ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο κορωνοϊός ως ευκαιρία για ψηφιοποίηση

Η συζήτηση έγινε στα πλαίσια του Digital Agenda Cyprus Summit 2020

Σε συζήτηση γύρω από την θεματική με τίτλο «Ο κορωνοϊός ως ευκαιρία για ψηφιοποίηση: Τι Ακολουθεί», παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, ο βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ. κ. Δημήτρης Δημητρίου και ο CEO της CYTA, κ. Ανδρέας Νεοκλέους.

Η συζήτηση που έγινε στα πλαίσια του συνεδρίου ψηφιακής εποχής, Digital Agenda Cyprus Summit 2020, την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020, επικεντρώθηκε γύρω από τις θεματικές της ψηφιοποίησης των κυβερνητικών υπηρεσιών, την ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακός κόμβος για την φιλοξενία δεδομένων αλλά και στα θέματα της παραπληροφόρησης και της υιοθέτησης της τεχνολογίας 5G στη χώρα μας.

Η ψηφιοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών

Το θέμα της ψηφιοποίησης των κυβερνητικών υπηρεσιών ήταν το πρώτο το οποίο συζητήθηκε, με τον κ. Κόκκινο να αναφέρει πως αναπτύσσεται σύστημα που αναμένεται να βρεθεί σε παραγωγή κατά τα μέσα Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο του νέου έτους.

Σε αυτό, οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος, θα μπορούν να πληρώνουν τις κοινωνικές τους ασφαλίσεις ή να κάνουν διάφορους άλλους διακανονισμούς, σημείωσε ο Υφυπουργός. Σταδιακά, όπως σημείωσε, πρέπει να καταργηθούν τα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων.

Στο σημείο αυτό ο κ. Δημητρίου ανέφερε το θέμα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, με τον κ. Κόκκινο να απαντά ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις, με στόχο την παραγωγή αυτού που ονομάζει «mini-justice», όπου θα κατατίθενται έγγραφα απαραίτητα για τις διαδικασίες των δικαστηρίων μας, ειδικά σε περιπτώσεις όπως το lockdown.

Ο ρόλος της CYTA στην ψηφιοποίηση

Με τη σειρά του ο Βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ., έδωσε τον λόγο στον κ. Νεοκλέους, για το πως αναμένεται η CYTA, ως ημικρατικός οργανισμός, να διαραμματίσει ένα κύριο λόγο στην ψηφιοποίηση.

Ο κ. Νεοκλέους σημείωσε ότι η CYTA έχει ένα διπλό ρόλο στον τόπο μας, ως ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών, αλλά και ως ένας ημικρατικός οργανισμός που ανήκει στο κράτος. Όπως ανέφερε, ο οργανισμός βρίσκεται στη διάθεση του κράτους ως προς την ψηφιοποίηση, κάτι που η πανδημία πλέον έχει καταστήσει αναγκαίο. Ακόμη, αναφέρθηκε στην απογοήτευση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, λόγω των δεικτών οι οποίοι αναφέρονται για τον τομέα αυτό στη χώρα μας.

Παράλληλα, μετά την αναφορά του κ. Δημητρίου στον δείκτη, o CEO της CYTA υπογράμμισε ότι έχουν ήδη παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις τόσο για την ανάπτυξη του δικτύου τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενεάς (5G) όσο και για την εδραίωση του δικτύου οπτικών ινών στη χώρα μας. «Έχουμε ένα σχέδιο για την υλοποίηση του 5G σε αρκετές περιοχές της Κύπρου εντός του 2021», ενώ παράλληλα «η κάλυψη με οπτικές ίνες θα περιλαμβάνει όλες τις αστικές περιοχές, μέχρι το τέλος του 2023» σημείωσε.

Η Κύπρος ως περιφερειακός κόμβος φιλοξενίας δεδομένων

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Κόκκινου για το ότι ο Υφυπουργός «χάνει τον ύπνο του, λόγω θεμάτων κυβερνοασφάλειας», ο κ Δημητρίου, ρώτησε αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, για ένα κυβερνητικό σύννεφο υπηρεσιών (government cloud) και αν τα δεδομένα του θα βρίσκονται στη Κύπρο.

Ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε ότι «ναι απόλυτα, τα δεδομένα του συστήματος θα βρίσκονται στη χώρα μας», καθώς σκοπός είναι η ανοικοδόμηση ενός κυβερνητικού κέντρου δεδομένων (government data center), που θα είναι η απαρχή υποδομών φιλοξενίας δεδομένων (data hosting facilities) στη χώρα μας, που θα φέρουν περιφερειακό ρόλο.

Πρόσθεσε ότι στα πλαίσια αυτού του σχεδίου, «θα ήθελε να δει τη CYTA να συνεργάζεται και με εταιρείες του εξωτερικού», για την επένδυση αυτών στη χώρα μας, πάνω σε αυτόν τον τομέα. Στόχος η Κύπρος να γίνει ένας περιφερειακός κόμβος για τη φιλοξενία δεδομένων, τον οποίο θα χρησιμοποιεί και η Κυπριακή Κυβέρνηση», τόνισε ο Υφυπουργός.

Σχετικά με τη δυνατότητα της Κύπρου να προσελκύσει μεγάλα ονόματα όπως την Microsoft, ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε ότι αυτό πρόκειται για τον μεγάλο προσωπικό του στόχο, κάτι που θα ήθελε να πετύχει εντός των επόμενων δύο ετών.

«Αυτό που χρειάζεται για την προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας, είναι η στοχευμένη προσέγγιση τους», σημείωσε ο Υφυπουργός, που πρόσθεσε ότι τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στο νησί και ο υφυπουργός έρευνας και τεχνολογίας και επιστημών των ΗΠΑ, με τον οποίο υπεγράφη και Μνημόνιο Συνεργασίας. Ο Αμερικανός Υφυπουργός, όπως ανέφερε ο κ. Κόκκινος, συμφώνησε με το όραμα του να καταστεί η Κύπρος, ως ένας περιφερειακός κόμβος.

Α. Νεοκλέους: Η μάχη του 5G «πρέπει να κερδηθεί για το καλό του τόπου»

Ο κ. Δημητρίου έφερε στην συζήτηση τις επιθέσεις κατά κεραιών και το θέμα της συνωμοσιολογίας κατά της τεχνολογίας 5G. Όπως πρόσθεσε, «ΔΗ.ΣΥ. καταδίκασε αυτές τις ενέργειες», ενώ ανέφερε ότι αυτό το παγκόσμιο κύμα κατά της εξέλιξης της τεχνολογίας, «δεν αντιλαμβάνεται τα οφέλη από αυτή».

Ο κ. Νεοκλέους τόνισε πως καμία εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς την επαρκή ενημέρωση των πολιτών, αλλά θεωρεί ότι έχουμε «προχωρήσει αρκετά σε αυτό τον τομέα». Αναλυτικά σημείωσε ότι κατά την περσινή του παρουσίαση στο Digital Agenda Cyprus Summit, μόνο 42 χώρες είχαν υιοθετήσει την τεχνολογία 5G, ενώ φέτος έχει εισαχθεί μέχρι στιγμής σε 114, με 200 εκ. συνδρομητές 5G παγκοσμίως και αναμένεται να αυξηθούν σε 236 εκ. μέχρι το τέλος του έτους».

«Η τεχνολογία προχωρά» υπογράμμισε, ενώ έχουν παρθεί οι απαραίτητες αποφάσεις από πλευράς της Κυβέρνησης και του Υφυπουργείου για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας στο νησί μας. «Κανένας δεν θα μας σταματήσει από το να πάρουμε αυτή τη τεχνολογία μπροστά» πρόσθεσε.

«Δεν μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε τη μάχη με τους συνωμοσιολόγους» ανέφερε ο CEO της CYTA, αλλά την «κοινή γνώμη που θεωρεί ότι η μετεξέλιξη της τεχνολογίας, βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο». «Τόσο η CYTA, όσο και η Κυβέρνηση και το Υφυπουργείο έχουν αντιληφθεί νωρίς ότι αυτή η μάχη πρέπει να κερδηθεί για το καλό του τόπου» προσθεσε.



Η παραπληροφόρηση και η κρίση της δημοκρατίας

Στην ερώτηση για τον ρόλο του κράτους κατά της ψηφιακής παραπληροφόρησης ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στην κρίση της δημοκρατίας, που επέρχεται μετά από την παρέμβαση των κυβερνήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κατά των συνομοσιολόγων και της ψευδούς ενημέρωσης.

Στο θέμα των «fake news», ο κ. Κόκκινος τοποθετήθηκε στην υποχρέωση της Κυβέρνησης για την ορθή ενημέρωση των πολιτών και την ορθή αντιμετώπιση των όποιων ανησυχιών, αλλά τόνισε ταυτόχρονα και τη δυσκολία για την αντιμετώπιση των προβληματισμών σε ότι αφορά τα θέματα υγείας.

Ως «πολύ σημαντική εξέλιξη» σχολίασε ο Βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ., κ. Δημητρίου, τις κινήσεις του Υφυπουργείου για την καταπολέμηση των πιο πάνω προβληματισμών.

Από τη πλευρά του ο CEO της CYTA αναφέρθηκε στις συστάσεις της Ε.Ε. προς τα Κράτη-Μέλη ως προς την σωστή εφαρμογή των δικτύων 5G. Ο κ. Νεοκλέους υπογράμμισε στο πρόβλημα της αδειοδότησης αυτής της τεχνολογίας στη χώρα μας, η οποία δεν βρίσκεται σε κρατικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων.

Το Cloud First και «οι μεγάλες δυνατότητες του τόπου»

Στο θέμα της στρατηγικής της Κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα όπως αυτό της Ελλάδας (Cloud First) στάθηκε ο κ. Δημητρίου.

Ο κ. Κόκκινος με τη σειρά του απάντησε ότι το θέμα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και ότι τις προηγούμενες μέρες υπέγραψε την ίδρυση της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τα βιομηχανικά δεδομένα και το Cloud», στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε. «Το Cloud-First είναι μια από τις προτεραιότητες μας και θα παραμείνει», σημείωσε ο Υφυπουργός.

Τέλος, ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε την ανάγκη για την παραχώρηση περισσότερων ευκαιριών στους νέους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα βοηθήσουν σε αυτή τη ψηφιακή επανάσταση που επιζητεί ο τόπος μας.

Ο κ. Νεοκλέους κατέληξε ότι «ο τόπος μας έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες» και σημείωσε ότι «όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

«Τα θετικά μηνύματα που ακούστηκαν», ανέφερε ο κ. Δημητρίου, είναι «η ανάγκη από όλους μας για την επίτευξη μιας ψηφιακής διακυβέρνησης που θα λύνει προβλήματα παρά να τα δημιουργεί».

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση