ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα οφέλη της τεχνολογίας και η σημασία της έρευνας

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη διαπίστωση πως σε λίγα χρόνια για την Κύπρο θα αποτελεί μονόδρομο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Tα οφέλη της τεχνολογίας στον τομέα της Ιατρικής, όσο και η επίδραση των ρομπότ στον εργασιακό κόσμο απασχόλησαν την ομιλία του Γιώργου Νούνεση, Διευθυντή και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας «Δημόκριτος» στο 2ο συνέδριο Digital Agenda Cyprus Summit. Το συνέδριο διοργάνωσε ο όμιλος SPP MEDIA και η εφημερίδα «Η Καθημερινή» το διήμερο 15-16 Οκτωβρίου.

Ο κος Νούνεσης στάθηκε σε μερικά ιδιαιτέρως σημαντικά σημεία, τα οποία αφορούσαν κυρίως στα πλεονεκτήματα τα οποία οι σύγχρονες κοινωνίες απολαμβάνουν, λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης.

Η ομιλία του ξεκίνησε με μια γραφική παράσταση, της οποίας η αφετηρία ήταν το έτος 1440, όταν, δηλαδή, ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος ανακάλυψε την πρώτη μηχανή εκτύπωσης στην ιστορία. Η γραφική παράσταση ήταν πολύ απλή στην κατανόηση: μια γραμμή με ελαφρώς ανιούσα πορεία, κατά μήκος της τοποθετημένες διάφορες τεχνολογικές ανακαλύψεις, με κατακόρυφη άνοδο στο σημείο στο οποίο στην ζωή μας εισήλθαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μέχρι και σήμερα, οπότε κυριαρχούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Νούνεσης, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν, με αντικρουόμενες διαφορές.

Αναφορά ο κος Νούνεσης έκανε και στην πρόοδο της τεχνολογίας στην Ιατρική, εξηγώντας ότι σήμερα μπορεί να γίνει παρέμβαση στο γενετικό υλικό των ανθρώπων για αποκατάσταση γενετικών παθήσεων. Ακόμα μια σημαντική πτυχή της τεχνολογικής εξέλιξης για την οποία μίλησε, είναι η δημιουργία φαγητού από κύτταρα ζώων, σε επιστημονικά εργαστήρια.

Τα ρομπότ στον χώρο εργασίας, πλέον, κατέχουν ένα σημαντικό αριθμό «καθηκόντων», όπως προέκυψε μέσα από την ομιλία του. Ωστόσο, είπε, οι άνθρωποι δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουν με φόβο, ως αντικαταστάτες τους, αλλά να τα βλέπουν με αισιοδοξία και με το σκεπτικό της ανάληψης δράσης και της προσαρμογής στα νέα αυτά δεδομένα.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κο Νούνεση, οι άνθρωποι πρέπει να εμπιστευθούν την τεχνολογία για την ευελιξία που παρέχει στην ανθρωπότητα, το 90% της οποίας, τόνισε, σήμερα έπαψε να ζει σε συνθήκες βαθιάς φτώχειας.

Χρηματοδότηση και έρευνα
Την ομιλία του κ. Νουνέση ακολούθησε μια ιδιαιτέρως σημαντική συζήτηση που περιελάβανε το ζήτημα της χρηματοδότησης ερευνών στο φάσμα των νέων τεχνολογιών και των νέων πραγματικοτήτων. Τη συζήτηση διεύθυνε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτoυ Μελετών «Γλαύκος Κληρίδης».

«Όσο η δύναμη μεταφέρεται σε λίγες εταιρίες το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο» ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης στη δική του τοποθέτηση, με τον Αθανάσιο Αθανασίου να υποστηρίζει πως «τα δεδομένα αλλάζουν ανάλογα με το ειδικό βάρος, λόγου χάρη τα ιατρικά δεδομένα». Σημαντικό κατά τον κ. Αθανασίου η δημιουργία ενός προφίλ πρόγνωσης και αντιμετώπισης.

Ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Χριστοφίδης από την πλευρά του σημείωσε πως «στην Ευρώπη τα πλείστα χρήματα διοχετεύονται στις βιομηχανίες αντί στην Εκπαίδευση», για να προσθέσει πως η καινοτομία ξεκινά από τα Πανεπιστήμια. Το 85% των καινοτομιών την τελευταία πενταετία προέρχονται από τα Πανεπιστήμια υποστήριξε ο κ. Χριστοφίδης. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Κώστα Χριστοφίδη και ο Γιώργος Νούνεσης, ο οποίος υπερασπίστηκε την ανάγκη χρηματοδότησης των ερευνητικών ιδρυμάτων.

Ενέργεια και νέα εποχή

«Προχωράμε στο μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» υποστήριξε Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας παρόλα αυτά πως για οικονομικούς λόγους αυτή η μετάβαση δεν μπορεί να συντελεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο κ. Χριστοφίδης από την πλευρά του αντιπαρέταξε τις δικές του εκτιμήσεις με αριθμητικά δεδομένα, τόσο ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και την εξάρτηση από το πετρέλαιο.

Το Digital Agenda Cyprus Summit έγινε πραγματικότητα χάρη στη μεγάλη στήριξη της Cyta. Ευχαριστούμε επίσης την Τράπεζα Κύπρου, την Deloitte και τη Logicom. Σε αυτό συμμετείχαν τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά/ ερευνητικά ιδρύματα της χώρας: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ινστιτούτο Γενετικής, Πανεπιστήμιο Φρέντερικ και RISE.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X