ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Βενετία βγάζει τη μάσκα

Η Βενετία είναι μια πόλη που πατάει με το ένα πόδι στο σήμερα και με το άλλο στο χθες

Kathimerini.gr

Οκτώ στάσεις στην πόλη με ή χωρίς θέα στο Μεγάλο Κανάλι.

1. Τα καφέ της Γαληνοτάτης
Το διασημότερο καφέ της πόλης άνοιξε το 1720 και συγκαταλέγεται στα παλαιότερα του κόσμου. Το όνομά του ήταν Triumphant Venice, όμως στη συνείδηση των Βενετσιάνων επικράτησε το Florian (από τον ιδιοκτήτη του, Floriano Francesconi). Τρεις αιώνες αργότερα διατηρεί ακέραια τη φήμη του, είναι πολυτελές, λαοφιλές και ακριβό (ένα εσπρεσάκι, που στην Ιταλία θεωρείται... είδος πρώτης ανάγκης και στοιχίζει 1-2 ευρώ, στο Florian κοστίζει 6,50 ευρώ). Πιο σύγχρονο, λιγότερο προβεβλημένο και πιο οικονομικό είναι το Caffè Letterario. Βρίσκεται στο ισόγειο του μουσείου Querini Stampalia, έχει μίνιμαλ διακόσμηση και ενδείκνυται για γεύμα, δείπνο ή κοκτέιλ.
|| Caffè Florian: Πλατεία Αγίου Μάρκου, caffeflorian.com. | Caffè Letterario: Campo Santa Maria Formosa, querinistampalia.org.

2. Από τον Τιντορέτο στον Καντίνσκι


Η Πινακοθήκη της Ακαδημίας φιλοξενεί έργα των Τζορτζόνε, Τιντορέτο και Καρπάτσο. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Για το διψασμένο φιλότεχνο κοινό, η Βενετία είναι μια όαση με αμέτρητα μουσεία. Ωστόσο –και εδώ έρχεται η απογοήτευση– αποκλείεται να προλάβετε να τα δείτε όλα. Πριν από το ταξίδι κάντε μια καλή έρευνα, ώστε να βάλετε στο πρόγραμμα όσα πραγματικά σας ενδιαφέρουν. Στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας θα δείτε έργα των Βερονέζε, Τιντορέτο, Καρπάτσο (ο τελευταίος το 1496 φιλοτέχνησε το «Miracolo della Croce a Rialto», που απεικονίζει τη γέφυρα του Ριάλτο όταν ήταν ακόμη ξύλινη – αξίζει να ψάξετε τον συγκεκριμένο πίνακα, για να συγκρίνετε πώς ήταν η διάσημη γέφυρα 500 χρόνια πριν και πώς είναι σήμερα). Οι λάτρεις του μοντερνισμού αφιερώστε τουλάχιστον μισή μέρα στη Συλλογή της Πέγκι Γκούγκενχαϊμ, που περιλαμβάνει έργα θρυλικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα (Νταλί, Μιρό, Πικάσο, Πόλοκ, Καντίνσκι κ.ά.). Φιλοξενείται στο Palazzo Venier dei Leoni, το σπίτι της Αμερικανίδας συλλέκτριας, στην αυλή του οποίου είναι θαμμένη, δίπλα στα πολυαγαπημένα σκυλιά της.
|| Πινακοθήκη της Ακαδημίας: Campo della Carità, Dorsoduro, gallerie accademia.it. Γενική είσοδος 12 ευρώ. Λόγω αποκατάστασης, κάποιες αίθουσες δεν είναι ανοιχτές στο κοινό. | Συλλογή Πέγκι Γκούγκενχαϊμ: Μεγάλο Κανάλι, Dorsoduro 701, guggenheim-venice.it. Γενική είσοδος 15 ευρώ.

3. Στο αρχαιότερο γκέτο του κόσμου
Ή, για την ακρίβεια, σε ένα από τα αρχαιότερα. Το γκέτο της Βενετίας βρίσκεται στη συνοικία Cannaregio και θεσμοθετήθηκε το 1516 για να ελεγχθεί ο αυξανόμενος εβραϊκός πληθυσμός, που βρήκε καταφύγιο στη Γαληνοτάτη μετά τον ισπανικό διωγμό του 1492. Τυπικά, δεν ήταν το πρώτο γκέτο του κόσμου (προϋπήρχαν της Πράγας και της Φρανκφούρτης), είναι όμως αυτό στο οποίο γεννήθηκε η λέξη, πιθανώς, από το χυτήριο χαλκού ή ghèto που λειτουργούσε στη συγκεκριμένη περιοχή. Αξίζει να κάνετε μια ήρεμη βόλτα, μακριά από τις τουριστικές ορδές του κέντρου, και να παρατηρήσετε τον κόσμο και τους νεαρούς μαυροφορεμένους ραβίνους που διασχίζουν τη μεγάλη πλατεία με ένα καπουτσίνο στο χέρι. Εδώ –περισσότερο από οπουδήποτε αλλού– θα καταλάβετε ότι η Βενετία είναι μια πόλη που πατάει με το ένα πόδι στο σήμερα και με το άλλο στο χθες.


Τέτοια εποχή οι μασκαράδες κατακλύζουν την πόλη. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

4. Κάν’ το όπως ο Κιούμπρικ
Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ προμηθεύτηκε τις μάσκες της τελευταίας του ταινίας («Μάτια ερμητικά κλειστά») από το Ca’ Macana, κάνοντας το όνομά του να ταυτιστεί με το όμορφο μαγαζάκι. Εκτός από μάσκες προς πώληση, το Ca’ Macana διοργανώνει και εργαστήρια για οικογένειες με μικρά παιδιά. Διαλέξτε ανάμεσα σε εξήντα διαφορετικές λευκές μάσκες από παπιέ μασέ που αντλούν τη θεματολογία τους από το Καρναβάλι και την Κομέντια ντελ  Άρτε και διακοσμήστε τες χρησιμοποιώντας τέμπερα, νερομπογιά, κερί, χρυσό, ασημί ή χάλκινο χρώμα. Φεύγοντας, μαζί με τη μάσκα, θα σας δώσουν και ένα αντίτυπο του βιβλίου «Venetian Masks», για μελέτη στο σπίτι.
|| Ca’ Macana, Dorsoduro, 3172, camacana.com. Κόστος: 49 ευρώ/άτομο. Για παιδιά άνω των 4 ετών.

5. Βιβλία σε γόνδολα


Το παλαιοβιβλιοπωλείο Libreria Acqua Alta. Εδώ τα βιβλία είναι τοποθετημένα μέσα σε μπανιέρες. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Η πινακίδα στο παράθυρο γράφει «fire exit» και σε οδηγεί με ένα βελάκι να... πέσεις κατευθείαν στο κανάλι. Αδέσποτες γάτες χασμουριούνται ξαπλωμένες πάνω σε βιβλία και περιοδικά, στοιβαγμένα σε κάδους, μπανιέρες, ακόμα και μέσα σε μια γόνδολα. Αυτό το θέαμα αντικρίζεις μπαίνοντας στο παλαιοβιβλιοπωλείο Libreria Acqua Alta, που επιστράτευσε την εφευρετικότητά του για να προστατευτεί από τις πλημμύρες (αλλά και για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό). Η ατμόσφαιρα εδώ είναι ζεστή και παλιομοδίτικη, σαν ταινία του 1960 σε αυθεντική κόπια.
|| Libreria Acqua Alta, Calle Longa S.M. Formosa.

6. Ξημέρωμα στο Μεγάλο Κανάλι
Ξυπνήστε πριν χαράξει και πάρτε το βαπορέτο από την Arsenale προς τον σταθμό της Santa Lucia, για να δείτε τον ήλιο να ανατέλλει καθώς διασχίζετε το Μεγάλο Κανάλι. Δεξιά και αριστερά σας θα υψώνονται τα γερασμένα παλάτσι, με τα αψιδωτά παράθυρα και τις φθαρμένες προσόψεις, ενώ οι συνεπιβάτες σας θα είναι είτε ξενύχτηδες είτε άνθρωποι που πιάνουν δουλειά πρωί πρωί. Σε κάθε περίπτωση, θα απολαύσετε την ανατολή μέσα στην απόλυτη ησυχία. Αν κατάγεστε από πρώην ενετοκρατούμενες περιοχές της Ελλάδας, είναι πιθανό να συγκινηθείτε, γιατί θα έρθετε αντιμέτωποι με οικείες εικόνες, που μαρτυρούν ότι η Βενετία όχι απλώς δεν είναι ένας ξένος τόπος, αλλά αντιθέτως είναι βίωμά σας, κομμάτι των παραστάσεων που είχατε καθώς μεγαλώνατε.


Μία ώρα μακριά από τη Βενετία βρίσκεται το ατμοσφαιρικό Μπουράνο, ένα νησάκι γεμάτο χρωματιστά σπίτια. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

7. Εκδρομή σε Μουράνο-Μπουράνο
Αν καθίσετε αρκετές ημέρες στη Βενετία, κάντε μια εκδρομή στα νησάκια Μουράνο και Μπουράνο. Παρότι τα ονόματά τους μοιάζουν, η φυσιογνωμία τους είναι διαφορετική. Το μεν Μουράνο είναι υπερβολικά τουριστικό, το δε Μπουράνο ήσυχο και ατμοσφαιρικό, με χαμηλά σπίτια βαμμένα σε έντονα χρώματα. Στο Μουράνο θα βρείτε αξιόλογα τεχνουργήματα από τοπικό γυαλί, στο Μπουράνο μαγαζιά με δαντέλες και φούρνους που παρασκευάζουν μπισκότα essi (σε σχήμα S).
|| Για πληροφορίες, visit-venice-italy.com. Εισιτήριο 7,50 ευρώ, πάσο 24 ωρών 20 ευρώ.

8. Βενετσιάνικο καρναβάλι
Το πρόγραμμα του βενετσιάνικου καρναβαλιού, που φέτος ολοκληρώνεται στις 5 Μαρτίου, είναι πληθωρικό και αντάξιο της φήμης του. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην απογοητεύσει κανέναν. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μουσικά, θεατρικά και επιστημονικά εργαστήρια για παιδιά στο γοτθικό παλάτι Ca’ Giustinian (σ.σ. έδρα της Μπιενάλε Βενετίας), πίστα για πατινάζ, δωρεάν ξεναγήσεις στο Palazzetto Bru Zane, αγορά με χειροποίητες μάσκες στην πλατεία Campo Santo Stefano, έκθεση για την αστροπαρατήρηση στα χρόνια της Γαληνοτάτης και άλλα πολλά.
|| carnevale.venezia.it.

Αξίζει να διαβάσετε

ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ: «Venice is a Fish: A Sensual Guide», του Tiziano Scarpa (τιμή Amazon: 18 ευρώ). Ένας ανορθόδοξος ταξιδιωτικός οδηγός, που προσεγγίζει τη Βενετία με τελείως διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι γίνεται συνήθως. Εδώ δεν θα βρείτε χρηστικές πληροφορίες, ωράρια μουσείων ή αξιολόγηση ξενοδοχείων, αλλά μια απολαυστική περιήγηση που βασίζεται στις αισθήσεις. Τα ονόματα των κεφαλαίων («Μάτια», «Αυτιά», «Πόδια», «Στόμα» κ.ο.κ.) δίνουν το στίγμα του βιβλίου.
ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ: «A kids’ guide to Venice», της Alberta Garini (τιμή Amazon: 30 ευρώ). Εξαιρετικό ανάγνωσμα, με όμορφη εικονογράφηση. Παρουσιάζει συμπυκνωμένα τι είδους πόλη είναι η Βενετία, εξηγώντας τις πάσης φύσεως ιδιομορφίες της (από τη γεωγραφία της σε σχήμα ψαριού μέχρι τις γαστρονομικές συνήθειες των Ενετών ευγενών, όπως το ότι σέρβιραν ψητό παγόνι διακοσμημένο με τα ίδια του τα φτερά και φύλλα χρυσού).


Luisella Romeo

Η ξεναγός και πρόεδρος του συλλόγου Best Venice Guides μας μιλάει για τον υπερτουρισμό και εξηγεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος περιήγησης στην πόλη.

Είστε βέρα Βενετσιάνα;
Από την πλευρά της μητέρας μου. Η οικογένειά της ζει εδώ από τoν 18ο αιώνα. Υπάρχουν και παλαιότερες οικογένειες, η δική μου είναι σχετικά «νέα» για τα δεδομένα της Βενετίας. Το επώνυμό τους ήταν Zucchetta και κατασκεύαζαν σχοινιά για πλοία.

Πότε ξεκινήσατε να εργάζεστε ως ξεναγός;
Το 2000. Από το 2015 είμαι πρόεδρος του συλλόγου Best Venice Guides, που έχει 120 μέλη και παρέχει ξεναγήσεις σε 18 γλώσσες. Θεωρούμε ότι οι τοπικοί ξεναγοί προσφέρουν πολύ καλύτερο προϊόν συγκριτικά με όσους έρχονται περιστασιακά στη Βενετία (σ.σ. μετά την απόφαση της ΕΕ, που επιτρέπει σε Ευρωπαίους ξεναγούς να κάνουν ξεναγήσεις σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια και όχι μόνο στη χώρα τους). Οι ντόπιοι ξεναγοί έχουν προσωπικούς δεσμούς με την πόλη, μπορούν να λειτουργήσουν ως «πρεσβευτές» της. Προσωπικά δεν θα έκανα ξεναγήσεις αλλού. Γιατί δουλεύω στη Βενετία επί δεκαεννέα χρόνια και ακόμη μελετάω και ενημερώνομαι για την ιστορία της.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος περιήγησης στη Βενετία και ποια η σεζόν με τον λιγότερο τουρισμό;
Η λιγότερο πολυσύχναστη σεζόν είναι Δεκέμβριο με Ιανουάριο και η λέξη-κλειδί για να γνωρίσεις τη Βενετία είναι «αργά». Όσο πιο γρήγορα περπατάς, τόσο λιγότερα θα δεις. Αυτό ισχύει και για τους Βενετούς. Μια γειτόνισσά μου, που λόγω κινητικών προβλημάτων του άντρα της πρέπει να τον συνοδεύει όταν βγαίνει από το σπίτι, μου έλεγε ότι «τώρα που είμαι αναγκασμένη να περπατάω αργά, βλέπω πράγματα που δεν είχα προσέξει ποτέ παλιότερα». Και έχει περάσει όλη της τη ζωή στη Βενετία!

Οι αρχές πρέπει να πάρουν μέτρα αντιμετώπισης του υπερτουρισμού;
Πριν από είκοσι χρόνια, οι τουρίστες στη Βενετία ήταν γύρω στα 7 εκατομμύρια. Πλέον οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 22-30 εκατομμύρια τον χρόνο. Παράλληλα, οι ασιατικές αγορές (Κίνα, Κορέα, Ινδία) μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Όσον αφορά τα γκρουπ, ίσως θα ήταν καλό να μπει πλαφόν, για να μην ξεπερνούν τα 25 άτομα ανά ξεναγό, και να κάνουν κράτηση της επίσκεψης. Νομίζω, όμως, ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να δει τη Βενετία. Διαφωνώ με την επιβολή εισιτηρίου (σ.σ. θα επιβληθεί στους ημερήσιους επισκέπτες, πιθανότατα από τον Μάιο). Αν αποφασίσεις, ως πόλη, να βάλεις εισιτήριο, ποια θα είναι τα κριτήρια; Θα χρεώνεις το ίδιο ποσό τους φοιτητές, ανεξαρτήτως του αν προέρχονται από ισχυρές ή αδύναμες οικονομικά χώρες; Θυμάμαι ένα γκρουπ Βουλγάρων που δεν είχαν χρήματα για να διανυκτερεύσουν. Κοιμήθηκαν στο λεωφορείο για να είναι έτοιμοι, όταν φτάσουν, να δουν όσο περισσότερα αξιοθέατα γινόταν.

Τι μας προτείνετε να κάνουμε στην πόλη την περίοδο του καρναβαλιού;
Να πάτε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου το ξημέρωμα. Θα δείτε φιγούρες με καταπληκτικές στολές και μάσκες που δεν κυκλοφορούν στη διάρκεια της ημέρας.

Η Louisella romeo προτείνει μια στάση πολιτισμού για κάθε sestiere της Βενετίας:

1. Στο Castello: Μουσείο των Εικόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου με βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες (Calle Seconda de la Fava, istitutoellenico.org).
2. Στο San Marco: Fortuny Museum με πίνακες, υφάσματα και λάμπες σχεδιασμένες από τον Mariano Fortuny, πρώην ένοικο του παλάτσο στο οποίο στεγάζεται το μουσείο (San Marco, 3958, 30124, fortuny.visitmuve.it).
3. Στο Cannaregio: Εργαστήρι μαριονέτας L’ isola di Pinocchio-Roberto Comin, με τις εκπληκτικές χειροποίητες φιγούρες του Τεν Τεν και του Τζακ Σπάροου (Cannaregio, 2417, 30121, marionettesinvenice.com).


Επίσκεψη στο Scuola Grande di San Rocco. (Φωτογραφία: Shutterstock)

4. Στο San Polo: Scuola Grande di San Rocco με τη φημισμένη συλλογή από πίνακες του Τιντορέτο (San Polo, 3052, 30125, scuolagrandesanrocco.org).
5. Στο Santa Croce: Μουσείο μοντέρνας τέχνης Ca’ Pesaro, με συλλογές πινάκων και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα (Santa Croce, 2076, 30135, capesaro.visitmuve.it).  
6. Στο Dorsoduro: Scuola Grande dei Carmini, με την εκθαμβωτική διακόσμηση, το άγαλμα της Μαντόνα, τoν χρυσοποίκιλτο διάδρομο και τους πίνακες του Τιέπολο (Dorsoduro, 2617, 30123, scuolagrandecarmini.it).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X