ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί ο Στιβ Τζομπς πέταξε το πρώτο iPhone στο πάτωμα

Το άγνωστο περιστατικό και η ιστορία του οραματιστή ιδρυτή της Apple

Money Review

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Στιβ Τζομπς πέθανε, σε ηλικία 56 ετών, νικημένος από τον καρκίνο στο πάγκρεας. Μέχρι και σήμερα, η Silicon Valley και η παγκόσμια βιομηχανία της τεχνολογίας δεν έχει πάψει ούτε μία μέρα να αναζητά «τον επόμενο Στιβ Τζομπς», όμως κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει να επηρεάσει την ανθρωπότητα, την τεχνολογία και την οικονομία όπως το έκανε ο συνιδρυτής της Apple με το iPhone.

Η Apple διατηρεί μία σελίδας μνήμης στο σάιτ της, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη μοιραστεί τις σκέψεις τους και τις αναμνήσεις τους για τον οραματιστή που άλλαξε τον κόσμο.

Όμως ο Ρότζερ Τσενγκ, του CNET, περιγράφει ένα άγνωστο περιστατικό που έλαβε χώρα στα γραφεία της Wall Street Journal, όπου εργαζόταν τότε, λίγο πριν από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone, το 2007.

Ο Τζομπς είχε επισκεφθεί τα γραφεία της εφημερίδας για να παρουσιάσει σε καμιά 20αριά δημοσιογράφους το νέο gadget της Apple, όταν κάποιος από αυτούς τον ρώτησε εάν το iPhone είναι ανθεκτικό.

Αμέσως, και χωρίς δισταγμό, ο CEO της Apple πέταξε με δύναμη το πρωτότυπο iPhone που κρατούσε στο χέρι του, στο πάτωμα, προς το κέντρο της αίθουσας. Όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα έβγαλαν ένα αναφώνημα έκπληξης και μετά επικράτησε απόλυτη σιωπή.

Το iPhone είχε γλιτώσει από τη δυνατή πτώση χωρίς γρατζουνιά. Ίσως να βοήθησε η μοκέτα.

«Η μνήμη αυτή υπογραμμίζει το πόσο μακριά έφτανε ο Τζομπς για να κάνει εντύπωση», λέει ο Τσενγκ. «Φανταστείτε πόσο καταστροφικό θα ήταν εάν το iPhone είχε σπάσει ή χαλάσει μπροστά σε τόσο πολλούς δημοσιογράφους».

Αυτός ήταν ο Στιβ Τζομπς. Ένας χαρισματικός ηγέτης που μετέτρεψε την startup που είχε ιδρύσει στο γκαράζ των γονιών του στην πολυτιμότερη επιχείρηση του κόσμου, πείθοντας για πρώτη φορά την ανθρωπότητα ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα αντικείμενο πόθου.

Η καριέρα του ξεκίνησε όταν παράτησε τις σπουδές του έπειτα από το πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο, επιλέγοντας αντ΄ αυτού να κάνει κάποια επιλεγμένα μαθήματα. Ένα από αυτά ήταν η καλλιγραφία. «Ήταν όμορφο, ιστορικό, διακριτικά καλλιτεχνικό με έναν τρόπο τον οποίο η φυσική δεν μπορεί να συλλάβει και το βρήκα συναρπαστικό», είχε πει ο Τζομπς σε μία φημισμένη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το 2005.

Μία δεκαετία αργότερα, αυτά τα μαθήματα επηρέασαν τη δουλειά του στο Macintosh, το οποίο για πρώτη φορά εισήγαγε ωραίες γραμματοσειρές σε έναν υπολογιστή. «Και αφού τα Windows απλά αντέγραψαν το Mac, είναι πιθανό ότι χωρίς αυτό, κανένας υπολογιστής δεν θα είχε (τις γραμματοσειρές)», όπως θα έλεγε αργότερα.

Η διαίσθηση του Τζομπ στο να βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στην τεχνολογία και την τέχνη έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας της Apple.

Η εταιρεία ιδρύθηκε όταν ο Τζομπς είδε τον φίλο του, Στιβ Βόζνιακ (ή απλά «Βοζ») να φτιάχνει τον δικό του υπολογιστή και του πρότεινε να συνεργαστούν: Ο Βοζ θα ήταν ο σχεδιαστής του προϊόντος και ο Τζομπς ο πωλητής.

Όλα ήταν τέλεια. Ήταν νέοι, ταλαντούχοι και ζούσαν στη Silicon Valley την κατάλληλη στιγμή. Οι υπολογιστές θα γίνονταν η πιο επικερδής βιομηχανία στον κόσμο. Έπειτα από έναν χρόνο, κυκλοφόρησαν στην αγορά το Apple II, το οποίο τους έκανε πλούσιους.

«Σχεδόν από την αρχή της Apple, ήμασταν για κάποιον απίστευτα τυχερό λόγο, αρκετά ευτυχείς να βρισκόμαστε στο σωστό μέρος, στην σωστή στιγμή», θα έλεγε.

Ο Τζομπς έγινε τεράστιο αστέρι τη δεκαετία του 1980, αλλά υπό το βάρος της πίεσης της διοίκησης μίας εταιρείας με παγκόσμια παρουσία, χρειαζόταν βοήθεια. Απευθύνθηκε στον CEO της Pepsi, Τζον Σκάλεϊ το 1983, λέγοντάς του: «Θέλεις να πουλάς ζαχαρόνερο όλη σου τη ζωή ή θέλεις να έρθεις μαζί μου και να αλλάξεις τον κόσμο;».

Ο Σκάλι δέχθηκε, όμως η σχέση τους χάλασε, με αποτέλεσμα τελικά ο Τζομπς να απολυθεί από την εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του καταρρακωμένος.

Όμως αργότερα θα παραδεχόταν ότι ήταν αυτό που χρειαζόταν για να ξαναβρεί τη δημιουργικότητά του και να αρχίσει και πάλι από την αρχή.

Ίδρυσε την Pixar, η οποία έφτιαξε την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων από υπολογιστή, το Toy Story. Η εταιρεία πουλήθηκε στην Disney αντί 7,4 δισ. δολαρίων το 2006.

Το 1997, και ενώ η Apple άρχισε να χωλαίνει χωρίς τον οραματιστή ιδρυτή της, ο Τζομπς επέστρεψε.

Από το σημείο εκείνο, κάθε νέο προϊόν της εταιρείας ήταν μία τεράστια επιτυχία, την οποία αντέγραφε ολόκληρη η βιομηχανία της τεχνολογίας.

Το πρώτο iMac ήταν μία στυλάτη απάντηση στους άχαρους υπολογιστές της εποχής. Με τον σχεδιασμό του Τζόνι Άιβ, δεν χρειαζόταν να είσαι πια «σπασικλάκι» για να αγαπάς τους υπολογιστές.

Το iPod και το iTunes έφεραν την επανάσταση στη βιομηχανία της τεχνολογίας.

Όμως το iPhone ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα της Apple. Έκανε της οθόνες αφής mainstream και μετέτρεψε την εταιρεία σε παγκόσμιο ηγέτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Κινητά-tablets: Τελευταία Ενημέρωση

X