ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι δύο κρίσιμες σύνοδοι του Μπάιντεν

Με τους Ευρωπαίους και την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη

Kathimerini.gr

Δύο ημέρες πριν από την πρώτη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εμφανιστεί στην Ελβετία μιλώντας εξ ονόματος ολόκληρης της Δύσης. Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, όμως, δεν καθιστούν ούτε τη μία ούτε την άλλη σύνοδο εύκολες υποθέσεις.

Ο Μπάιντεν έχει κατηγορηθεί για υποχωρητικότητα έναντι της Μόσχας, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις ότι θα αποκαταστήσει την παγκόσμια ηγεμονία της Ουάσιγκτον στη μετά Τραμπ εποχή. Η κίνηση που περισσότερο αιφνιδίασε τους διεθνείς παρατηρητές ήταν η ήπια στάση του στο θέμα των κυρώσεων κατά του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, με δεδομένη τη βαρύτητα που δίνει η Μόσχα στην ολοκλήρωση του σχεδίου.

Μια άλλη χειρονομία καλής θέλησης προς τη Ρωσία ήταν η απόφαση να μην προσκληθεί στη συνάντηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις 14 Ιουνίου η Ουκρανία. Παρόλο που η απόφαση δεν εξαρτάτο αποκλειστικά από τον Μπάιντεν, η ενέργεια ερμηνεύθηκε, ειδικά στο Κίεβο, ως απόπειρα κατευνασμού του Κρεμλίνου.

Πάντως, ο ίδιος ο Μπάιντεν εξήγησε ότι η απόφαση περισσότερο σχετίζεται με τη Γερμανία, η οποία επιμένει να προχωρήσει στη σύμπραξη με τη Ρωσία για τον αγωγό, καθώς η εξαίρεση από τις κυρώσεις αφορά κυρίως το Βερολίνο. «Κατανοούμε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ουάσιγκτον λαμβάνουν υπόψη τους την εξαιρετικά καλή σχέση που δημιουργήθηκε με την κυβέρνηση (του Μπάιντεν)», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ορισμένοι αναρωτιούνται κατά πόσον είναι σοφή αυτή η στάση, ειδικά μετά τη στήριξη που παρείχε ο Πούτιν στον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σχετικά με την υπόθεση κρατικής αεροπειρατείας αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους και τη σύλληψη του αντιφρονούντος Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του.

Κι όλα αυτά ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι –ανάμεσά τους και ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών– διαμηνύουν ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν μία σειρά «άβολα μηνύματα» από τη Μόσχα. Οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ είναι ήδη τεταμένες λόγω της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, της ανάπτυξης στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και των καταγγελιών για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει εξάλλου οι κυβερνοεπιθέσεις από Ρώσους χάκερ, σαν κι εκείνη που εκδηλώθηκε αυτήν την εβδομάδα με θύμα τη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος σε όλο τον κόσμο, την JBS. Το FBI έδειξε ως υπεύθυνους για την επίθεση τη REvil, γνωστή και ως Sodinokibi, μία από τις πλέον δραστήριες συμμορίες του κυβερνοχώρου, που έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τους εκβιασμούς και τα λύτρα, τα οποία εξασφαλίζει. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το θέμα θα τεθεί σίγουρα στη διάρκεια της συνάντησης Μπάιντεν – Πούτιν, το γεγονός όμως ότι δεν έχουν κοπάσει τέτοιου είδους ενέργειες την παραμονή της συνάντησης προοιωνίζεται εντάσεις.

Πέρα από την αμφίθυμη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στη Μόσχα, δύσκολη είναι και η συμμετοχή του Μπάιντεν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, αφού ούτε με τους συμμάχους της Ουάσιγκτον έχει καταφέρει να εξομαλύνει τις σχέσεις του. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Τουρκίας, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέμενε μέχρι αυτήν την εβδομάδα να επιτίθεται στην αμερικανική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της χώρας, κυρίως για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

H Aμερική κινδυνεύει να χάσει έναν φίλο, προειδοποίησε ο Ερντογάν, ενώ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι έχει γίνει δικηγόρος των Αρμενίων. Πίσω όμως από τη ρητορική αυτή, είναι έκδηλη η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στις διμερείς σχέσεις.

Οι S-400

Σε βιντεοδιάσκεψη με στελέχη 26 αμερικανικών επιχειρήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος είχε τονίσει πρόσφατα την ανάγκη ευρείας συνεργασίας και μιας βαθιά ριζωμένης πολυδιάστατης συμμαχίας, που χρονολογείται εδώ και δεκαετίες. «Είμαι σίγουρος ότι η επικείμενη συνάντησή μας με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ θα είναι προάγγελος μιας νέας εποχής», είπε. Ακόμη και στο ακανθώδες ζήτημα των ρωσικών συστημάτων S-400, παρά την εκπεφρασμένη πρόθεσή του να προχωρήσει η προμήθειά τους, κλάδος ελαίας προς την Ουάσιγκτον θεωρείται το γεγονός πως οι Ρώσοι τεχνικοί και αξιωματικοί που τα χειρίζονται και εκπαιδεύουν Τούρκους στον χειρισμό τους αποχώρησαν, «όπως είχε προβλεφθεί».

Την ίδια στιγμή ζητήματα όπως η αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του προϋπολογισμού των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και η υπόθεση παρακολούθησης Ευρωπαίων ηγετών από την αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας (NSA) στη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθούν να δηλητηριάζουν τις διατλαντικές σχέσεις. Το περασμένο Σαββατοκύριακο Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι δημοσιοποίησαν το πόρισμα έρευνας, που συνέδεε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με εκείνες της Δανίας προκειμένου να παρακολουθούν στόχους στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία μεταξύ 2012 και 2014.

H έκθεση ξύπνησε στους Ευρωπαίους σκοτεινές μνήμες από το μακρινό 2013, όταν ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Εντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε το πρόγραμμα αμερικανικών παρακολουθήσεων, το οποίο περιελάμβανε και τα κινητά τηλέφωνα αρχηγών κρατών. Το σχόλιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ήταν πως δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης συμμάχων αυτός, ενώ αντίστοιχες ήταν οι αντιδράσεις και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Πολλές πρωτεύουσες ζήτησαν εξηγήσεις για τη διενέργεια κατασκοπείας εις βάρος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και άλλων ηγετών πριν από επτά χρόνια. H χρονική συγκυρία των αποκαλύψεων δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον αναζητούν μια νέα συμφωνία μεταφοράς δεδομένων για να αντικαταστήσουν την προηγούμενη που απορρίφθηκε μετά την απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου σε σχέση με τις ανησυχίες αμερικανικής κατασκοπείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X