ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Ακροδεξιά βρίσκει ζωτικό χώρο στους αντιεμβολιαστές

Eπίθεση νεοφασιστών εναντίον του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας

Kathimerini.gr

Reuters, A.P.

Απόγευμα Σαββάτου, 9 Οκτωβρίου, στη Ρώμη. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν κατέβει στην Πιάτσα ντελ Πόπολο, στην καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι για καθιέρωση της «πράσινης κάρτας», που επιτρέπει στους εμβολιασμένους κατά της COVID-19 να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς, χώρους εργασίας και ψυχαγωγίας, αφήνοντας απέξω τους ανεμβολίαστους. Οπως συμβαίνει στις περισσότερες ανάλογες συγκεντρώσεις που εκδηλώνονται σε χώρες της Δύσης, το ετερόκλητο πλήθος περιλαμβάνει χούλιγκαν, οργισμένους με την κυβέρνηση και το κράτος, φανατικούς αντιεμβολιαστές που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, ελεύθερους επαγγελματίες που ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις του μέτρου ή άλλους που απλά φοβούνται τα εμβόλια. Ανάμεσά τους υπήρχαν όμως και κάποιοι που είχαν άλλα σχέδια, τα οποία είχαν διαδοθεί ευρέως μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Telegram.

Λόγος γίνεται για τη νεοφασιστική οργάνωση Forza Nuova, η οποία πρωταγωνίστησε στη διοργάνωση και στην προπαγάνδιση της συγκέντρωσης. Με τους ηγέτες της, Τζουλιάνο Καστελίνο και Ρομπέρτο Φιόρε, παρόντες στη διαδήλωση, η Forza Nuova κατάφερε να παρασύρει τους μισούς από τους συγκεντρωμένους σε μια πορεία που διέσχισε το ιστορικό κέντρο για να φτάσει έξω από το Παλάτσο Κίτζι, την έδρα της ιταλικής κυβέρνησης. Καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις τούς απέτρεψαν από την έφοδο που σχεδίαζαν, έβαλαν ρότα για το κτίριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ιταλίας (CGIL), την ισχυρότερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας. Το κτίριο λεηλατήθηκε και οι νεοφασίστες αναστάτωσαν τη Ρώμη με οδομαχίες που κράτησαν επτά ώρες, ενώ η αστυνομία συνέλαβε 12 στελέχη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των δύο αρχηγών της.

Τα πρωτοφανή επεισόδια προκάλεσαν πανεθνικό σοκ στην Ιταλία, όπου το αίτημα να τεθεί εκτός νόμου η Forza Nuova –μια ανοιχτά νεοφασιστική, περιθωριακή οργάνωση, που δεν παίρνει περισσότερο από 0,3% στις εκλογές– βρίσκεται ήδη στην ημερήσια διάταξη. Χτύπησαν όμως τον συναγερμό και σε άλλες χώρες της Δύσης, καθώς ανέδειξαν μια πολύ ανησυχητική τάση διεθνούς εμβέλειας: τις συχνά επιτυχημένες προσπάθειες της Ακροδεξιάς, όπως και της λεγόμενης «εναλλακτικής Δεξιάς» (Alt-Right) τύπου Ντόναλντ Τραμπ και Στιβ Μπάνον, να βρουν ζωτικό χώρο στο νεφέλωμα των αρνητών του κορωνοϊού, της μάσκας και των εμβολίων.

Στη Γερμανία, τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών άφησαν πικρή γεύση στην ακροδεξιά AfD, που είδε τη δύναμή της να υποχωρεί, σε πανεθνικό επίπεδο, από 12,6% σε 10,3%. Εξαίρεση αποτέλεσε, ωστόσο, η ανατολική Γερμανία, σε μεγάλο μέρος της οποίας οι ακροδεξιοί αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη. Ενας από τους παράγοντες που έπαιξε ρόλο ήταν το κλείσιμο του ματιού, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, στους αντιεμβολιαστές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πόλης Μπάουτσεν, της Σαξονίας, όπου εξελέγη βουλευτής ο υποψήφιος της AfD Κάρστεν Χίλσε, παρά το γεγονός ότι η πόλη του κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε όλη τη Γερμανία. «Δεν γνωρίζω κανένα που να πέθανε από COVID-19. Αντίθετα, ξέρω πολλούς που αρρώστησαν ή και πέθαναν από τα εμβόλια», δήλωσε ένας ψηφοφόρος του Μπάουτσεν στον ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου France 24. Οπως στην Ιταλία και στη Γερμανία, έτσι και στη Γαλλία τα τρία τέταρτα των κατοίκων άνω των 12 ετών ή και παραπάνω είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Εύφλεκτη μειοψηφία

Η μειοψηφία των πεπεισμένων αντιεμβολιαστών είναι αριθμητικά σημαντική και πολιτικά εύφλεκτη. Κεντρικό ρόλο στις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις τους παίζει ο Φλοριάν Φιλιπό, για μεγάλο διάστημα δεξί χέρι της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος τα έσπασε με την επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού και σκοπεύει να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές της επόμενης άνοιξης. Στην τελευταία διαδήλωση εναντίον της «υγειονομικής κάρτας» που καθιέρωσε η κυβέρνηση Μακρόν, στο Παρίσι, αρκετοί συγκεντρωμένοι φορούσαν κίτρινα αστέρια στο μπράτσο, παραπέμποντας στη στοχοποίηση των Εβραίων από τον Αδόλφο Χίτλερ. Πιο άγρια ήταν τα πνεύματα στο Σκάρμπορο της Αγγλίας, όπου ένας αντιεμβολιαστής φώναζε από τα μεγάφωνα: «Οι δίκες της Νυρεμβέργης αρχίζουν. Οι αγχόνες έχουν στηθεί, θα σας κρεμάσουμε γι’ αυτά που κάνατε στη χώρα μας».

Στην Αμερική, οι αρνητές της πανδημίας, της μάσκας και των εμβολίων έχασαν, με την έξοδο του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, το ισχυρότερο στήριγμά τους, αλλά οι αντιστάσεις στα μέτρα της κυβέρνησης Μπάιντεν παραμένουν ισχυρές. Την περασμένη εβδομάδα, ο τραμπικός κυβερνήτης Τέξας Γκρεγκ Αμποτ κατήγγειλε τον Αμερικανό πρόεδρο για «εκφοβισμό» πολιτών και επιχειρήσεων, ενώ κήρυξε άκυρες στην πολιτεία του τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με την υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων. Αφορμή στάθηκε η έκκληση Μπάιντεν προς τις επιχειρήσεις να υποχρεώσουν τους εργαζομένους να εμβολιαστούν, υπό την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να προσέρχονται στους χώρους εργασίας. Μια κίνηση που συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις, όχι μόνο από την Ακροδεξιά και την τραμπική Δεξιά, καθώς πολλοί Αμερικανοί θεώρησαν ότι πρόκειται για υπέρβαση εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και εκβιασμό με την απειλή της απόλυσης.

Το Telegram και η «Μαύρη Διεθνής»

Μέσο κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων, το Telegram χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους τραμπικούς που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Σήμερα, οι χρήστες του προσεγγίζουν τα 800 εκατομμύρια, έχοντας κερδίσει 70 εκατ. νέους μέσα σε μία μόνο μέρα, την 5η Οκτωβρίου, όταν κατέρρευσαν για κάμποσες ώρες οι πλατφόρμες του ομίλου Facebook. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε το 2013 από τον νεαρό Ρώσο επιχειρηματία Πάβελ Ντούροφ και τον αδελφό του Νικολάι. Τον επόμενο χρόνο, οι αδελφοί Ντούροφ αντιμετώπισαν προβλήματα με τις ρωσικές αρχές γιατί αρνήθηκαν να τους δώσουν στοιχεία για Ουκρανούς του αντιρωσικού μπλοκ που συμμετείχαν στις ταραχές του Κιέβου και μετέφεραν την εταιρεία στο Ντουμπάι. Το Telegram έγινε δημοφιλές σε ακτιβιστές της διεθνούς Ακροδεξιάς, όπως και σε κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος, κυρίως γιατί είναι πιο χαλαρό από άλλες πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Twitter, απέναντι σε κακόβουλες αναρτήσεις. Επιπλέον, η κρυπτογράφηση «end-to-end» σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν τα μηνύματα από τρίτους, πέραν του αποστολέα και του παραλήπτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση