ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συμφωνία CSEO-MVA: Πολλά τα οφέλη για Κύπριους ερευνητές του διαστήματος

Μέρος της συμφωνίας αποτελούν συγκεκριμένα έργα και αποστολές στο φεγγάρι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του CSEO Γιώργο Δανό

ΚΥΠΕ

Σε μια στρατηγική συμφωνία που θα αποφέρει πολλά οφέλη στην Κύπρο και τους Κύπριους επιστήμονες κατέληξαν αυτές τις μέρες ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και ο διεθνής οργανισμός 'Σύνδεσμος Σεληνιακού Χωριού' (Moon Village Association).

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ από την Ουάσινγκτον, όπου εκπροσωπεί τον MVA στο διεθνές συνέδριο αστροναυτικής, ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός είπε ότι με τη συμφωνία αυτή Κύπριοι ερευνητές θα μπορούν να συμμετέχουν στα επιστημονικά προγράμματα του MVA.

Μέρος της συμφωνίας, πρόσθεσε, αποτελούν συγκεκριμένα έργα και αποστολές στο φεγγάρι. Για παράδειγμα, είπε ότι η Κύπρος θα συμμετέχει σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα αποστολής στο φεγγάρι συσκευής τηλεαπεικόνισης και χρήσης ζωντανής εικονικής πραγματικότητας από την επιφάνεια της Σελήνης.

Ο κ. Δανός σημείωσε ότι ήδη έχουν προσληφθεί Κύπριοι μέσω του CSEO για συντονισμό έργων του MVA και κατά συνέπεια συντονίζεται από την Λευκωσία ένα μεγάλο μέρος των λειτουργιών το διεθνούς αυτού Οργανισμού.

Στο θέμα της συμφωνίας αναφέρεται και δελτίο Τύπου του MVA, όπου σημειώνεται ότι τα δύο μέρη κατέληξαν πρόσφατα σε μια στρατηγική εταιρική σχέση και υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης, σύμφωνα με το οποίο θα επιδιώξουν την ενίσχυση των σχέσεών τους καθώς και την συνεργασία τους στον τομέα του διαστήματος.

«Αυτή η συμφωνία μεταξύ του MVA και του CSEO θα ενισχύσει τους κοινούς τους στόχους όσον αφορά την ανάπτυξη του Σεληνιακού Χωριού και θα προωθήσει τον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος καθώς και την ανάπτυξη πολυάριθμων διαστημικών πρωτοβουλιών», αναφέρεται.

Επιπρόσθετα, η συμφωνία περιλαμβάνει συνεργασία στον τομέα της τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, μέσω συνεργασίας στην οργάνωση διεθνών δραστηριοτήτων και διαγωνισμών, διάφορων έργων, αποστολών και έρευνας.

Σημειώνεται εξάλλου ότι με τη συμφωνία αυτή, ο CSEO, ο οποίος είναι ήδη θεσμικό μέλος του MVA, γίνεται περιφερειακός συντονιστής του MVA στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ παράλληλα προεδρεύει του αναλογικού προγράμματος MVA με στόχο τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων στην περιοχή και διεθνώς.

Ο κ. Δανός, είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αποτελεί μεγάλη τιμή το γεγονός ότι ο MVA έχει αναθέσει στον κυπριακό οργανισμό έναν στρατηγικό ρόλο στην υλοποίηση του οράματος του.

Ο Πρόεδρος του CSEO βρίσκεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ όπου του ζητήθηκε από τον MVA να εκπροσωπήσει τον σύνδεσμο στο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής που θεωρείται ως το μεγαλύτερο διαστημικό συνέδριο της δεκαετίας.

Ερωτηθείς για το συνέδριο στην Ουάσιγκτον, είπε ότι το κύριο του θέμα είναι η επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι.

Ο σύνδεσμος Moon Village Association ιδρύθηκε το 2017. Είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Βιέννη. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός μόνιμου παγκόσμιου άτυπου φόρουμ για ενδιαφερόμενους φορείς όπως οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία, ο ακαδημαϊκός κόσμος και το κοινό. Ο MVA ενθαρρύνει τη συνεργασία για υφιστάμενα ή μελλοντικά διεθνή προγράμματα και αποστολές εξερεύνησης του φεγγαριού, είτε πρόκειται για δημόσιες είτε για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Ετσι, συγκεντρώνει όλες τις προσπάθειες από ιδιώτες και κυβερνήσεις που έχουν ως στόχο την εξερεύνηση και χρησιμοποίηση της Σελήνης κατά τρόπο βιώσιμο.

Τα μέλη του αυξάνονται συνεχώς. Τα νεότερα στοιχεία αναφέρουν ότι αποτελείται από 220 μέλη και 26 θεσμικές οντότητες από περισσότερες από 40 χώρες.

Η αποστολή του είναι μοναδική καθώς φέρνει μαζί τόσο τα διαστημικά κράτη όσο και εκείνα που δεν έχουν ακόμη εισέλθει σε αυτή την βιομηχανία. Δεν υπάρχει άλλη οργάνωση στη διεθνή σκηνή που να έχει μια τέτοια αποστολή, όπως αναφέρει ο ίδιος ο MVA.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση