ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή".

Σημάδια ζωής θα ψάξουν Κινέζοι και Αμερικανοί

Μια μέρα μετά τους Άραβες, το κινεζικό Tianwen-1 (που μεταφράζεται ως Ουράνια Ερωτήματα) θα επιχειρήσει είσοδο στην τροχιά του Άρη. Πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη διαπλανητική αποστολή της Κίνας και αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα στις φιλοδοξίες και τις δυνατότητες της χώρας για κατάκτηση του διαστήματος.

Θα βρεθεί σε μια πολική τροχιά για να χαρτογραφήσει τη μορφολογία και τη γεωλογία του Άρη, ενώ θα χρησιμοποιήσει ένα ραντάρ για εξερεύνηση του υπεδάφους. Θα συλλέξει επίσης δεδομένα για την ιονόσφαιρα και τα ηλεκτρομαγνητικά και βαρυτικά πεδία γύρω από τον πλανήτη. Ακόμα, θα ψάξει για σημάδια παλαιάς και υπάρχουσας ζωής και θα χρησιμεύσει ως ένα δίκτυο επικοινωνίας για να στέλνει και να λαμβάνει πληροφορίες από τη Γη στο ρόβερ.

Το διαστημικό σκάφος θα προετοιμαστεί επίσης για την απόπειρα προσεδάφισης του ρόβερ της αποστολής, το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει τον Μάιο.

Στις 18 Φεβρουαρίου προσεδαφίζεται στον Άρη και το πρωτοποριακό ρόβερ της NASA με την ονομασία Perseverance, το οποίο θα ψάξει για ενδείξεις αρχαίας εξωγήινης ζωής, θα δοκιμάσει το πρώτο ελικόπτερο σε ξένο ουράνιο σώμα και θα συλλέξει σημαντικά στοιχεία για την γεωλογία και το κλίμα στον κόκκινο πλανήτη.

Ονόματα Κυπρίων ταξιδεύουν στον Άρη

Όπως και με άλλες αποστολές της NASA στον Άρη, έτσι και με αυτήν, ταξιδεύουν εντός του ρόβερ μικροτσιπ σιλικόνης ενσωματωμένα πάνω σε μια πλακέτα. Εκεί έχουν αναγραφεί τα ονόματα 10,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που δήλωσαν συμμετοχή στην εκστρατεία της NASA "Στείλε το όνομά σου στον Άρη".

Το ενδιαφέρον του κόσμου να στείλει το όνομά του στον Άρη ήταν πολύ μεγαλύτερο από άλλες αποστολές και έτσι η NASA αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τρία μικροτσίπ προκειμένου να αποθηκευτούν όλα τα ονόματα.

Στον Άρη λοιπόν ταξιδεύουν νοητά σχεδόν 11 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί από την Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X