ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς η πορνογραφία επηρεάζει την ψυχική υγεία μας

Η επίδραση του εθισμού της στην ζωή μας

must.com.cy

Της Ζωής Τουτουντζίδου

Η πορνογραφία είναι κάτι περισσότερο από μια φαντασίωση ή ανάγκη. Όσα παρακολουθούμε μέσω τις οθόνης μας είναι ικανά αν επηρεάσουν τόσο την ψυχική όσο την διανοητική υγεία μας. Σύμφωνα με έρευνες η συχνή παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού επηρεάζει την φυσιολογία του εγκεφάλου ακριβώς όπως ο εθισμός στο αλκοόλ ή το τσιγάρο. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν άνθρωποι νεαρής ηλικίας ως πιο ευάλωτοι στον εθισμό. Με αφορμή λοιπόν την δήλωση της τραγουδίστριας Billie Eilish, ότι η παρακολούθηση πορνό επηρέασε την νοητική και ψυχική της κατάσταση σε νεαρή ηλικία, είναι σημαντικό να τονίσουμε την επίδραση του πορνό στην υγεία των παιδιών.

Η επίδραση της εικόνας στην ψυχική μας υγεία

Μια έντονη εικόνα είναι ικανή να επιδράσει άμεσα στον εγκέφαλο μας, επηρεάζοντας την εσωτερική επικοινωνία του συνειδητού και του ασυνειδήτου.Αν για παράδειγμα κάποιος δει μια εικόνα πορνογραφικού υλικού χωρίς να είναι πρώτα σωστά ενημερωμένο για την ερωτική πράξη, θα σκέπτεται για μέρες το περιεχόμενο της. Τα παιδιά και όσοι δεν έχουν σεξουαλικές εμπειρίες δεν μπορούν αμέσως να αποκωδικοποιήσουν και να βιώσουν τις εικόνες. Αυτή η σκέψη αντίστοιχα είναι ικανή αν δημιουργήσει μνήμες, φαντασιώσεις ακόμα και εμμονές ως προς την ερωτική πράξη.

Τα προβλήματα που προκαλεί ο εθισμός πορνογραφικού υλικού

Το άτομο που εθίζεται στη πορνογραφία τείνει να κλείνεται στον εαυτό του, να βάζει σε κίνδυνο την καριέρα του, τους φίλους του, την οικογένεια του και να θέλει να ζει σε ένα απατηλό σεξουαλικό σύμπαν. Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που είναι εθισμένα στο πορνό συχνά παρουσιάζουν παράνομε συμπεριφορές όπως ενδοοικογενειακή βία και ο βιασμός. Επίσης, πιθανόν είναι να απολαμβάνουν την συντροφιά ατόμων με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ενώ, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες της New York Daily News το 30% του συνόλου της κίνησης στο διαδίκτυο αφορά την εύρεση πορνογραφικού υλικού, ποσοστό μεγαλύτερο από την αναζήτηση ειδησεογραφικού υλικού.

Τρόποι αντιμετώπισης

1. Σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών

2. Βοήθεια από λειτουργό ψυχικής υγείας

3. Υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον

4. Κοινωνικοποίηση

5. Απόρριψη ενοχών

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση