ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οκτώ τρόποι να ελέγξετε τις μερίδες σας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πολύς κόσμος δεν σκέφτεται ποια είναι η μερίδα που πραγματικά τους αναλογεί και σταματάνε να σερβίρονται όταν… γεμίσει το πιάτο τους. Μάθετε πώς μπορείτε να ελέγχετε τις μερίδες σας, για να ελέγχετε και τις θερμίδες σας.

Ο έλεγχος των μερίδων σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε μικροσκοπικά ποσά ή να μετρήσετε με ακρίβεια τον αριθμό των μπιζελιών στο πιάτο σας. Αλλά αν τρώτε μεγάλες ποσότητες, τότε ίσως χρειαστεί να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να «δει» ένα μικρότερο γεύμα ως φυσιολογικό. Ακολουθούν μερικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε και σίγουρα κάποιοι από αυτούς θα φέρουν αποτέλεσμα.

1. Χρησιμοποιήστε μικρότερο πιάτο
Αν βάλετε μια κανονική μερίδα φαγητού σε ένα μεγάλο πιάτο θα φαίνεται μικρότερη, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ότι με αυτά που βάλατε, δεν θα χορτάσετε. Γι’ αυτό προτιμήστε ένα μικρότερο πιάτο για να αποφύγετε την υπερφόρτωση φαγητού και συνεπώς και θερμίδων.

2. Βάλτε χρώμα και φαντασία
Πολύς κόσμος λέει ότι πρώτα τρώμε με τα… μάτια. Αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού ενώ οι αισθήσεις της γεύσης, της οσμής και της όρασης είναι ξεχωριστές, τα οπτικά ερεθίσματα έχουν φανεί να αλλάζουν την αντίληψη της γεύσης και της οσμής. Το χρώμα μπορεί να είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας σ’ αυτό, γι’ αυτό φτιάξτε χρωματιστές σαλάτες και διακοσμήστε τα πιάτα σας!

3. Μην διπλασιάζετε τους υδατάνθρακες
Εαν έχετε ήδη κάποιο υδατάνθρακα (πατάτες, ρύζι) με το γεύμα σας, δεν χρειάζεστε ψωμί με το γεύμα σας. Αν, όμως, θέλετε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με λίγο ψωμί, θα πρέπει να μειώσετε ανάλογα την ποσότητα υδατάνθρακα στο πιάτο σας. Για παράδειγμα, φάτε μια πατάτα λιγότερη και μια μικρή φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.

4. Δοκιμάστε το μέτρημα
Σας είναι δύσκολο να υπολογίσετε την σωστή μερίδα φαγητού κάθε φορά; Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κύπελλα μέτρησης κι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτετε ειδικά κύπελλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φλιτζάνια, κούπες ή δοχεία που έχετε ήδη στο σπίτι. Είναι ένας απλός τρόπος μέτρησης του φαγητού σας κάθε φορά.

5. Να είστε επιλεκτικοί με το επιδόρπιο
Τελειώστε το γεύμα σας με φρούτα και όχι με κέικ σοκολάτας. Με μια φρουτοσαλάτα θα νιώθετε περισσότερο χορτάτοι από μια σοκολάτα.

6. Μην τρώτε ό,τι έχει μείνει στο πιάτο των άλλων
Αποφύγετε τον πειρασμό να «γυαλίσετε» τα πιάτα των παιδιών σας ή ακόμη και να τελειώσετε ό,τι έχει μείνει από το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα. Η σπατάλη των τροφίμων σίγουρα δεν είναι ιδανική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε επιπλέον θερμίδες χωρίς λόγο, απλά για να τελειώσετε και την παραμικρή μπουκιά. Εάν διαπιστώσετε ότι σας περισσεύει φαγητό πολύ τακτικά, τότε προσπαθείστε να μαγειρεύετε λιγότερο ή χρησιμοποιήσετε ό,τι έχει μείνει για να φτιάξετε άλλο γεύμα.

7. Ο κανόνας των 20 λεπτών
Τελειώσατε το γεύμα σας και δεν νιώθετε χορτάτοι; Περιμένετε περίπου 20 λεπτά πριν γεμίσετε το πιάτο σας για δεύτερη φορά. Πάντοτε χρειάζεται λίγο χρόνο για να αισθανθείτε πλήρης αφού έχετε φάει.

8. Ζητήστε λιγότερα
Όταν τρώτε έξω, προσέξτε τις μερίδες σας. Οι μερίδες σε εστιατόρια συνήθως είναι διπλάσιες ή τριπλάσιες. Είναι πιο εύκολο να αποφύγετε τον πειρασμό εάν το φαγητό δεν είναι στο πιάτο σας από την αρχή, γι’ αυτό πείτε όχι στο καλάθι με το ψωμί και αποφύγετε να φάτε και το ψωμί και τις πατάτες στο μπέργκερ σας.

Διατροφικό tip:
Όταν μαγειρεύετε στο σπίτι, αντί να σερβίρετε το φαγητό σε πιατέλες, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ατομικά πιάτα, ώστε να ελέγχετε καλύτερα την ποσότητα που τρώτς και να μην μπαίνετε στον πειρασμό να ξαναγεμίζετε το πιάτο σας από τις πιατέλες.

Μάθε και αυτό:
Στις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συστήνονται ημερησίως: 5 με 7 μερίδες υδατάνθρακες, 2 με 3 μερίδες πρωτεΐνη, 3 μερίδες λαχανικά και 2 μερίδες φρούτα, 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να υπολογίσω το κοτόπουλο ή τα όσπρια σαν μερίδα;
Για τις γυναίκες, 1 στήθος κοτόπουλο (περίπου 100γρ) ισοδυναμεί με 1 εσωτερική παλάμη, ενώ οι άντρες χρειάζονται συνήθως τη διπλάσια ποσότητα. Όσον αφορά στα όσπρια, υπολογίστε την παλάμη συν τα δάκτυλα του χεριού για περίπου 1 φλιτζάνι (200γρ) για γυναίκες και 1,5-2 φλιτζάνια για άντρες (300-350γρ). Η ενδεικτική ημερήσια ποσότητα θερμίδων είναι 2000 θερμίδες για τις γυναίκες και 2500 θερμίδες για τους άνδρες.

Πηγή: Must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση

X