ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 08:50
20°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Ταξίδια

Κάσος: Όλοι μια παρέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Δωδεκανήσια του γλεντιού υποδέχεται με θέρμη τους ταξιδιώτες και στρώνει τραπέζι με εκλεκτές τοπικές γεύσεις.

Η Δωδεκανήσια του γλεντιού υποδέχεται με θέρμη τους ταξιδιώτες και στρώνει τραπέζι με εκλεκτές τοπικές γεύσεις.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΑΥΤΟΣΥΝΗΣ

Νωρίς το πρωί, βρεθείτε στο λιμανάκι της Μπούκας, δίπλα στο μεγάλο λιμάνι του Φρυ, για ελληνικό καφέ με τους ντόπιους στο καφενείο του Ματθαίου. Θα ακούσετε ζωντανές αφηγήσεις και μαντινάδες για την ιστορία της Κάσου, για την πυρπόλησή της από τον αιγυπτιακό στόλο το 1824, λόγω της οποίας ανακηρύχθηκε ηρωικό νησί, και για το μπάρκο που καθόρισε τα πάντα εδώ. Για περισσότερη γνώση επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο (τηλ. 6972-163229). Το απόγευμα κάντε μια βόλτα στα χωριά, την Αγία Μαρίνα, το Αρβανιτοχώρι και την Παναγία – όλα σε κοντινή απόσταση από το Φρυ. Παρατηρήστε τις αρχοντικές εκκλησίες με τα εντυπωσιακά καμπαναριά και τα καπετανόσπιτα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ

Λίγο έξω από την Αγία Μαρίνα θα εντοπίσετε την Ελληνοκαμάρα, ένα σπήλαιο που χρησιμοποιήθηκε στους προϊστορικούς χρόνους ως κατοικία και αργότερα ως χώρος λατρείας. Θα εντυπωσιαστείτε από την πρόσοψή του, που είναι φραγμένη από λαξευμένους ογκόλιθους του 5ου αιώνα π.Χ.

ΚΑΣΙΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

Τα πανηγύρια της Κάσου θα σας μείνουν αξέχαστα. Ακόμη και η προετοιμασία αποτελεί ιεροτελεστία. (Φωτογραφία: ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΛΗΜΗ)

Όπου πετύχετε γλέντι ή τραπέζωμα καθίστε. Αυτά θα θυμάστε από την Κάσο. Καταξιωμένοι μουσικοί, όπως ο Γιώργης Περσελής, παίζουν με τους νέους, όπως ο Ντίνος Μηνάς και ο Ανδριανός Χασαπλαδάκης, με πάθος που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Μη χάσετε την ευκαιρία να βρεθείτε σε ένα από τα κασιώτικα πανηγύρια. Eίναι από τα πιο αυθεντικά σε όλο το Αιγαίο. Το μεγαλύτερο είναι εκείνο της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου. Προηγούνται τα πανηγύρια της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) και του Χριστού (6 Αυγούστου).

ΒΟΥΤΙΕΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ

Φτάστε στην παραλία Χέλατρος, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού: ένας περίκλειστος κόλπος, με βότσαλα, πράσινα νερά, αίσθηση απομόνωσης και μια καντίνα με λίγες ομπρέλες, που σερβίρει σπιτικά burgers.

Επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της Κάσου, στις Χαδιές. Χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στη θέση παλαιότερου, του 1690, και η ερημική του τοποθεσία γοητεύει. Από το μοναστήρι ξεκινούν και τα κατηφορικά μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν έπειτα από μία ώρα στις ερημικές παραλίες Τριτά, με μεγάλα σκούρα βότσαλα, και Αυλάκι, με ψιλό βότσαλο.

Τα Μάρμαρα είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, λόγω της λευκής άμμου και των γαλάζιων νερών τους, κυρίως όμως λόγω της απομόνωσης και της αίσθησης του πού βρίσκεσαι: στην ακατοίκητη νησίδα Αρμάθια, απέναντι από την Κάσο. Θα πάτε εκεί με το σκάφος του Γιώργου Μανούσου (τηλ. 22450-41047).

ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Στην Κάσο το φαγητό είναι παντού καλό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε ντορμάες, διάφορα θαλασσινά (σκάρους με τα λέπια και τα εντόσθια, φούσκες σε θαλασσινό νερό, παστές μένουλες) και κυρίως τις περίφημες μακαρούνες με σιτάκα και τσίκνωμα κρεμμύδι: χειροποίητα ζυμαρικά (ή, συνηθέστερα πια, πένες) με το απίθανο ντόπιο κρεμώδες τυρί και κρεμμύδι τσιγαρισμένο σε ντόπιο βούτυρο. Οι Κασιώτες κτηνοτρόφοι παράγουν εξαιρετικά τυριά, μεταξύ των οποίων σιτάκα, μυζήθρα και ελαϊκή. Επισκεφτείτε κάποιο μιτάτο στις εξοχές, για να μάθετε όλη τη διαδικασία, και ζητήστε να σας κάνουν «αλευρά»: χυλό από αλεύρι και γάλα, λουσμένο με κασιώτικο βούτυρο. Το μοναδικό σύγχρονο, πιστοποιημένο τυροκομείο είναι του Βοναπάρτη (τηλ. 22450-41953).

ΚΑΘΕ ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ

Φημισμένες καραβιδομακαρονάδες, αλαρμυστό ροΐκιο, χοχλιοί και φούσκες σάς περιμένουν στο ταβερνάκι του Γιώργου Κίκη και του Μιχάλη Ασπρά του Αγά, μετά τη βουτιά στην παραλία του Εμπορειού (ανοιχτά από αρχές Ιουνίου). Καθίστε στο Γιαέλι (τηλ. 22450-41779) στην Μπούκα και δοκιμάστε φρέσκα ψάρια, μακαρούνες πλαστές με σκόρδο, με σιτάκα ή με χοιρινό κομμένο στο χέρι. Κατόπιν παραγγελίας, θα γευτείτε και οφτό. Στο Φρυ, στο Μελτέμι (τηλ. 6976-102424), σε ρουστίκ περιβάλλον σερβίρονται θαλασσινά, σαλάχι με σκορδαλιά, γεμιστό καλαμάρι και σουπιές κρασάτες. Για τοπικές γεύσεις και μαγειρευτά θα πάτε στον Μύλο (Φρυ, τηλ. 22450-41825) και στο Στέκι (Αγία Μαρίνα, τηλ. 22450-41885).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ