ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

FT: Παραίτηση του Επικεφαλής Επιστήμονα ΕΕ λόγω ρήξης με τις Βρυξέλλες για την διαχείριση της πανδημίας

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, σημειώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία».

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ - ERC), θεωρούμενος ως εκ της θέσης του ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα, για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ιταλός καθηγητής, Μάουρο Φεράρι, ο οποίος ξεκίνησε μια τετραετή θητεία ως επικεφαλής του κορυφαίου επιστημονικού ινστιτούτου της Ευρώπης, την 1η Ιανουαρίου 2020, υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το απόγευμα της Τρίτης, 07 Απριλίου.

«Είμαι άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο COVID-19», δήλωσε κατά τη συνέντευξη του, στους Financial Times. «Έφτασα στο ΕΣΕ ως ένας ένθερμος υποστηρικτής της Ε.Ε., αλλά η πανδημία άλλαξε εντελώς τις απόψεις μου, αν και εξακολουθώ να υποστηρίζω με ενθουσιασμό τα ιδανικά της διεθνούς συνεργασίας».

Όπως αναφέρουν οι FT, το ΕΣΕ, το οποίο δημιουργήθηκε το 2007 με σκοπό τη χρηματοδότηση των καλύτερων επιστημόνων της Ευρώπης, έχει καταστεί ένας από τους πιο διάσημους οργανισμούς χρηματοδότησης στον κόσμο, με προϋπολογισμό που ακουμπά περίπου τα 2 δισεκ. ευρώ ετησίως.

Ο καθηγητής Φεράρι, με καταγωγή από την Ιταλία και την Αμερική και πρωτοπόρος στον τομέα της νανοϊατρικής, δήλωσε ότι οι τριβές με την Κομισιόν ξεκίνησαν από τις αρχές Μαρτίου, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «κατέστη σαφές» πως η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας και τα επακόλουθα της, θα είχαν ως αποτέλεσμα μια «τραγωδία πρωτοφανών διαστάσεων».

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του καθηγητή στους Financial Times, πρότεινε τη δημιουργία ειδικού προγράμματος εντός του ΕΣΕ, με σκοπό την καταπολέμηση της ασθένειας-πανδημίας COVID-19.

«Νόμιζα ότι σε μια περίοδο όπως αυτή, στους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο θα έπρεπε να διατεθούν οι πόροι και οι ευκαιρίες για την καταπολέμηση της πανδημίας, με νέα φάρμακα, νέα εμβόλια, νέα διαγνωστικά εργαλεία και νέες επιστημονικές συμπεριφορικές προσεγγίσεις, οι οποίες θα αντικαθιστούσαν τις συχνά “αυτοσχέδιες” αποφάσεις των πολιτικών ηγετών, οι οποίες είναι βασισμένες στις δικές τους διαισθήσεις», σημείωσε ο καθηγητής Φεράρι κατά την συνέντευξη του.

Όμως, το διοικητικό σώμα ΕΣΕ, απέρριψε ομόφωνα την ιδέα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, καθώς η εντολή του Ινστιτούτου της Ε.Ε., επιτρέπει μόνο τη χρηματοδότηση έρευνας από «κάτω προς τα πάνω», δηλαδή από προτάσεις μεμονωμένων επιστημόνων, και όχι μεγαλύτερων προγραμμάτων, δηλαδή μία χρηματοδότηση «από πάνω προς τα κάτω», την οποία ζητούσε ο κ. Φεράρι.

Σε ότι αφορά το θέμα σύμφωνα με τους FT, ο καθηγητής υποστήριξε πως «δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για την “επιστημονική διακυβέρνηση” για να ανησυχήσει, για αυτού του είδους τις λεπτότητες».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, έλαβε μια δεύτερη ευκαιρία όταν η κα. Φον ντερ Λάιεν τον κάλεσε να εκφράσει τις απόψεις του σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έπειτα, όπως αναφέρει στους Financial Times, ο καθηγητής ανέπτυξε ένα σχέδιο δράσης, στο οποίο συνέβαλε και η ίδια η Πρόεδρος της Επιτροπής, με δικές της, σημαντικές οδηγίες».

Όπως σημειώνουν οι FT, ο καθηγητής αναφέρει πως το γεγονός της εργασίας του με την Πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν, «δημιούργησε μια εσωτερική πολιτική καταιγίδα» στα εσωτερικά στρώματα της Κομισιόν. Αποτέλεσμα αυτού όπως ο ίδιος προσέθεσε, ήταν και η πρόταση του να μεταβιβαστεί σε «διαφορετικά στρώματα διοίκησης» εντός του Μπερλεμόντ, με αποτέλεσμα η πρόταση του να «αποδομηθεί».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών δήλωσαν ότι άλλα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΣΕ διαφώνησαν με την ιδέα του καθηγητή να επικεντρωθεί το Ινστιτούτο σε ένα βραχυπρόθεσμο πλάνο αντίδρασης στην πανδημία, καθώς όπως υποστήριξαν άλλες δομές της Ένωσης, ήσαν πιο έτοιμες για να το πράξουν.

Αποτέλεσμα της διαμάχης, σύμφωνα πάντα με τους FT, ήταν η ανεπιτυχής προσπάθεια της Επιτροπής για να βρεθεί η λύση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο καθηγητής Φεράρι, στα καταληκτικά του σχόλια στους Financial Times δήλωσε ότι μεταξύ άλλων, οι λόγοι οι οποίοι του προκαλούν θλίψη την παρούσα στιγμή στην Ε.Ε. είναι «η πλήρης απουσία συντονισμού των πολιτικών υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των Κρατών-Μελών, η επαναλαμβανόμενη αντίθεση σε συνεκτικές πρωτοβουλίες οικονομικής στήριξης και οι μονομερείς αποφάσεις για κλείσιμο των συνόρων».

Ο ίδιος τώρα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια διεθνή ερευνητική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της πανδημίας, η οποία θα έχει έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X