ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χυλοπίτες γκρατιναρισμένες με ντομάτα και ρίγανη

Ένα υπέροχο φαγητό για το μεσημεριανό μας τραπέζι

Kathimerini.gr

Υλικά (για 4 - 5 άτομα)

1 πακέτο (500 γρ.) χυλοπίτες
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους, χτυπημένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
50 ml ελαιόλαδο
200 γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο (ή κατίκι Δομοκού)
200 γρ. γραβιέρα, κατά προτίμηση Αμφιλοχίας, τριμμένη
1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη χοντροκομμένη ή 1/2 κουτ. σούπας ξερή
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Προετοιμασία: 10' Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 15΄- 20΄

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και όταν ζεσταθεί και αρχίσει να βγάζει το άρωμά του, ρίχνουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε, αφήνουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε τις χυλοπίτες, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτά και προσθέτουμε 2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, έτσι ώστε να αρχίσει να βράζει, αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για να ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε λίγο - λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται, ώστε να βράσουν οι χυλοπίτες και μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Ρίχνουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Σκορπάμε από πάνω τα τυριά και ψήνουμε για περίπου 5 - 6 λεπτά, ίσα να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με σαλάτα.

Μυστικό: Μια άλλη παραλλαγή είναι να ανακατέψουμε 400 γρ. γιαούρτι με τη γραβιέρα και τις χυλοπίτες, να τα αδειάσουμε στο ταψί και να τα ψήσουμε για 15 λεπτά.

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση