ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Twitter ετοιμαζόταν μήνες για την ανάρτηση Τραμπ

Εντός της εταιρείας, παράγοντες ήθελαν τον Τζακ Ντόρσεϊ, να τηρήσει μια σκληρή γραμμή ενάντια στα tweets του προέδρου, ενώ άλλοι τον παρότρυναν να παραμείνει ουδέτερος

Εκτενή αναφορά κάνουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times για την εσωτερική προσπάθεια που κατέβαλε η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter τους προηγούμενους μήνες, για να βρει μια μέση λύση κατά των «ιδιόμορφων» αναρτήσεων του προέδρου Τραμπ.

Όπως σημειώνεται, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο πλανητάρχης μέσω νέας του ανάρτησης διέκοψε την διαδικτυακή σύσκεψη ανώτερων στελεχών του Twitter, με όλους να στρέφουν την προσοχή τους στο πλέον διάσημο tweet, που ανέφερε: «όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν οι πυροβολισμοί».

Σύμφωνα με τους NYT, άμεσα μια ομάδα περισσότερων από 10 αξιωματούχων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων και υπευθύνων χάραξης πολιτικής, συγκεντρώθηκαν για να επανεξετάσουν την ανάρτηση και να συζητήσουν σχετικά με τον επικείμενο τρόπο αντίδρασης.

Σύντομα κατέληξαν στο συμπέρασμα και λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Τζακ Ντόρσεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, έδωσε την άδεια για να εφαρμοστεί η «απόκρυψη» της ανάρτησης του Αμερικανού προέδρου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το νέο μέτρο της πλατφόρμας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, με το tweet του Ντόναλντ Τραμπ να κρύβεται πλέον πίσω από μια προειδοποιητική ετικέτα, η οποία αναφέρει ότι το μήνυμα παραβιάζει την πολιτική του κοινωνικού δικτύου κατά της βίας.

Σχεδιάζοντας για το μέλλον

Η απόφαση του Twitter προκάλεσε ευρεία διαμάχη για το κατά πόσο οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτά που εμφανίζονται στους ιστότοπούς τους.

Όμως, για το ίδιο το Twitter, το βράδυ της Πέμπτης ήταν το αποκορύφωμα μηνών συζήτησης και εσωτερικών διαμαχών, καθώς για περισσότερο από ένα χρόνο, η εταιρεία, όπως σημειώνουν οι NYT, «κατασκεύαζε» την υποδομή για να περιορίσει τον αντίκτυπο των όλο και αυξανόμενων απαράδεκτων αναρτήσεων από παγκόσμιους ηγέτες.

Παράλληλα, προετοιμαζόταν για τη μέρα κατά την οποία αναπόφευκτα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα έκανε μια τέτοιου είδους ανάρτηση.

Τα tweets όμως του Αμερικανού προέδρου, που οι New York Times παρομοιάζουν ως ένα «προεδρικό μεγάφωνο», προκαλούσαν όμως αρκετές εσωτερικές τριβές στην εταιρεία, με αρκετά στελέχη επανειλημμένα να ζητούν από τον Ντόρσεϊ, να αναλάβει δράση κατά των αναρτήσεων του Ντόναλντ Τραμπ.

Ταυτόχρονα, ουκ ολίγοι ήταν εκείνοι που ζητούσαν από τον Διευθύνων Σύμβουλο του Twitter να παραμείνει ουδέτερος, όπως είχε κάνει η εταιρεία για χρόνια.

Το Twitter στο παρελθόν δεν είχε αγγίξει τις αναρτήσεις του προέδρου, παρά το ότι αυτές ήταν κατά των κανόνων της πλατφόρμας. Καθώς όμως ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να χρησιμοποιεί το κοινωνικό δίκτυο για να χλευάζει τους αντιπάλους του και να διαδίδει ψευδείς δηλώσεις, η εταιρεία αντιμετώπισε έντονη κριτική από διάφορες πλευρές.

Το 2018, δύο από τα tweets του προέδρου ξεχώρισαν στους αξιωματούχους του Twitter, που προτίμησαν να μείνουν ανώνυμοι μιλώντας στους NYT, φοβουμενοι τους οπαδούς του προέδρου. Στο πρώτο, ο Τραμπ συζήτησε την εκτόξευση πυρηνικών όπλων στη Βόρειο Κορέα, ενώ στο άλλο, αποκάλεσε έναν πρώην βοηθό, ως «έναν τρελό, χαμηλής ζωής» και ως «σκυλί».

Ο Ντόρσεϊ τότε, είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την εύρεση ενός μέσου το οποίο θα διευθετούσε το θέμα με ένα έμμεσο τρόπο, αναφέρουν τα στελέχη στην εφημερίδα.

Έτσι κυκλοφόρησαν «ετικέτες», οι οποίες δηλώνουν ότι ένα tweet χρειάζεται «έλεγχο για ψευδείς γεγονότα» ή ότι περιέχει βίντεο και φωτογραφίες ίσως έχουν τροποποιηθεί ώστε να είναι παραπλανητικά.

Η τελική απόφαση

Σε αντίδραση του προς την απόφαση της εταιρείας, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευελιξίας που απολαμβάνουν στην εποπτεία του περιεχομένου τους.

Σκοπός όπως αναφέρουν οι NYT, είναι ο περιορισμός της νομική προστασίας που απολαμβάνουν οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Από τη πλευρά του, ο Τζαρκ Ντόρσεϊ έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι η διαδικασία «ελέγχου των γεγονότων» πρέπει να είναι ανοιχτή στο κοινό, έτσι ώστε τα γεγονότα να είναι «επαληθεύσιμα από όλους».

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Ντόναλντ Τράμπ και του Twitter έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία του λόγου. Σύμφωνα με το άρθρο 230 του Communications Decency Act των ΗΠΑ, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης προστατεύονται από την μεγαλύτερη ευθύνη για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στις πλατφόρμες τους.

Οι Ρεπουμπλικανικοί νομοθέτες υποστήριξαν ότι οι εταιρείες ενεργούν ως «εκδότες» και όχι απλώς ως «διανομείς περιεχομένου» και πρέπει να αφαιρεθούν από αυτές, οι υφιστάμενες προστασίες.

Σε δηλώσεις του στους NYT, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Κολούμπια ανέφερε ότι «αυτές οι πλατφόρμες κατέχουν πλέον απίστευτη δύναμη και επιρροή».

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η απάντηση από πλευράς του Twitter στην προκειμένη περίπτωση ήταν απαραίτητη, καθώς όπως σημείωσε, «υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την αμερικανική δημοκρατία, μέσω της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης σε αυτές τις πλατφόρμες».

Με Πληροφορίες / Φωτογραφία: New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση