ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τάρτα/κέικ με μήλο, αναρή και σιρόπι σφενδάμου

Συνταγή της Αθηνάς Λοϊζίδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κέικ/τάρτα για το φθινόπωρο, νόστιμο και εύκολο στην ετοιμασία του γλυκό. Πολύ πρακτικό και γρήγορο γλυκό, με υπέροχη μυρωδιά και νόστιμα καραμελωμένα μήλα.

Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 60΄
Θερμίδες ανά μερίδα: 420

Θα χρειαστούμε ένα στρογγυλό ταψί για κέικ, διαμέτρου 24 εκ., η βάση του οποίου να έχει στρωθεί με λαδόχαρτο.

ΥΛΙΚΑ:

Για 8 μερίδες:

Για μήλα με σιρόπι σφενδάμου:

30 γρ. βούτυρο
2 μεγάλα μήλα (400 γρ.), κομμένα σε φέτες
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. σιρόπι σφενδάμου Maple Joe

Για το κέικ:

100 γρ. βούτυρο
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. ζάχαρη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
3 αβγά
½ κ.γ. βανίλια
110 γρ. γάλα αμυγδάλου
150 γρ. αναρή θρυμματισμένη

Για γαρνιτούρα:

Καστανή ζάχαρη
Σιρόπι σφενδάμου Maple Joe

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Για τα μήλα με σιρόπι σφενδάμου: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλάτι, αφήνουμε τα μήλα να σοταριστούν μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου και αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά. Αφήνουμε τα μήλα στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
2. Για το κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Στρώνουμε το ταψί μας διαμέτρου 24 cm με ένα κομμάτι λαδόκολλα.
3. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, τα αβγά, το γάλα αμυγδάλου και τη βανίλια. Κτυπάμε μέχρι τα υλικά μας να ενωθούν. Ρίχνουμε το μισό μείγμα κέικ στο ταψί και τοποθετούμε επάνω τα μισά μήλα και τη θρυμματισμένη αναρή. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα κέικ και τελειώνουμε σκορπώντας επάνω τα υπόλοιπα μήλα.
4. Ψήνουμε το κέικ για περίπου 50-60 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά.
5. Αφαιρούμε το κέικ από το ταψί και το βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Κόβουμε σε φέτες. Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου με λίγη καστανή ζάχαρη και κουταλιές σιρόπι σφενδάμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Γλυκά: Τελευταία Ενημέρωση